Benda připustil, že Ratha ve sněmovně poslanci ještě budou vídat

05.06.2012 22:55

Očekávané úterní vystoupení vazebně stíhaného poslance Davida Ratha vyvolávalo v Poslanecké sněmovně vzrušenou atmosféru. Nadstandardně vysoký počet novinářů, kamer, fotografů, mimořádná bezpečnostní opatření, jako kdyby šlo o českého „Breivika“, to vše nechávalo v poklidu snad jen ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP09), který si i za těchto okolností dokázal během jednání nerušeně zdřímnout. Po vystoupení Davida Ratha se Parlamentnilisty.cz zeptaly poslanců, jak hodnotí Rathovo vystoupení a zda se jim přece jen nebude po jeho prostořekosti ve sněmovně stýskat.

Benda připustil, že Ratha ve sněmovně poslanci ještě budou vídat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

„Vystoupení pana poslance Ratha bylo inteligentní, patřičně patetické, vykreslující obraz nevinně stíhaného člověka,“ řekl pro Parlamentnilisty.cz předseda Ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). „To jeho tváření se, že každého z vás by přece dostali, kdyby na něj nasadili takovou techniku, v podstatě říká, každý by si „to“ vzal,“ dodává Benda.

Podle něj Rath vlastně řekl, že každý si chodí s taškami, ve kterých jsou takové peníze. „A to přece není pravda,“ pohoršuje se poslanec.

Rath prý odmítá přiznat, že nosit tolik peněz po taškách není normální

David Rath se podle Marka Bendy celou dobu vyhýbal naprosto klíčové záležitosti. Tomu, aby prý veřejně řekl: udělal jsem něco, co není normální. „A tady vidím problém jeho postoje,“ zdůrazňuje Benda. „Není přece normální nést tašku, ve které jsou takové peníze.“

Marek Benda nevyloučil, že se David Rath ještě ve sněmovně objeví, až pominou důvody vazby. "Do té doby, než ho odsoudí tak samozřejmě fungovat bude,“ říká poslanec. Chybět mu Rathův projev ale zrovna nebude. Míra Rathova vystupování mu ve většině času nepřišla vtipná, ale spíš urážlivá. „Má velký dar všechny urážet, a to mi ve sněmovně opravdu chybět nebude,“ říká Benda.

Rath není odsouzen, takže se může ve sněmovně ještě objevit

„Průběh projevu Davida Ratha byl v podstatě takový, jaký jsem očekával," říká předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Připomněl, že úkolem sněmovny nebylo hodnotit Rathův projev, ale rozhodnout o jeho vydání k dalšímu trestnímu stíhání. „No a to hlasování bylo zcela jednoznačné,“ dodal modrý předseda.

Také on připomněl, že David Rath ze sněmovny vlastně neodešel. „Odsouzen nebyl, důvody vazby mohou pominout, je tedy možné, že se tu ještě objeví,“ konstatoval Stanjura.

Rath prý upozornil, že takový není sám

„Obsahově to pro mne žádné velké překvapení nebylo, protože většinu těch věcí jsem slyšel už na výboru,“ řekl redakci Jiří Dolejš (KSČM), člen sněmovního Mandátového a imunitního výboru. Podle něj bylo Rathovo vystoupení vedeno v rovině politické a v rovině citové. „V rovině politické upozorňoval, že není sám, a v rovině citové se snažil vzbudit zaujetí pro svůj lidský osud,“ komentuje Rathův projev pro Parlamentnilisty.cz Jiří Dolejš.

Jiří Dolejš se Parlamentnimlistum.cz přiznal, že politický styl Davida Ratha není zrovna stylem jemu vlastním. „Chápu ale, že mnohým asi scházet bude,“ zasmál se.

Nepřítomnost ministrů Vondry a Drábka není náhodná, tvrdí Bárta

„Hodnotit vystoupení Davida Ratha nechci,“ říká Vít Bárta, poslanec za Věci Veřejné (VV). „Je pro mě ale velmi zásadní, že už před jeho vstoupením pochybuje 40 procent obyvatel České republiky o tom, zda není kauza Davida Ratha politický proces,“ upozorňuje poslanec. Právě v tomto kontextu je Vít Bárta přesvědčen, že jde o zásadní téma vyžadující velkou míru pozornosti a zodpovědnosti všech, koho se týká.

„Zároveň musím říct, že bylo velmi zajímavé sledovat situaci v jednacím sále,“ říká Bárta. Stojí si prý za tím, co napsal na svém facebooku, že přítomnost Ratha v jednacím sále sněmovny, je jako když promiskuitní mládež navštíví oddělení nemocnice pro HIV pozitivní. „V tomto smyslu nepřítomnost pana ministra Vondry a pana ministra Drábka není pro mne náhodnou záležitostí,“ dodává poslanec.

Máme tu dvě policie – jednu po opozici, jinou pro koalici, a každá má jiný metr

Poslance za ČSSD Miroslava Váňu některé pasáže projevu Davida Ratha zaujaly. „V té jeho kauze je alespoň pro mne řada nestandardních úkonů,“ tvrdí Váňa. Odnáší si z toho prý pocit, že je tu dvojí metr, či dvojí policie. „Máme tu jednu policii na opozici a jinou na vládní koalici,“ říká Váňa.

Kdyby se prý tak důsledně postupovalo nejen u Davida Ratha, nebylo by možné nic namítat. „Dobře ale víme o celé řadě jiných kauz – PROMOPRO, OpenCard, předražené zakázky v Praze, příznačně nazvaný „tunel Blanka“ a jistě by se našla řada dalších, kde mizely miliardy, ne miliony, ale když se chtěla udělat domovní prohlídka, tak to z nějakého důvodu nešlo,“ připomíná poslanec. „A tady šlo najednou přes noc všechno,“ zlobí se. Prostě tu podle něj chybí jeden stejný metr.

„Má to určitý nádech takzvané „Kubiceho zprávy,“ připouští Miroslav Váňa. „Netroufnu si říct, že v kauze Rath se nic nestalo. Troufnu si ale udělat závěr, že ten metr určitě není stejný,“ konstatuje poslanec.

I on se domnívá, že by mohl být David Rath ve svých dřívějších projevech umírněnější. „Měl se vyhnout osobním útokům, protože ty prostě do politiky nepatří,“ konstatuje poslanec.

Na druhou stranu prý ale dokázal Rath mnohé věci a mnohé kauzy pojmenovat pravým jménem. „A i když jsem nemohl souhlasit s invektivami v osobní rovině, bylo by mi přece jen trochu líto, kdybych ho ve sněmovně už neslyšel,“ přiznává Váňa.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …