Bakala se zlobí na Nečase a píše mu: Už toho nechte

21.04.2012 9:23

Uhlobaron Zdeněk Bakala reaguje na obviňování premiéra Petra Nečase. V otevřeném dopise se hájí proti obviněním z účasti na sporné privatizaci OKD, i proti slovům o nadstandardních vztazích s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Bakala se zlobí na Nečase a píše mu: Už toho nechte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Nečas v rozhovorech pro Lidové noviny, Hospodářské noviny a týdeník Respekt opakovaně zmiňoval Bakalovo jméno v souvislosti s policií vyšetřovanou privatizací OKD. Bakala namítá, že privatizace OKD se vůbec neúčastnil. „Nikdy jsem se neúčastnil ani žádné jiné privatizace v České republice, vyjma případu Karlovarské Becherovky,“ uvádí.

Jeho finanční skupina převzala OKD od předchozích vlastníků, a podle Bakaly to bylo zcela standardní a průhledně čisté. „Převzetí proběhlo zcela standardně. Jedna z našich společností koupila od soukromých majitelů akcie čistě soukromého podniku Karbon Invest, který držel akcie v té době již zcela zprivatizovaného OKD,“ hájí se.

Celý dopis Zděňka Bakaly ZDE

OKD prosperuje

OKD v té době podle Bakalova líčení byla v útlumu a jeho společnosti se podařilo ji přivést k rozkvětu. „Dnes je OKD jednou z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších českých průmyslových společností, významným daňovým poplatníkem a jedním z mála českých podniků, kterému se daří investičně prosazovat i v zahraničí,“ upozorňuje Bakala.

Bakala je prý nemile překvapen, že „okolnosti vedoucí k podnikatelskému úspěchu mohou být terčem útoku pravicového politika“.

Podnikání v médiích

Distancuje se i od premiérových slov, že převzetí vydavatelství Economia bylo podporováno ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, čímž byly naznačeny Bakalovy dobré vztahy s TOP 09. Podle Bakaly se jednalo o standardní diplomatickou podporu, které se běžně dostává všem podnikatelům. „Karel Schwarzenberg konal přesně tak, jak je běžné ve standardní evropské diplomacii. Nemohu souhlasit s tím, že se ho snažíte v této souvislosti portrétovat ve špatném světle.“

„Doufám, že Vaše slova nejsou míněna jako vzkaz orgánům činným v trestním řízení s cílem ovlivnit jejich nestrannost,“ uzavírá Zdeněk Bakala svůj dopis premiérovi.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …