A teď prestižní předpověď příštích 10 let z USA: Rozklad EU, ,,střídání stráží" ve světovém pořádku, růst významu národních států, trable Ruska

26.02.2015 11:35

Vlivná mezinárodní analytická společnost Stratfor pravidelně uveřejňuje výhledy v politické i ekonomické oblasti pro příští dekádu. Dle jejího očekávání přinese příští dekáda převratné změny. Spojené státy, Evropská unie i Rusko budou čelit ztrátě vlivu a možnému rozpadu. Německo prý dostihne jeho exportní ekonomika. Naopak pozitivní léta čekají na Polsko a Turecko.

A teď prestižní předpověď příštích 10 let z USA: Rozklad EU, ,,střídání stráží" ve světovém pořádku, růst významu národních států, trable Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí

Stratfor je společnost pohybující se v oblasti geopolitického zpravodajství. Poskytuje strategické analýzy a prognózy jednotlivcům i organizacím na celém světě. V roce 1996 ji založil George Friedman, který je mimo jiné autorem knihy The Next Decade, jenž se stala světovým bestsellerm a byla přeložena do dvaceti světových jazyků. Samotný předseda Stratfor Friedman často vystupuje na prestižních mezinárodní konferencích, kde přednáší o vojenských, politických a ekonomických záležitostech.

Analytici ze společnosti Stratfor předpovídají, že současnou krizi Evropské unie se nepodaří zcela vyřešit a EU již nikdy nebude jednotná, jako tomu bylo v minulosti. Pokud prý přežije, bude v příštím desetiletí fungovat omezeným způsobem. Německo čekají závažné hospodářské zvraty a Polsko díky tomu posílí svoji pozici v regionu. Za největší problém Evropské unie považují analytici nikoli eurozónu, ale zónu volného obchodu. Německo je až příliš závislé na svém vývozu, který představuje 50 % HDP a polovina z něj jde do dalších zemí EU. Exportní závislost evropskému lídrovi způsobí problémy.

Ústředním tématem bude i v příštích letech konfrontace Ruska a Ukrajiny. Podle analytiků Stratfor však Rusko v další dekádě již nebude existovat ve stávající podobě. V důsledku naprosté závislosti na nejistých příjmech z ropy a plynu ztratí Moskva vliv, což povede k roztříštěnosti Ruska. Z historického hlediska podobné problémy dokázala v zemi vždy vyřešit KGB a její následovnice FSB. Její vliv však klesá a rozdělení země tentokrát zabránit nedokáže. O své slovo se budou hlásit další regiony, jež si nepřejí být v tak úzkém spojení s Moskvou. Nehrozí prý žádné konkrétní povstání, ale oslabené Rusko již nebude mít sílu držet vzdálené regiony od Moskvy „na uzdě“.

V důsledku této krize na Východě bude ještě více rezonovat nacionalismus. Pravicové i levicové euroskeptické strany zaznamenají nárůst svého vlivu. Od EU se formálně oddělí i její východní blok zemí, které se obávají Ruska. Evropská unie tak bude rozdělena na skandinávské země, jihoevropské země, Německo s Rakouskem a země východní Evropy.

V příštím desetiletí se dá dle analytiků očekávat rostoucí význam národních států. Jejich počet se v důsledku odtržení od stávajících zemí pravděpodobně zvýší. Německo mezi nimi může teoreticky stále dominovat, ale je zároveň díky výše zmíněné závislosti na exportu velmi zranitelné. Rostoucí nacionalismus v Evropě zákonitě povede k zavedení dalších ochranářských opatření jednotlivých trhů. Vzniknou četné obchodní bariéry. Silnější země přistoupí k omezení pohybu cizinců. Export z Evropy bude čelit tužší konkurenci. Německo tedy zaznamená pokles ekonomiky, což vyústí v oslabení vlivu země na dění v Evropě.

Jak již bylo naznačeno v prvním odstavci textu, jedním z mála vítězů příští dekády bude dle analytiků Stratfor Polsko, které se již dnes vedle Německa a Rakouska může chlubit značným růstem ekonomiky. Navíc bude stát v čele protiruské koalice a tím se jeho prestiž ještě prohloubí. Polsko bude do své protiruské koalice získávat další spojence. Vedle Rumunska by to mohlo být Bělorusko či Ukrajina. I z tohoto pohledu bude klesat vliv Moskvy. Polsko bude údajně těžit i ze strategického partnerství se Spojenými státy. Také v jejich zájmu bude, aby Polsko prosperovalo a posilovalo své pozice.

Spojené státy prý zůstanou hlavní ekonomickou, politickou i vojenskou mocností, ale budou se méně angažovat v jednotlivých regionálních konfliktech. Svět bude v příštích deseti letech méně uspořádaný a nebudou v něm platit striktně daná pravidla, která určuje jedna mocnost. V mnoha regionech tak proběhne faktické „střídání stráží“.

Žádný velký klid prý v příštích letech nečeká ani Blízký východ a severní Afriku, kde se budou pravděpodobně i nadále měnit hranice zemí, které definovaly evropské mocnosti v 19. a 20. století. Džihádisté budou i nadále usilovat o zvýšení svého vlivu na dění v regionu. Analytici se domnívají, že tento proces nelze zastavit vnějšími silami. Potřebné nasazení vojáků a zbraní by prý převýšilo možnosti Spojených států, které se navíc musí soustředit i na jiná ohniska konfliktů. Za jedinou zemi, která může úspěšně řešit vzniklé problémy v regionu, považuje Stratfor Turecko. Ohaduje, že se nakonec země zapojí do boje proti Islámskému státu a džihádistům. Přesto bude muset spolupracovat se Spojenými státy.

Nejisté časy by měly čekat i Čínu, jejíž ekonomika již neporoste tak závratným tempem. Čína by už údajně neměla být motorem globálního růstu, jako tomu bylo v posledních letech. Za největší problém považují analytici Stratfor skutečnost, že pobřežní průmyslové oblasti závisí na vysoké míře ekonomického růstu a udržování úzkých vazeb na evropské a americké spotřebitele. Zemi prý čeká utužení komunistického režimu, ekonomická i politická decentralizace a zvýšená míra nacionalismu. Výsadní postavení Číny v ekonomické oblasti zaujmou ostatní státy jihovýchodní a východní Asie a rovněž Latinské Ameriky. Ani v dalších letech nepředpokládají analytici, že by se Čína odhodlala k nějakým agresivním výpadům v oblasti zahraniční politiky. Nicméně o dominantní postavení na kontinentu bude nadále soupeřit s Japonskem.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …