Babiš prezidentem? Málo, zaznělo, má chtít víc. Padly i jedovatosti

06.01.2021 12:03

ANKETA Andrej Babiš prezidentem? Čas od času se taková úvaha objeví. Do nových voleb hlavy státu zbývají dva roky. A současný premiér na přímou otázku tuto variantu v minulých dnech opakovaně nevyloučil. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, zda by Babiš měl kandidovat a jestli by mohl uspět. Zazněla slova podpory, ale i poněkud jiné reakce. “Měl by kandidovat na papeže,” padlo také.

Babiš prezidentem? Málo, zaznělo, má chtít víc. Padly i jedovatosti
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Otázka možné prezidentské kandidatury Andreje Babiše se v posledních letech čas od času objevila. Premiér dříve tuto variantu spíše vylučoval a namítal, že ho zajímá řízení vlády. Nyní ovšem na opakovanou přímou otázku možnost kandidatury na Hrad nevyloučil. Zaznělo to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News a následně na brífinku po novoročním obědě s prezidentem v Lánech.

"Nevyloučit můžeme jenom smrt, bohužel jednou zemřeme,“ zareagoval Babiš v rozhovoru pro CNN Prima News na opakovanou otázku, zda může vyloučit svou kandidaturu na prezidenta. “Já jsem manažer, krizový manažer. Víte, že já neumím mluvit,” dodal.

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

Zároveň s touto zprávou přišly informace, že některé sázkové kanceláře dle aktuálních kurzů považují Andreje Babiše za favorita příští prezidentské volby. To však pochopitelně nemusí vůbec nic znamenat, odráží to jen aktuální náladu sázejících.

Prezidentské volby se nicméně pomalu blíží. Miloš Zeman bude mít brzy za sebou tři z pěti let svého druhého funkčního období. Volby nové hlavy státu by se měly konat zhruba za dva roky touto dobou.

ParlamentníListy.cz proto v reakci na premiérovo vyjádření oslovily politiky napříč politickým spektrem s otázkami, zda by Babiš na Hrad kandidovat měl a rovněž, jestli může uspět.

Babišovu kandidaturu očekává čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg. “Měl by imunitu na předlouhá léta,” konstatoval kníže.

“Andrej Babiš je nesmírně pracovitý člověk, manažer, exekutivní typ. Nevím, zda by ve funkci prezidenta mohl tyto schopnosti plně uplatnit, přece jen je to funkce značně odlišná od funkce premiéra, více protokolu, oficialit apod. Kandidovat by měl, minimálně by to prezidentskou volbu udělalo zajímavější, avšak podle mne má i značnou šanci uspět, těší se podpoře veřejnosti,” uvedla poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová.

Zcela jiný názor má poslanec ODS a šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda. “Rozhodně nepokládám za dobrý nápad, aby Andrej Babiš kandidoval na prezidentský úřad. Přece jen si myslím, že bychom si na Hradě zasloužili Čecha nebo Moraváka nebo Slezana. Kromě toho by nejspíš neuspěl,” myslí si Benda.

“Právo kandidovat má každý občan, takže i pan premiér. Na druhou stranu je to velmi kontroverzní osobnost, která neumí lidi spojovat, takže by byl malý zázrak, kdyby si dokázal získat většinu voličů. Zvlášť v situaci, kdy bude mít řada občanů v živé paměti zpackaný a likvidační loňský rok,” sdělil redakci šéf SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.

Na strohou odpověď se omezil i další z místopředsedů dolní parlamentní komory, šéf KSČM Vojtěch Filip. “To je jen jeho věc a věc hnutí ANO,” řekl pro ParlamentníListy.cz Filip.

“Jak už jsem několikrát psal, k prezidentským volbám se budu vyjadřovat, až to bude aktuální. To je jako komentovat a připravovat se na počasí, které bude za dva měsíce,” zareagoval poslanec hnutí ANO Patrik Nacher

Prezidentské volby nejsou v současnosti tématem ani pro šéfa Trikolóry a poslance Václava Klause. “Soustředím se na parlamentní volby, kde Trikolóra jako jediná bude hájit kapitalismus a Váš majetek,” napsal nám Klaus.

“Zda by měl kandidovat, nevím. To si Andrej Babiš musí posoudit sám. Zda by mohl vyhrát záleží na protikandidátech a na dalších mnoha okolnostech, takže i na tuto otázku je velmi těžká odpověď. Já osobně si jistě umím představit lepší kandidáty na prezidenta, ale umím si představit také kandidáty mnohem, mnohem a mnohem horší. Například Senát je takových plný,” sdělil poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Podle místopředsedy KDU-ČSL a europoslance Tomáše Zdechovského by premiér Andrej Babiš kandidovat měl. “Pokud tedy nebude ve vězení kvůli jeho dotačním podvodům,” dodal druhým dechem a s vysmátým emotikonem Zdechovský.

Anketa

Líbí se vám současné české filmy?

4%
82%
hlasovalo: 13381 lidí

“Nedokážu posoudit, do jaké míry populistickou politikou dosud provozovanou, za dva roky může být úspěšný. Že chce být vždy první, je pravda,” uvedl hejtman Vysočiny a poslanec ČSSD Jiří Běhounek.

Jasný názor má poslanec ANO Pavel Růžička. “Slyšel jsem tuto informaci poprvé. Pokud se tak rozhodne, bude mít moji podporu. A ano, myslím, že by mohl uspět,” řekl.

“Na prezidenta může kandidovat každý, kdo splňuje zákonné podmínky. Asi nebude překvapením, že já osobně bych si představoval úplně jiného prezidenta. A naplňuje mě nadějí, že si zároveň myslím, že nemá šanci získat většinu v případném druhém kole,” odpověděl na dotaz PL poslanec a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Poslanec SPD Radovan Vích míní, že záleží na okolnostech a souvislostech. “V každém případě by to znamenalo počátek konce hnutí ANO, protože na něm hnutí stojí a s ním i padá. Osobně vidím vhodnější kandidáty, ale nikoliv ty, o kterých spekulují sázkové kanceláře a které si chová tzv. demoblok. Jména si ale zatím nechám pro sebe,” řekl nám Vích.

“To je pro něj málo. Měl by kandidovat na ředitele zeměkoule nebo na papeže,” míní exšéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek.

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná souhlasí s názorem, že Babišova kandidatura na Hrad není na pořadu dne. “Premiér a vláda mají dnes důležitější věci k řešení, zejména zajistit rychlé očkování rizikových skupin obyvatel a všech dalších a znovunastartování ekonomiky ČR tak, aby lidé nepřicházeli o práci a měli i nadále jistotu, ze neskončí na ulici nebo se jim dostane ošetření v nemocnici. Jak se toto zvládne bude rozhodovat o politické budoucnosti Andreje Babiše a jistě se to projeví i v příštích volbách. Pak bude chvíle, kdy si premiér bude moci položit otázku, zda má kandidovat na prezidenta a jaké má případné šance,” zamýšlí se Konečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …