Ať mě vyhodí. Chráním děti. Ředitel školy zrušil roušky a toto se stalo

04.05.2021 10:46

Covid necovid. Školu otevřel Petr Vrána na pár dní bez jakýchkoli omezení. „Máme v záloze armádu psychologů, psychiatrů a dalších specialistů, kteří budou napravovat škody?“ ptá se ředitel školského zařízení. „V Troubkách jsme byli schopní se domluvit, celospolečensky jde o velký problém,“ podotýká. Počítá s tím, že o místo ředitele může přijít. Provoz při dodržování všech podmínek, které žádá Ministerstvo školství, si ale nedokáže představit. Jeho vlastní test rodičů, dětí, veřejnosti a v podstatě i nadřízených či institucí pokračuje v těchto dnech umožněním výuky bez roušek.

Ať mě vyhodí. Chráním děti. Ředitel školy zrušil roušky a toto se stalo
Foto: archiv: ZŠ a MŠ Troubky
Popisek: Základní škola a Mateřská škola Troubky

Po čtrnácti dnech rotační výuky žáků prvního stupně měl nařízených opatření Petr Vrána dost. Ředitel Základní školy a Mateřské školy Troubky dospěl k závěru, že pokud se bude snažit dostát všemu, co má „shora“ nařízeno, nadělá víc škody než užitku. „Malé děti nejsou schopné dodržovat nošení roušek. Nemůžu garantovat, že je budou mít ve škole celou dobu nasazené. Chci být k rodičům férový,“ říká ředitel, kterému došla trpělivost jak s rouškami, tak s testy. „Z ministerstva přišly informace pozdě, některé byly i rozporuplné. Vše jsem sledoval, čekal reakce, odezvy, nejradikálnější byl pan kolega Semecký ze Semil. Ale kromě toho se nic zvláštního nedělo,“ popsal na úvod pro ParlamentniListy.cz.

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí

Otevřel bez omezení, pak začal testovat

Ředitel Vrána volil „dočasnou revoltu“, a otevřel tak školu bez jakýchkoli omezení. „Řekl jsem si, že takhle to dál nejde a dal jsem všanc své ředitelování. Pustil jsem do školy všechny. Kdo chtěl, se testoval, kdo nechtěl, netestoval,“ říká. Vyhlásil na stránkách školy tzv. „Test tolerance a respektu k právu mít odlišný názor.“    

„Dnes je společnost natolik polarizovaná, že nedocílím, abychom byli natolik tolerantní a benevolentní jeden k druhému, abychom dokázali fungovat způsobem: Někdo je otestovaný, druhý neotestovaný, ten má roušku a jiný ne,“ popisuje. Na zásadní odpor, jak říká, nenarazil, chce ale respektovat názor většiny rodičů. Ti chtěli především umožnění výuky bez roušek, testování nepovažovali za tak velký problém. V těchto dnech už se ve škole testuje, roušky však děti mít nemusí. Na vybranou mají rodiče ze tří druhů testů, samozřejmě i ty ze slin. Jaký pro své dítě zvolí, je na nich. „Takto nám provoz v Troubkách vyhovuje,“ říká ředitel.


 

Vrána: Nejsem popírač covidu

„Nejsem popírač covidu. Nemám strach z této nemoci, mám respekt k tomu, co lidé museli prožít, zvlášť ti, co přišli o blízké, i ti, co měli komplikovaný průběh. Zdůrazňuji, že si velmi vážím nasazení lidí v první linii. Zároveň říkám, že děti byly tak dlouho doma zavřené, že je to zásadně poškozuje. Je potřeba jim pomoct. Nevím, jestli máme v záloze armádu psychologů, psychiatrů a dalších specialistů, kteří budou napravovat škody, které izolace způsobila,“ uvedl ředitel školy. „I ředitelé ostatních škol stále častěji upozorňují na tytéž problémy. V Troubkách jsme byli schopní se domluvit, celospolečensky však jde o velký problém,“ dodal.

Po otevření školy v dubnu tu zatím neměli jediný případ pozitivního výsledku testu na covid. Obecně i z informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky přicházely zprávy o poměrně nízkém záchytu. „Neprojevil se žádný negativní efekt po 12. dubnu,“ konstatoval koncem dubna ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Republikově výskyt nově nakažených mezi dětmi od pěti do 11 let byl 154 na 100 tisíc lidí za sedm dní.

Petr Vrána od začátku svého vlastního testu počítá s tím, že může o místo ředitele školy přijít. Starosta Radek Brázda zatím v médiích konstatoval, že už se ve škole opět testuje a otázku roušek osobně otevírat nechce. „Jsem rád za tento názor. Doufám, že rozum zvítězí,“ podotýká Vrána.  

Kontrola z hygienické stanice proběhla minulý týden ve čtvrtek. „Zjišťovali, co se u nás děje. Jsem vyzván k doplnění informací,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …