A je to tu. Rychle, nebo se to sesype. Fialova vláda poprvé v ohni

26.05.2022 4:44 | Komentář

Vládě Petra Fialy podle posledního průzkumu důvěřuje jen 35 procent občanů. Čím to je? A jaká spokojenost panuje uvnitř stran pětikoalice? Podle informací ParlamentníchListů.cz dokonce ani všichni ministři nevěří, že kabinet dokončí celý mandát. „Maximálně rok,“ nechal se slyšet jeden člen vlády. Politolog Jan Kubáček nachází hlavní důvody malé důvěry veřejnosti a předkládá, co by se mělo rychle změnit. Jinak se prý od vlády mohou odvrátit i její klasičtí voliči.

A je to tu. Rychle, nebo se to sesype. Fialova vláda poprvé v ohni
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Fialova vláda po více než pěti měsících vládnutí nedisponuje zrovna příkladnou důvěrou obyvatel. Na základě aktuálního šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR (CVVM) nyní vládnímu kabinetu důvěřuje 35 procent dotazovaných. Celých 68 procent respondentů se vyslovilo, že vládě nedůvěřuje, což je druhý nejvyšší podíl nedůvěry mezi všemi ústavními institucemi v zemi.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

  • Kompletní závěry průzkumu důvěry obyvatel v ústavní instituce naleznete ZDE.

Nízká důvěra občanů ve vládu, která se moci nad zemí ujala koncem loňského roku, je nepochybně vyvolaná situací, v jaké se Česká republika i celá Evropa nachází. Bezprecedentní inflace a nevídané zdražování energií, pohonných hmot, a tím i veškerého zboží a služeb, základních potravin nevyjímaje, působí existenční problémy nemalé části populace.

Vláda dosud přijala několik spíše drobných opatření, která sama označuje za adresná. Premiér Petr Fiala opakuje, že jeho kabinet odmítá dělat plošná opatření a masivně pouštět peníze zpět do ekonomiky. 

Paradoxní je, že tento dosti uměřený přístup na základě našich rozmluv s řadou členů několika stran vládní pětikoalice vadí i některým politikům vládních stran a podle informací ParlamentníchListů.cz i někteří členové vlády občas říkají, že kabinet nepřečká celé funkční období.

„Svět se nachází v šílené situaci, takže se snažím najít určité pochopení, ale přesto se mi dost nelíbí, jak náš premiér ke všemu přistupuje. Už jsem to někde říkal, ale jsem si jistý tím, že Babiš s Okamurou musejí být nadšeni. Opozice dlouho neměla tak snadnou práci. Ani pro nás to v minulém období nebyla během covidu taková prča, protože se nám často nehezky vrátilo, jak jsme šli do vlády a pak obrátili. Tohle není dobré. Zdá se mně, že premiér a tým kolem něho si řekli, že bývalí voliči socanů a komunistů stejně nikdy ODS svůj hlas nehodí, tak proč se o ně přehnaně starat. Vládnutí musí vypadat jinak. Jako bychom nebyli poučeni krizí po roce 2008 a vládou tupých škrtů. Teď je situace násobně horší a obávám se, že důsledky pro ODS mohou být tragické. Sice bude záležet na síle opozice a na tom, jestli Babiš skončí na Hradě nebo bude znovu bojovat o Strakovku, ale nechápu, proč mu to dáváme takto zadarmo,“ podivuje se pražský občanský demokrat.

Jak jsme se dozvěděli, rozporuplné pocity o směru vládnutí nepanují pouze v největší ODS, ale i v dalších stranách pětikoalice. Téma krize Pirátů a jejich chystaný plán se výrazněji vymezovat vůči vládě, v níž sami sedí, jsme již popsali

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí

„Není to tak dávno, kdy mě dost překvapil jeden ministr. Nebudu ho jmenovat, ať mu nepůsobím problémy. Můžu jen říct, že to nebyl ministr za ODS. V okruhu několika lidí se někde nechal slyšet, že tato vláda podle něho vydrží maximálně rok. Ručím za to, že to v tomhle smyslu a natvrdo zaznělo. Když ani všichni ministři nevěří v plnou čtyřletou budoucnost vlády, jíž jsou součástí, co dalšího byste chtěl slyšet,“ prozradil nám důvěryhodný zdroj, který má velmi blízko k vládnímu kabinetu.

Vraťme se ještě k průzkumu s 35procentní důvěrou vládě, který jsme citovali v úvodu. Čísla mohla překvapit, neboť v mnoha posledních průzkumech stranických preferencí vycházely vládním stranám, zvláště pak ODS, dost uspokojivé výsledky. Jak je možné, že podle průzkumů si vládní strany v součtu vedou dobře, ale při zkoumání důvěry vládě je tomu naopak? Důvod nám vysvětlil renomovaný politolog Jan Kubáček.

„Jedna věc je metoda měření, protože každá agentura k tomu přistupuje jinak a CVVM je hodně konzervativní a má odlišné nastavení od jiných. Zásadní je ale něco jiného a u výzkumů preferencí to není dostatečně zmiňováno, že ODS sice roste, ale na úkor svých koaličních partnerů. Petr Fiala je určitou superstar celé pomyslné ligy, ale pouze ve světě pětikoalice. Hlasy se naopak ztrácejí TOP 09, lidovcům, Starostům i Pirátům a přecházejí za Petrem Fialou a jeho ODS. Fialovi se ale nedaří brát hlasy od opozičních stran i těch váhavých,“ konstatuje.

Důvěryhodnost vlády je podle jeho přesvědčení postavená na něčem úplně jiném než pouhé stranické preference. „Důvěryhodnost vlády souvisí s tím, jestli se lidé bojí toho, co přijde. Když zmiňují pouze stranickou preferenci, vybíráte si z nabídky a skepse a obava se tam nepromítá. Dáváte najevo, na čí straně jste, a maximálně řešíte přechod k jinému týmu. U důvěryhodnosti se velmi dobře projevuje, jestli se bojíte a jestli jste přesvědčen, že vláda na vaše strachy, nejistoty a obavy z budoucnosti odpovídá, nebo neodpovídá. Na aktuálním průzkumu se ukazuje, že lidé se bojí složité situace a chybí jim přístup vlády. Lidé mají pocit, že vláda podstatné věci neřeší, přehlíží, věnuje se jiným tématům, a tím obavy obyvatel prohlubuje. Lidé nevidí perspektivu. Pokud se vláda nezačne intenzivně zabývat tématy, která štvou české domácnosti, podpora se může velmi rychle zcela rozpadnout včetně toho, že i její dosavadní podporovatelé a voliči se buď odvrátí k jiným subjektům, nebo nakonec k volbám nepřijdou,“ dodává Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …