369 739 Kč. Hostina Fialova úřadu. S vybranými novináři

15.12.2023 4:45 | Kauza

Témata jako ochrana demokracie, rovnost všech sexuálních orientací, souvislost lidských práv s klimatickými změnami či možné ohrožení svobody médií. Tato a další témata byla debatována na konferenci pořádané Fialovým úřadem vlády, kde kromě známých aktivistů vystoupili i vybraní novináři včetně zástupců Bakalových médií či názorově vyhraněného Deníku N. To vše v luxusním prostoru v pražském Karlíně s vínem a dobrým jídlem za skoro 370 tisíc korun.

369 739 Kč. Hostina Fialova úřadu. S vybranými novináři
Foto: FB To je rovnost
Popisek: Vládní konference o lidských právech

Začátkem týdne se v Praze odehrála konference o lidských právech, genderu, klimatické změně a dalších podobných tématech. Kromě témat, které účastníci řešili, je zajímavá ze dvou dalších důvodů. 

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí

Za prvé, média o jejím konání prakticky neinformovala a za druhé, dle dostupných informací se na ní podávalo ne zrovna levné občerstvení. Kdo akci pořádal? Úřad vlády, respektive Odbor rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR v kooperaci se zdejším zastoupením OSN.

Italské prosecco a vína za desítky tisíc korun, studený raut, klasický raut, chlebíčky a další pohoštění. To vše v hodnotě bezmála 370 tisíc Kč. Tolik alespoň prozrazují údaje veřejně dostupné na stránkách Registru smluv. 

Co přesně se podávalo či víny jakých značek se účastníci lidskoprávní konference občerstvovali, nevíme. Vzhledem k místu konání akce se lze domnívat, že šlo o luxusní jídlo a pití. 

Dodavatelem kompletního občerstvení včetně alkoholických nápojů byl provozovatel drahé karlínské restaurace Spojka, jejíž ceny by si průměrný český občan mohl dovolit možná svátečně, nikoli však pravidelně.

Pokud byste se do této restaurace vypravili ve všední den na obědové menu, připravte si minimálně několik set korun. Tento týden je nejdražší položkou podniku v tzv. poledním meníčku vepřová kotleta se zeleninovým pyré za 595 Kč. V běžném menu nabízí hovězí steak za necelých 900 Kč, hovězí burger za 460 Kč, vepřový řízek za 470 nebo pečenou kapustu se zakysanou smetanou za tři stovky. 

Restauraci provozuje stejná firma, s jakou úřad vlády uzavřel smlouvu na catering. Jde o společnost JURD CZ, s.r.o., kterou vlastní dva cizinci podnikající v řadě oblastí včetně realit a stavebnictví. Ruslan Bayramov a Andrej Vladimirovič Zajcev. Právě v prostorách jejich podniku se lidskoprávní konference také konala.  

Vláda má přitom k dispozici celou řadu reprezentačních prostor v historickém centru hlavního města, které může pro nejrůznější účely využívat. Kromě Strakovy akademie, oficiálního sídla vládního kabinetu, je to například Hrzánský palác v blízkosti Pražského hradu nebo rozsáhlý Lichtenštejnský palác na břehu Vltavy. 

Stejně tak má jistě stát možnost využít rozsáhlého servisu vládních kuchyní a bufetů či dlouhodobě nasmlouvaných dodavatelů občerstvení. Přesto se organizátoři konference z úřadu vlády rozhodli pro jiné řešení, kde pouze zajištění jídla a pití vyšlo daňové poplatníky na bezmála 370 tisíc korun. 

Podle veřejně dostupných údajů se sice zdá, že větší část účtu za hostinu měla být pokryta z evropských zdrojů, konkrétně 283 z celkových 370 tisíc, nutno však připomenout, že i evropské peníze ve svém důsledku pocházejí z kapes daňových poplatníků členských států Evropské unie.

Nyní k samotné konferenci o lidských právech. Akce s názvem Lidská práva a Česko se uskutečnila u příležitosti 75. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. V podnázvu události byly uvedeny následující termíny: Důstojnost, rovnost, participace. Jednalo se dvoudenní akci s celou řadu diskusních bloků a řečníků. Akci zahajoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) či šéfka úřadu vlády Jana Kotalíková.

Hlavním organizátorem byl Odbor rovnosti žen a mužů a Odbor lidských práv a ochrany menšin Úřadu vlády ČR ve spolupráci s Informačním centrem OSN v Praze a pod záštitou zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové.

O čem účastníci lidskoprávní konference jednali? Hodně může napovědět program zveřejněný na webu vlády. Mezi tématy konference byly mimo jiné následující diskusní bloky: Ochrana demokracie: Jak sjednotit společnost, kde vystoupila zmocněnkyně vlády pro lidská práva a náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Klára Šimáčková Laurenčíková a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová.

V rámci bloku Rovnost v důstojnosti: Na cestě ke společnosti pro všechny promluvila zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková, husitská farářka Martina Viktorie Kopecká, která veřejně mluví o tom, že žije se ženou, anebo David Tišer, který je označován za prvního romského LGBT aktivistu.

Při servírování číše vína v závěru prvního dne akce mělo dojít k podpisu Charty proti domácímu násilí. Později večer bylo avizováno udělování Ceny zmocněnkyně vlády pro lidská práva, kde ovšem program zmiňuje, že je to událost pouze na zvláštní pozvání. 

Během bloku Lidská práva v éře klimatické změny: Od hrozby k solidaritě promluvil ekologický aktivista a novinář levicového Deníku referendum Radek Kubala či pracovnice Ministerstva životního prostředí. Části nazvanou Svoboda médií: V (ne)bezpečí se svými příspěvky účastnila zástupkyně Bakalova mediálního domu Economia Lenka Černá, David Klimeš z Nadačního fondu pro nezávislou žurnalistiku či Filip Titlbach z kontroverzního Deníku N, který bývá spojován s mocenskými kruhy z okolí prezidenta Pavla. Titlbach je zároveň uveden jako moderátor celého druhého dne konference. 

Jak jsme zmínili v úvodu, na dvoudenní a z hlediska počtu řečníků nemalé konferenci je pozoruhodné, že až na drobné výjimky zcela unikla mediální pozornosti. K dohledání je téměř výlučně stručná zpráva veřejnoprávní agentury ČTK, která zmiňuje pouze jedno z dlouhé řady projednávaných témat, a to je ochrana obětí násilí. Zprávu přezval romský server Romea a nepříliš známý portál Advokátní deník. 

ParlamentníListy.cz se zajímaly o další podrobnosti. S žádostí u organizátorů konference na úřadu vlády jsme neuspěli. Ptali jsme se, zda konference naplnila cíle, které si organizátoři vytyčili, jaké jsou výsledky a závěry konference v deklarovaných oblastech, ale také jestli je zajištění pohoštění na konferenci dle úřadu vlády adekvátní, odpovídá zvyklostem a zda se běžně na podobných státních akcích v takové míře podávají alkoholické nápoje. Do okamžiku vydání článku žádné odpovědi nedorazily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ttanik se potápí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 15.12.2023 11:55:19
a na palubě se vesele tancuje a hoduje...........

|  11 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…