A konec, vládo. Teď se boj. Holec našel odbornou zprávu o ČR

21.04.2022 8:07 | Ze sítí

Ve svém pořadu komentátor Petr Holec doporučoval, aby vláda přestala lidi strašit, jinak hrozí, že zadusí ekonomiku jako Nečasova vláda. Povšiml si, že na NF VŠE byl zvolen děkan Miroslav Ševčík, a to navzdory článkům v médiích. „Všimněte si, jak okamžitě před tou volbou vládě spřízněná média vytáhnou nějakou citaci, běžnou věc, kterou řeknete v televizní diskusi, tedy Putin vs. Koudelka, a udělají z něho ruského švába,“ varoval. A smlsnul si také na protidezinformační iniciativě Braňme Česko, která lidi nabádá, aby se nebáli nahlašovat dezinformace, hlásit trestné činy a aby věřili vládě. Holcovi to připomíná putinovské Rusko.

A konec, vládo. Teď se boj. Holec našel odbornou zprávu o ČR
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Petr Holec

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Holec zmínil výzkum společnosti STEM, podle kterého se dvě třetiny Čechů bojí oslabení sociálních jistot kvůli uprchlíkům. Což by si vláda dle komentátora měla přečíst. Opakovaně. Protože v průzkumu se mimo jiné píše, že heroická fáze, kdy na Ukrajinu přispívali i chudí, pomalu končí a přesouvá se zvolna do roviny socioekonomického problému, kdy se Češi bojí o svou budoucnost. Zmínil i obavy sociologa Daniela Prokopa, který se obává bytové krize a vyčerpání těch, kdo Ukrajince ubytovávají. Prokop vládě radí, že by měla přestat s šířením strachu, že bude ještě hůř, plošná pomoc nepřijde a inflace bude ještě vyšší. „Já si myslím, že si současná vláda zahrává s tím, co způsobila ta předposlední vláda ODS a TOP 09 v letech 2010 až 2013, kdy na celé Česko hodila deku spotřebitelské deprese, zbytečnými škrty pomohla způsobit zbytečnou a rekordně dlouhou recesi,“ pravil Holec a dodal, že by vláda měla Česku dát i nějakou naději, aby nezadusila ekonomiku. Je zvědavý, jak dopadnou komunální volby. Za půl roku už se totiž socioekonomické problémy projeví a „Fialova chudoba“.

Zmiňovaný průzkum ZDE

Z publika bylo připomenuto, že ve stejný den byl jednomyslně zvolen děkan NF VŠE Miroslav Ševčík. Holec řekl, že Ševčíka tolik nezná a nechce ho svatořečit, ale Národohospodářskou fakultu považuje za nejlepší v oblasti ekonomie. „On je určitě ostrý člověk, který se s ničím moc nemaže, má možná politicky nekorektní názory, nerad si nechává diktovat, co má říkat, to se mi líbí,“ řekl.

„Ale všimněte si, jak okamžitě před tou volbou vládě spřízněná média vytáhnou nějakou citaci, běžnou věc, kterou řeknete v televizní diskusi, tedy Putin vs. Koudelka, a udělají z něho ruského švába. A chtějí docílit toho, že ho nezvolí děkanem,“ rýpl si Holec do článků SeznamZpráv. A tuto situaci přirovnal k té ve Francii, kde se po prvním kole prezidentské volby najednou vynořila kauza, že Le Penová měla zpronevěřit peníze z EU. Holec to přirovnal i ke kauze Pandora Papers, která ovlivnila poslední parlamentní volby v ČR.

Opět se objevilo téma americké základny. „Ta americká základna by nic neřešila, naši bezpečnost by nijak nezvýšila,“ řekl Holec a poznamenal, že USA se chovají jako každá velmoc, tedy když na to dojde, tak cynicky a sobecky. Takže i kdyby tu pár vojáků měli, ale nechtělo se jim prolévat krev, tak by se bez okolků stáhli, stejně jako z Afghánistánu. „Kde všem západním spojencům předvedli, jak se staví k nějaké kolektivní akci. Nikoho o tom neinformovali,“ připomenul překvapení, jaké oznámení o stažení od Joea Bidena vyvolalo.

Holec se také věnoval protidezinformační iniciativě „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“. Hned na úvod řekl, že nemůže uvěřit, že něco takového vláda myslí vážně. Například když říká, že by lidé primárně měli věřit vládě. „To je putinovské Rusko. Nebo totalitní Československo. Když má vláda monopol na informace, které servíruje lidem, a lidé jim mají věřit,“ poznamenal a dodal, že v demokracii lidé samozřejmě vládu podezírají, protože moc korumpuje. Doporučení, aby lidé brali informace od vlády, mu vrací vzpomínky na dobu před listopadem 1989.

Zejména ho fascinovalo prohlášení, že „nahlásit dezinformace není práskačství“. „Podívejte se, ještě ten familiérní tón toho celého, ‚možná ti není příjemné někoho nahlašovat‘. Vláda nám tyká, jsme všichni kámoši, samozřejmě, jsme na jedné lodi,“ rýpl si.

A hlášení trestných činů také neuniklo jeho pozornosti. „Když třeba máte s někým hovor, u piva. Najednou si řeknete, to jsou nějaké dezinformace, co on mi tady říká, ten je nebezpečnej. Tak okamžitě vyjdete ven z hospody, vezmete mobil a jdete volat policii,“ parodoval výzvu a opět nemohl uvěřit, že se pod něco takového vláda podepíše.

Připomenul, že vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma dříve místopředsedoval správní radu Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Tento fond pak rozděluje finanční granty vybraným médiím, Holec vypíchl například dvoumilionovou dotaci pro Forum24. A na tento fond se nyní v textu odvolává úřad vlády, když říká, kterým médiím mají občané věřit. „To je skutečně kafkárna,“ komentoval Holec a dodal: „On nám bude vybírat informace a média, která máme konzumovat a kterým máme důvěřovat.“ Ale poznamenal, že na druhé straně Vít Rakušan prohlašuje, že nechystá žádnou změnu legislativy, což Holec vidí jako důkaz toho, že se i vicepremiér od Klímových plánů distancuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …