Bažina kolem Petra Fialy? ODS obchází veliká nepříjemnost. Slyšeli jsme ledacos

12.08.2020 12:36

Policie v pondělí opět zasahovala na radnici Brno-střed. Byla tam již v minulém roce v souvislosti s kauzou Stoka. Tentokrát se ale razie týkala jiného případu. Kauza se podle zjištění ParlamentníchListů.cz. dotýká i samotné špičky ODS. „Může to být začátek konce Petra Fialy,“ dozvěděli jsme se v kuloárech.

Bažina kolem Petra Fialy? ODS obchází veliká nepříjemnost. Slyšeli jsme ledacos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo pro 29. kongres ODS

Zásah policistů během pondělka uzavřel pro veřejnost hned několik radničních odborů. V sídle městské části Brno-střed zasahovala policie na odboru investičním, ekonomickém, bytovém a na správě nemovitostí. 

Samotní policisté příliš sdílní nebyli. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej pouze stroze konstatoval, že útvar žádné informace poskytovat nebude. 

„Získávání dokumentace k vyšetřování není namířeno proti úřadu městské části nebo jeho zaměstnancům,“ uvedl k tomu pouze tajemník radnice Petr Štika.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí

Jedná se o podstatně starší případ, což potvrzuje náš zdroj dobře obeznámený s brněnským politickým děním. „Tohle sahá hluboko do historie, možná až za rok 2010, takže ničeho aktuálního se to netýká a je to úplně mimo ten ‚slavný‘ případ Stoka. Možné ale je, že policie při vyšetřování Stoky narazila i na něco dalšího a přivedlo ji to k těm bytům. A podstatné je, že se to bytostně týká politiků ODS,“ dozvěděli jsme se.

„Co ale stojí za zmínku, že tohle musí dělat pořádné vrásky Petru Fialovi. Kauza se ho nejspíš netýká osobně, ale dost mu to kazí reputaci v pozici předsedy ODS. Lidé, kteří do toho jsou zapleteni, je ta jeho ‚nová a čistá‘ ODS, jak neustále opakoval poté, co převzal vedení. Že se zbavil kmotrů, prospěchářů a podvodníků. A tenhle případ ukazuje, že to tak není. Ta jeho čistá ODS nejspíš šmelila s obecními byty a pavučiny vedou prakticky až k Fialovi. O roli Pavla Blažka v této kauze se veřejně spekulovalo. A kdo je Pavel Blažek? Fialova pravá ruka. V Brně všichni vědí, jak je pro předsedu důležitý. Takže pan čistý profesor Fiala z toho asi nemá lehké spaní,“ řekl již zmíněný důvěryhodný zdroj.

Podobně to vnímají i někteří členové ODS. Pod podmínkou udržení anonymity nám vlivný občanský demokrat řekl, že by tato kauza mohla odstartovat pozvolný ‚odstřel‘ Fialy z čela ODS. „Hodně z nás je nespokojených. Když Petr Fiala nastupoval, brali jsme to jako nový začátek a restart staré dobré značky očištěné od veksláků a mafiánů. Brno teď ale ukazuje, jak se ty regionální kmotrovské pavučiny naroubovaly na současné vedení. Neříkám, že předseda krade, to vůbec, on asi čistý je, ale nejenže tu stranu jako takovou neočistil. On nás nedokáže vytáhnout nikam výš,“ vyslechli jsme.

„Už roky se potácíme kolem 10 procent, od minulých voleb jsme na tom v průzkumech prakticky stejně. To tady ještě nebylo. Taková ostuda! Měli bychom se začít ohlížet po skutečném lídrovi. Potřebujeme pořádného řečníka, charismatického, někoho, kdo na sebe strhne pozornost. Se vší úctou k Petru Fialovi, vážíme si ho, uznáváme jako profesora, ideologa, intelektuála, ale on tu odeesku už vést nemůže, nemá na to. Na začátku jeho mise se u nás říkalo, počkejte, on se otrkává, získá ostruhy. No, nezískal. Nevidím to tak jen já, je nás hodně, ale zkuste si to říct ve straně nahlas. Předseda se kritizovat nesmí. To o straně, která tu po roce 1989 budovala svobodnou společnost, neříká nic moc hezkého,“ dodal náš zdroj zevnitř ODS.

Podle HN, které s informací o razii na brněnské radnici přišly, jsou vysoce postavení politici ODS nejen do kauzy zapletení, ale už jsou i terčem policejního vyšetřování. Podle deníku jsou mezi vyšetřovanými již zmíněný exministr spravedlnosti Pavel Blažek, jeho tehdejší náměstek Radomír Daňhel, brněnská primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl. 

Vyšetřování měla odstartovat výpověď bývalého starosty Rojetína na Brněnsku Pavla Hubálka, který byl před časem vzat do vazby rovněž kvůli podvodům s byty. Hubálek měl vystavovat falešné smlouvy a vybaven byl dokonce zfalšovanými razítky magistrátu, katastrálního úřadu apod. 

Během svého vyšetřování Hubálek začal usilovat o status spolupracujícího obviněného. „Popisuje systém zhruba čtyřiceti na sebe napojených firem a lidí, z velké části komunálních politiků ODS a jejich příbuzných, kteří měli obchodovat s městským majetkem a za statisícové až milionové provize jej přidělovat a účelově privatizovat,“ psaly letos v dubnu HN.

Hubálek má ve svých výpovědích konkrétně zmiňovat exministra a poslance Pavla Blažka, současnou primátorku Brna Markétu Vaňkovou a další. Blažek ale veřejně jakékoli napojení na tuto kauzu popírá. Podle jeho slov nebyl nikdy policií v této věci kontaktován a na Hubálka podal kvůli křivé výpovědi trestní oznámení. 

Minimálně v jedné věci jsou ale všichni jmenovaní spojeni. V roce 2007 měl podle Deníku N Pavel Blažek i Markéta Vaňková koupit zhruba pět hektarů pozemků v Rojetíně, kde byl Hubálek starostou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…