B. Sobotka se bavil na mejdanu zadluženého kraje. Proč mlčí?

13.07.2012 20:15

V Karlových Varech skončil o víkendu Mezinárodní filmový festival. V kraji, který se potýká s více než miliardovým dluhem, vysokou nezaměstnaností a dalšími neduhy, se osm dní konaly okázalé večírky, na nichž se bavili čeští miliardáři. V hotelu Pupp, kde jako vždy našli útočiště ti nejvyvolenější, se podávalo stejné menu jako na Titanicu.

B. Sobotka se bavil na mejdanu zadluženého kraje. Proč mlčí?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Susan Sarandonová s Jiřím Bartoškou

Pořadatelé snad ani nemohli zvolit výmluvnější symbol, než je právě luxus potápějící se lodi. S obrovským dluhem se potýká nejen samotný kraj, ale i celá země. V době konání MFF již dosáhl státní dluh 1,7 bilionů korun. Ale stát, který drasticky omezuje výdaje na všech frontách, v případě festivalu opět  nešetřil. K třiceti milionům korun, které poskytlo ministerstvo kultury, dalších jedenáct přihodil Karlovarský kraj a město, kde se festival dlouhá léta koná. Další desítky milionů poskytli sponzoři, nejvíce polostátní firma ČEZ. Celkem MFF ročně spolyká kolem stotřiceti milionů korun.

Souboj večírků


Odpověď na otázku, proč ta štědrost, je nasnadě.  Kdo z politiků, kteří o dotacích a festivalu rozhodují, by se na úkor státu připravil o velkolepý servis, čekající jej v lázeňském městě?  A tak se není divit, že je  na MFF nezřídka větší koncentrace politiků, než filmových hvězd. K dispozici mají  ubytování v nejluxusnějších hotelech i  limuzíny, které mohou na rozdíl od aut karlovarských občanů, či podnikatelů  bez problémů  pendlovat v lázeňském území. Hlavním lákadlem jsou ale okázalé večírky. Jako by nestačily ty, co  pořádají sponzoři, svůj festivalový večer organizuje i město Karlovy Vary a Karlovarský kraj. Zajímavé je zdůvodnění, proč tak činí. „Tak jako má město Karlovy Vary svůj tradiční festivalový večer, má ho i Karlovarský kraj. Smyslem akce je prezentace kraje festivalovým hostům a partnerům kraje. Rozpočet akce je cca 600 tisíc Kč, z toho cca 390 tisíc máme hrazeno sponzory,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz mluvčí kraje Andrea Bocková.


Nabízí se však otázka, před kým se kraj prezentuje. Jak večer města, tak večer kraje, totiž festivaloví VIP většinou ignorují a jeho hlavními návštěvníky jsou zaměstnanci úřadu,  politici a jejich rodinní příslušníci. Zatímco  město na svém večeru v Poštovním dvoře nabídlo k nelibosti hostů dost skromné občerstvení, na večírku kraje, konaném v areálu letiště, se stoly prohýbaly pod lahůdkami.  Mezi těmi, co se dlouho  a dobře bavili,  k překvapení mnohých, nechyběl ani předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Parlamentnílisty.cz ho požádaly o názor na financování této již nemravně rozbujelé akce ze státní kasy, odpověď však ani po několika dnech neobdržely.

Bartoškovi vazalové


Plýtvání,  přítomnost  mnoha kontroverzních osob a mediální obraz festivalu jako největšího mejdanu v Čechách, již ale některým místním politikům začíná  vadit. Většina z nich ale mluví pod podmínkou mlčenlivosti. Nepřekvapí, že odvahu mají   spíše představitelé opozice. Karlovarský opoziční zastupitel Otmar Homolka (O co jim jde?!) například  kritizuje skutečnost, že vedení festivalu nevyužívá rekonstruované Letní kino, ani nově vybudované, nejmodernější kino v KV aréně. Připomeňme, že za nedostatečnou kapacitu  kin město léta káral Jiří Bartoška. Když karlovarští radní jeho kritiku vyslyšeli, nová kina nakonec nevyužívá. „To se nám vůbec nelíbí, a budeme se snažit tento stav napravit. Nemohu se zbavit dojmu, že my jako pořádající město, které poskytuje značné finanční prostředky a další plnění, nejsme partnery pana Bartošky, ale jeho vazalové. To je pro nás nepřijatelné. Budeme trvat na tom, aby se v nových kinech o festivalu promítalo a konaly se zde doprovodné akce. Jinak navrhneme snížení dotace, kterou MFF poskytujeme a doprovodné akce budeme pořádat sami, uvedl pro ParlamentníListy.cz Otmar Homolka.

Zpupná arogance


Smutnou kapitolou je příběh  památkových objektů, kde se v době MFF bez skrupulí konají nejrůznější mejdany a komerční akce. Arogance organizátorů již dosáhla takové míry, že se proti ní ozývají občané města a lázeňští hosté. Těm se vůbec nelíbí, že jim je například často znemožněn vstup na hlavní Mlýnskou kolonádu a mají mnoho výhrad k chování festivalových hostů, kteří se   chovají neurvale, ničí trávníky, a dokonce i inventář kolonád. To nám potvrdil i ředitel   Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milan Trnka. „Takhle to dál opravdu nejde. Musíme chránit  nejen kolonády, ale i  naše lázeňské hosty a občany města. Není možné, aby zde festivaloví hosté pobývali na úkor ostatních. Pravidla platí pro všechny. Situaci nyní budeme řešit v lázeňské komisi. Festival samozřejmě podporujeme a vítáme, ale na straně druhé musíme dbát na dodržování pravidel. Festivalové  večírky se mohou konat na řadě jiných míst, kolonády jsou pro tento účel nevhodné. Musíme mít také na zřeteli náš záměr dostat se na seznam UNESCO.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …