100% růst kriminality Ukrajinců. „Nízká.“ Zde celá pravda

30.05.2023 12:44 | Analýza

Na semináři Vnitřní bezpečnost a odolnost státu se řešila i kriminalita. Dle Tomáše Kubíka, náměstka policejního prezidenta, se zvedla kriminalita Ukrajinců o 100 %, tedy z 2,1 % na 4,2 %. Ovšem vzhledem k tomu, kolik do ČR Ukrajinců přibylo, to nepovažuje za znepokojující a kriminalita Ukrajinců je prý ještě nízká. Pokud jde o ukrajinskou kriminalitu, prý falšují řidičáky, řídí i přes zákaz nebo pod vlivem alkoholu. A páchají nebo jsou oběťmi podvodů. Nicméně dle statistik vězeňské služby je mezi zadrženými obviněnými nejvíce právě Ukrajinců. Zde je celá pravda.

100% růst kriminality Ukrajinců. „Nízká.“ Zde celá pravda
Foto: Repro Youtube
Popisek: Náměstek policejního prezidenta, Tomáš Kubík

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí
Včera proběhl seminář Vnitřní bezpečnost a odolnost státu. Pozornost budil zejména generál Řehka, který opět zopakoval, že v případě konfliktu NATO a Ruska by ČR byla účastníkem od prvního okamžiku.

Nicméně na konferenci se řešila také interní bezpečnost České republiky, tedy například kriminalita. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že u ukrajinské menšiny vzrostla kriminalita, a to o celých 100 %, z 2,1 % na 4,2 %. „Nejde o nic alarmujícího, když si vezmeme, kolik jich sem přišlo. Velká řada kriminálních případů je páchaná na nich. Podvody, a tak dále,“ uvedl Kubík s tím, že do Česka přišlo 530 000 ukrajinských uprchlíků, tedy rizika z integrace jsou „překvapivě nízká“.

Ukrajinci se prý stávají terči on-line podvodů, také se v jejich komunitě vyskytuje násilí a padělají své řidičáky nebo jezdí, ačkoliv jim to bylo úředně zakázáno, případně řídí pod vlivem alkoholu. „To jsou desítky případů, abyste si nemysleli, že to nějak vybočuje,“ dodal k násilí mezi Ukrajinci.

Válka dle něho promění kriminální prostředí ve střední a východní Evropě, tedy včetně Česka. „Stalo se to po válce na Balkáně a stane se to i v současném konfliktu,“ uvedl náměstek policejního prezidenta. Proto případné hrozby nepodceňují.

Uvedl také, že se nesplnily obavy, že kvůli příchodu ukrajinských uprchlíků se v Česku začne obchodovat s lidmi nebo dokonce s dětmi. Také se nenaplnily obavy, že by se v ČR kšeftovalo se zbraněmi z Ukrajiny.

Kriminalita narostla celkově o 9 %, to dle náměstka bylo očekávané s koncem covidu. Nicméně bezpečnostní situace v Česku je dlouhodobě velmi stabilní a policie je dobře vybavená pro to, aby zajistila vysokou úroveň bezpečnosti, což také dělá.

Na konferenci byla prezentována i čísla od vězeňské služby, která ukazují, že od minulého roku narostl počet lidí ve vězení o 721. Ukázána byla i data o cizích státních příslušnících v českých věznicích. Největší menšinou jsou slovenští občané, kterých je v českých věznicích celkem 476 (k 30. 4. tohoto roku, odsouzených i obviněných). Na druhém místě jsou právě Ukrajinci, kterých je zavřených 279.

Markantní rozdíl je však v podílu odsouzených a obviněných. Zatímco slovenských občanů a občanek je obviněných ve věznici celkem 52, u Ukrajinců je to celkem 123. Ukrajinci tvoří 29 %  všech obviněných v českých věznicích.

Statistika vězněných občanů ze zahraničí
Zdroj: Statistika vězeňské služby

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jenom špička ledovce., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesizok , 30.05.2023 13:24:28
Hovoří o drobné kriminalitě. Horší bude oligarchizace, vydíráníí, zabíjení atd., jako na Okrajině. Všechno má svůj čas, jenom se se mafie rozkouká. Budeme se divit, čeho jsou schopni nacisti.

|  31 |  0

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …