Bárta zalitoval, že umožnil vznik Nečasovy vlády; ekonom Kohout představil cestu. A sál tleskal

20.01.2013 6:30

UVNITŘ VIDEO I FOTOGALERIE Sobotní "Velký sněm" zanechal v těch, co se ho zúčastnili, dobrý dojem."Cítíme kvalitativní posun, v tom jsme se na večerním hodnocení shodli," řekl ParlamentnímListům.cz Slávek Popelka - jeden z lidí, kteří stáli u zrodu této protestní iniciativy.

Bárta zalitoval, že umožnil vznik Nečasovy vlády; ekonom Kohout představil cestu. A sál tleskal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy svolali do Prahy sněm. Hlavním tématem bylo svržení vlády Petra Nečase

Pravdou je, že vstupem některých politiků či jinak veřejných čiinných osob protestní aktivity mohou vstoupit do nějaké možné další fáze. Projevy totiž byly velmi emotivní - o to více však přijímány publikem, jež se sjelo do Prahy z celého Česka.

Tak, jak se dalo čekat, zněla Národním domem občas velmi silná prohlášení – a to i z úst lidí, které by si tam možná ne každý uměl představit jako účastníky. O silných výrocích Kláry Samkové již ParlamentníListy.cz informovaly včera, těm dalším se věnují dnes.  Za povšimnutí totiž stojí slova renomovaného ekonoma NERVu Pavla Kohouta, exministra dopravy Víta Bárty, i zatím necitované výroky senátora a neúspěšného kandidáta na prezidenta republiky Tomia Okamury.

Pavel Kohout, který svou změnu politického systému popsal v knize Úsvit, těm, kteří v sobotu přišli do Národního domu na Vinohradech, vysvětlil své teze o změně Ústavy i živě.

Hned v úvodu svého vystoupení popsal současný marast. „Předseda vlády nemůže odvolat ani ministra, protože se musí poradit s koaličními partnery, což vede k pletichám a ke vzniku korupce,“ uvedl. Pokračoval s tím, že jediným možným řešením bude přejít na prezidentský systém, kde prezident bude zároveň odpovědným předsedou vlády. Dále by měla být zavedena přímá jednokolová volbou poslanců, kteří budou zároveň odvolatelní. Senát by podle Kohouta neměl pak být zrušen, ale povýšen na úroveň sněmovny. A proto připomněl, jak moc důležité je i financování. „Stát musí sestavovat rozpočet vyrovnaný na základě skutečných příjmů," uvedl Kohout další podmínku Nové Ústavy.  Dodal, že výměna vlády nemá v tuto chvíli valnou cenu, pokud si lidé neuvědomí, že korupci generuje systém.

„Nemá ani cenu zakládat nové strany,“ vysvětloval postup přeměny Kohout. Podle něj tyto změny však nejde prosadit ani demonstracemi. „Na plné ulice oni neslyší, petice nejsou účinné, v současnou chvíli je inflace petic. Pište poslancům dopisy. Napište jich tisíce. Když budeme psát všichni to samé, oni se s tím začnou zabývat,“ uvedl možnou cestu odporu Kohout ve svém projevu.

Výměna politiků nic neřeší, musíme chtít změnu systému, řekl Okamura

Po něm vystoupil nezávislý senátor Tomio Okamura. I on vyjádřil podporu prvkům přímé demokracie a v zásadě pokračoval v duchu svého předřečníka - tedy Pavla Kohouta.

„Výměna politiků nic neřeší, pokud se nezmění systém, pokud ti politici nemají zcela jasnou a vynutitelnou odpovědnost, vynutitelnou hrozbu odvolání. Nad každým z nás, politiků, musí viset Damoklův meč - každý z nás musíme být přímo odpovědní svým voličům. Ne jednou za čtyři roky, ale nonstop,“ prozradil vizi Okamura. Upozornil na to, že v lidech na ulici to dnes vře a je jen otázkou času, kdy zlost a zloba překypí.  „Máme...Ne, musíme tu energii národa využít k pozitivní změně a posílení demokracie, nebo přijde volání po silné ruce,“ řekl dál Okamura. Vysvětlil, že každotýdenní volání po demonstracích a protestech v ulicích nikam nepovede, pokud nebudou lidé schopni se sjednotit a dojít i k určitým kompromisům.

Zdroj: Youtube (záznam začíná až od 12. minuty)

I když se na „Velkém sněmu“ sešla zhruba stovka iniciativ z celé republiky a několik set lidí,  podle Okamury je nezbytné, aby se drželi společného tématu a neuhýbali.

„Musíme se oprostit od personifikace - nejde přece o to, zda tam je Okamura, Kohout, Samková, Michálek nebo Bárta, ale jde o tu myšlenku. O to, co chceme prosadit - a to je více demokracie, více odpovědnosti odpovědných, více pravomocí a odpovědnosti občanům. To je zásadní - já se pouze k těmto myšlenkám připojuji a chci je prosazovat ve sněmovně i v Senátu,“ uzavřel Okamura s potleskem. Podotkl však to, že sám v Senátu, nebude-li mít masovou podporu zdola, nemá šanci příliš věcí změnit či prosadit.

Bárta se kál za vládu, poukazoval na nešvary

Vít Bárta, který je považován za faktického lídra Věcí veřejných překvapil hned na začátku svého projevu, protože se omluvil za to, že umožnil vznik Nečasovy vlády. Připustil, že jeho strana se naivně domnívala, že se systém dá změnit pouhou výměnou politiků po volbách.

„Přicházím s těžkým pocitem toho, že jsem si vědom odpovědnosti za to, že jsem v roce 2010 umožnil vznik Nečasovy vlády. Mám nyní skutečnou potřebu omluvit se za ten čin a chci napravit svou chybu,“ řekl Bárta doslova. Dodal, že ke změně podle něj musí spojit síly poslanci, senátoři, protivládní hnutí i ostatní občané.

Michálek, Lessy, Okamura i Bárta - co mají společného, ptal se Bárta

Později na svém webu www.vitbarta.cz uvedl. „Byl jsem jedním z řečníků Velkého sněmu, který se zabýval změnou ústavy a implementací přímé demokracie. Ve svém vystoupení, jsem se snažil popsat deformaci systému...Své o tom ví například bývalý šéf SFŽP Libor Michálek, který byl za oznámení korupce vyhozen, své o tom ví policejní prezident Petr Lessy, který se snažil s korupcí bojovat a dopadl stejně. Své o tom ale také ví Tomio Okamura, vyřazený z prezidentské volby a své o tom vím v neposlední řadě já, který usilujíce o to, aby se v ČR stavěly levnější silnice, jsem byl diskreditován a kriminalizován,“ vypočítal hned několik kauz a případů, které hýbaly uplynulým rokem a měsíci.

„Tento systém přeneseně způsobuje, že tu máme drahé potraviny, neboť zákon o Významné tržní síle nahrává těmto oligopolům. Máme tu drahé volání, neboť si operátoři konkurují jen na oko, máme tu drahé energie, a když se kupříkladu někdo pokusí od teplárny odpojit, úřady činí vše proto, aby nemohl. Tento systém vede k tomu, že tu máme lichváře, kteří společně s exekutory prožívají luxusní večírek na úkor ožebračených,“ pronesl dál Vít Bárta.

Systém, který generuje korupci, lichvu a milion exekucí ročně

Doplnil, že je proto třeba tento systém generující korupci, nadvládu oligopolů, lichvu a milion exekucí ročně změnit. A i on zdůraznil, že ta cesta vede přes zavedení skutečné přímé demokracie a přímou odpovědnost a odvolatelnost politiků.

Mezi účastníky akce bylo možné v sále vidět například i tvář Simony Chytrové (kandidovala neúspěšně za VV v loňských krajských a senátních volbách). Zahlédnout se dal například i Jan Koral, jeden z organizátorů loňských akcí Occupy (Czech, Prague).

Pokud někomu vrtá v hlavě to, jak je možné, že akci podpořil právě Vít Bárta, pak je třeba se ohlédnout zpátky, do půlky loňského října. Už tehdy totiž Bárta na svém webu veřejně přiznal, že Holešovskou výzvu nelze ignorovat.

Nejde o destruktivní bezhlavou demonstraci bez naděje, ale impuls

„Ano, přispěl jsem Holešovské výzvě. Přijal jsem zástupce této výzvy s cílem pochopit vize této bezesporu nejvýznamnější politické protestní iniciativy roku 2012. Mile mě překvapilo, že nejde o destruktivní bezhlavou demonstraci bez naděje, ale v řadě věcí inspirující celospolečenský impuls,“uvedl Bárta.

V rámci Velkého sněmu měl být upřesněn také termín, v kterém by se měla uskutečnit velká demonstrace na Václavském náměstí. Původně se plánovalo datum 9. února, nakonec se však od něj ustoupilo. „Budeme nyní mapovat situaci v krajích, jezdit do krajů, přesvědčovat tam lidi, demonstraci proto zatím odkládáme na později – i vzhledem k tomu, že se ukazuje, že zima opravdu není demonstracím nakloněná,“ prozradil pro ParlamentníListy.cz Slávek Popelka.

Těm, kdo se o zde popisované a plánované aktivity zajímá a chce být o nich informován, najde potřebné zprávy o dění na připravovaném webu www.uzbrzy.cz. V tuto chvíli na něm lze najít detailní seznámení s tvářemi, které se otevřeně k Holešovské výzvě přiklonily.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …