Aby se vlk nažral a koza zůstala celá... Víme, jak dopadlo jednání kvůli uprchlíkům. Sešel se náměstek Chovance a starostové

23.07.2015 11:21

Se starosty všech sedmi dotčených obcí kolem uprchlického tábora v Balkové na samém výběžku Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Středočeského kraje se poprvé setkali zástupci Ministerstva vnitra v čele s jeho prvním náměstkem Jiřím Nováčkem. Představitelé obcí ocenili, že s nimi resort začíná komunikovat.

Aby se vlk nažral a koza zůstala celá... Víme, jak dopadlo jednání kvůli uprchlíkům. Sešel se náměstek Chovance a starostové
Foto: Václav Fiala
Popisek: Vrátnice areálu v Balkové

Podle starosty Tisu u Blatna, Jana Křepelky, se – až na jednoho starostu, který byl kategoricky proti zprovoznění střediska – ostatní shodli, že z projektu sice nejsou nadšeni, ale vzhledem k tomu, že jde o usnesení vlády, které jde nad rámec dotčených obcí, mohou být všichni rádi, že se začíná komunikovat.

Začíná se komunikovat. Zatím bez občanů

„Získali jsme oficiálně nové informace – Balková se zatím nebude otevírat, půjde o zálohu, protože na ni ještě nejsou vyjednány finanční prostředky,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz starosta Tisu u Blatna. „Je to tedy v rámci přípravy a bude se postupovat podle toho, jaké bude množství uprchlíků na našem území. Pro případ, že se zařízení otevře, jsme byli informování o zajištění bezpečnosti, tedy o navýšení počtů příslušníků policie a ostrahy. Posíleno bude místní oddělení policie i okolní služebny. A areál bude technicky zajištěn.“ V Balkové bude podle starosty Křepelky také vysoký plot, aby bylo zajištěno, že se uprchlíci  nedostanou mimo tábor. „Termín nikdo přesně neuvedl, protože práce ještě nejsou vyjednané a stejně tak finanční prostředky, které budou kolem 50 milionů korun.“

„Spokojeni jsme byli s tím, že jsme dostali konkrétní informace, protože to této doby jsme neměli informace žádné, jen útržky z médií. Pokud bude něco nového, Ministerstvo vnitra přislíbilo, že nás bude kontaktovat; a v případě našeho požadavku, přijedou zástupci vnitra a policie i na veřejná setkání s občany. Se starosty okolních obcí jsme se dohodli, že zatím nebudeme dělat veřejná setkání a jednotliví starostové budou informovat občany osobně,“ zhodnotil schůzku starosta Tisu u Blatna, Jan Křepelka.

Problematická dostupnost policie i lékaře

Jak se naší redakci podařilo zjistit, v současné době je nejbližší služebna policie ve dvacet kilometrů vzdálených Kralovicích v Plzeňském kraji, zhruba stejně daleko je ve Žluticích na Karlovarsku. V Ústeckém kraji je nejblíže „mikroslužebna“ s jedním policistou v obci Kryry a větší pak je v Podbořanech. To se rovněž týká záchranné služby; výjezdová pohotovost není ani v nedalekém Lubenci, natož například v Chyši.  Podle neoficiálních informací si lidé z těchto míst raději dojedou do krajské nemocnice do Karlových Varů, vzdálené přes třicet kilometrů, než do hůře přístupného Žatce.

Místní lidé upozorňují na absenci hlídek Policie ČR a velmi špatnou dostupnost – zvláště v zimě – lékařské péče. Zákonem daný dojezdový čas prý nemůže na úzkých, špatně průjezdných a nekvalitních silnicích žádná rychlá záchranná služba zvládnout. „To je pak jedině na vrtulníku – nebo se domluvit s veterinářem,“ řekla nám kysele jedna ze starších obyvatel tohoto „bermudského čtyřúhelníku“ který je podle místních handicapován hlavně tím, že je na položen na hranicích jednotlivých krajů a „za humny“ je vždy už „demarkační linie“ jiného kraje. To redaktor ParlamentnichListu.cz může z vlastní zkušenosti potvrdit: při cestě z Žihle přes Blatno a Tis vyjedete z Plzeňského do Ústeckého kraje, ale po pár kilometrech se tam zase vrátíte, abyste pak následně vjeli na Karlovarsko. Handicap tohoto „čtyřmezí“ se podle některých bezpečnostních odborníků může stát problémem v případném krizovém řízení.

Podle kategorických slov náměstka hejtmana Plzeňského kraje a zastupitele dotčené obce Žihle, Ivo Grünera, musí být prvotně vyřešeny bezpečnostní otázky, aby riziko bylo co nejmenší.

Honem honem aneb „O vlku a o koze“

Někteří zástupci obcí kolem Balkové –  a nikoliv starostové – zmiňují „mimo záznam“ skutečnost, že jednání se starosty probíhá nahonem, ve zvláště nevhodném termínu prázdnin a dovolených, a je téměř zázrak, že se všichni zúčastnili. „Dělá to na mne dojem: aby se, jak se říká, vlk nažral, a koza zůstala celá. Diskutovat s obcemi, které stejně neovlivní, co se bude za jejich humny dít, a pak je třeba postavit před hotovou věc,“ řekl nám jeden z místních radních. „Ty miliony, to je rozpočet několika obcí dohromady,“ zděšeně uvedl jiný.

Situaci kolem uprchlického tábora Balková, jehož historie sahá do osmdesátých let minulého století a minulého režimu, kdy tu bývala škola v přírodě pro děti ze severních Čech a místo pro letní tábory a po revoluci útočiště běženců z bývalé Jugoslávie a naposledy pak objekt, kde se cvičili policejní psi, budeme samozřejmě dále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …