50 hostů na bar, 50 vedle... Silvestr bude, vládo! Hoteliéři to už vymysleli

23.12.2021 4:44 | Reportáž

Majitelé horských středisek budou mít menší problém – silvestrovských oslav se bude moci zúčastnit jen 50 hostů. Jak však ParlamentníListy.cz zjistily v Jeseníkách a Beskydech, horští hoteliéři z toho těžkou hlavu nemají a ze svých vyprodaných zařízení na Silvestra nikoho vyhazovat nebudou.

50 hostů na bar, 50 vedle... Silvestr bude, vládo! Hoteliéři to už vymysleli
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Také v níže položených lyžařských střediscích už naplno fungují lanovky a vleky. Kde nestačila nadílka přírodního sněhu, vypomohlo umělé zasněžování.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Hoteliéři z horských středisek i široká veřejnost se těšila na letošní bujaré silvestrovské oslavy, které se vloni kvůli pandemii covidu nemohly uskutečnit. Po rozhodnutí vlády ze středy 22. prosince se ale dostanou provozovatelé restauračních i ubytovacích zařízení do složitější situace. Radovánek se totiž bude moci zúčastnit jen 50 hostů, a to jen ti, kteří absolvovali 2 dávky očkování či prodělali covid a mají k tomu certifikát. Nicméně lékařům i vědcům se ani tato mírnější opatření nelíbí a varují před zrušením nouzového stavu. Poukazují na tragický nárůst těžkých případů a úmrtí z počátku letošního roku, kdy nákaza nabrala na velké rychlosti právě po Vánocích. 

Nová česká vláda udělala nejprve svými plány na zrušení nouzového stavu velkou radost zejména chatařům a majitelům horských středisek i hotelů. Po prvním zasedání vlády ale museli podnikatelé v zimním turismu vymyslet vhodná opatření, aby nezklamali svoje natěšené klienty a dodrželi nově vyhlášená rozhodnutí. Nicméně i tak jsou přípravy na bujarý silvestr v plném proudu a recepční většiny hotelů v Jeseníkách či v Beskydech hlásí obsazeno. Před vánočními svátky i v jejich průběhu budou mít sice některé penziony krátce zavřeno, aby vyhověly svým zaměstnancům či aby se vyladily služby na poslední, „nejveselejší“ den v roce. Ten ale pak plánují oslavit, po roční absenci, v plné parádě.

Před vánočními svátky se už pomalu zaplňují sjezdovky v Jeseníkách i v Beskydech. Foto: Jan Štěpán

„Máme na silvestra v hotelu úplně plno, a to i v našem dalším penzionu Maja. Lidé si u nás rezervovali místa i více měsíců dopředu. Pořádnou silvestrovskou oslavu si nenecháme ujít ani po čerstvých rozhodnutích nové vlády. Své hosty rozdělíme do více místností a tak nebude žádný problém,“ informovala recepční Veronika Tkáčová z velkého moderního lyžařského střediska Kopřivná u Malé Moravky v Jeseníkách.

Podobně se pak vyjádřila i Vlasta Máchalová ze Sporthotelu Kurzovní, ležícího asi kilometr od Pradědu, nejvyšší hory Moravy a Slezska: „Ze 145 lůžek máme teď už volné jen 3 pokoje a na silvestra jsme úplně zadaní. Slušně obsazeno máme už od začátku prosince. Silvestrovskou oslavu ale budeme řešit až po vánočních svátcích, podle platných nařízení nové vlády.“ 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Jako na houpačce si letos připadala i další zaměstnankyně hotelové recepce Eva Onderková ze Džbánu, jednoho z nejznámějších hotelů horských lázní Karlova Studánka, které jsou vzdálené od vrcholu Pradědu jen několik kilometrů. „Už v listopadu jsme měli na silvestra plno, jenže pak přišly ty informace, že budeme moct ubytovávat jen lidi očkované dvěma dávkami, takže se dost hostů odhlásilo. Jak se ale pandemie znovu rozjela a lidé se začali více očkovat, zase se nám kapacita naplnila a teď budeme na konci roku plně obsazení.“ 

Naprostá většina lyžařských středisek v Jeseníkách už funguje, a to i na níže položených místech. Kde nestačila současná nadílka asi dvaceti centimetrů přírodního sněhu, pomohlo umělé zasněžování sjezdovek. V provozu jsou také už běžkařské trasy, a to zejména v okolí Pradědu a Červenohorského sedla.

I Beskydy hlásí obsazeno

V nejméně vzdálených horských střediscích od Ostravska – v Beskydech – se už také místní hoteliéři pilně připravují na zimní sváteční týdny. Rezervovat si místo pro ubytování na silvestra v nejznámějších lyžařských areálech je tam nyní dost obtížné. Stejně jako v Jeseníkách, i zde si lidé často rezervovali ubytování řadů týdnů dopředu. 

„Máme na silvestra poslední tři volná místa. Na vánoční svátky jsme obsazení tak na 75 procent, ale 31. prosince budeme v plné permanenci. S těmi novými nařízeními si při oslavách konce roku nějak poradíme, některé z našich hostů usadíme do konferenční místnosti, jiné třeba do baru a dalších našich prostor. Musíme to vhodně vyřešit, přece nemůžeme „nadbytečné klienty“ nad padesát, kteří se na silvestrovské veselí také těší, z našeho zařízení vypoklonkovat,“ konstatovala Tereza Šmoldasová z horského hotelu Beltine v obci Ostravice, ležící v centru Beskyd.  

I ve známém hotelu Džbán, v horských lázních Karlova Studánka, mají na silvestra plně obsazeno. Foto: Jan Štěpán 

Též ve wellness hotelu Ondrášův dvůr hlásí na silvestra plno, i když přes vánoční svátky budou mít zavřeno. Podle slov recepční, majitelé hotelu tak prý vyšli vstříc svým zaměstnancům. 

Na příchod nového roku se také už velmi těší v hotelovém zařízení Valaška na Horní Bečvě v Beskydech, které je vzdáleno od nejbližší sjezdovky asi 4 kilometry.

„Otevřeme až po 26. prosinci. Na silvestra budeme mít jistě plnou kapacitu – a nejnovější nařízení vlády se nás prakticky netýkají, protože ani s hosty nás nebude víc než padesát. Dříve jsme končívali s oslavami nového roku tak ve dvě hodiny v noci. Uvidíme, jak se to vyvine letos. Jsme rádi, že nová vláda splnila svůj slib a nouzový stav zruší,“ shodly se na názoru provozní vedoucí hotelu Hana Volná s recepční Žanetou.  

Lékaři i vědci ale se zrušením nouzového stavu nesouhlasí

Zatímco podnikatelé a zaměstnanci v turismu zrušení nouzového stavu uvítali, byť je nová nařízení poněkud překvapila, lékaři a vědečtí pracovníci z Učené společnosti ČR v oborech imunologie a biochemie jsou rezolutně proti jeho anulaci a zaslali premiérovi Petru Fialovi v tomto smyslu dopis, v němž žádají o prodloužení nouzového stavu.

Vědci v dopise uvedli, že pokud bude vláda čekat na vyhodnocení covidových dat až do 29. prosince, může vystavit celou společnost velkému riziku. Poukazují přitom na fakt, jak se už omikron, další velmi nakažlivá varianta covidu, rychle šíří západní Evropou. Podle nich hrozí opakování tragického scénáře z počátku letošního roku s dramatickým nárůstem těžkých případů i úmrtí.

Prodloužení stavu nouze vládě doporučili také odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Štěpán

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…