Biskupství si našlo zdroj financí. Prodává fary ve velkém jako realitka

08.05.2012 21:12

Českobudějovické biskupství je úspěšnější, než kdejaká realitní kancelář. Církevní úřad, pod který spadá částečně i Plzeňský a Středočeský kraj, prodal už přes 50 farních budov. Dalších pět desítek se chystá k prodeji. Biskupství říká, že se nemůže o nepotřebný majetek, který nemá správce, starat.

Biskupství si našlo zdroj financí. Prodává fary ve velkém jako realitka
Foto: Archiv
Popisek: Čeští a moravští biskupové

Biskupství investovalo do obnovy kostelů a kaplí na 200 milionů korun. Většinu peněz právě z prodeje nepotřebných nemovitostí. Mnoho far však prodává za cenu vyšší, než je zdrávo. Objekty jsou vesměs ve špatném stavu. A koupí fary pro potencionálního zájemce investice nekončí, ba naopak.

Slavní zachraňují fary

Zkušenosti s prodejem far mají třeba i slavní. Například malíř Kristian Kodet. Ten si před deseti lety pořídil faru na Táborsku.

„Byl to boj, protože to bylo ještě v době, než církev začala objekty prodávat. Bylo to v šíleném stavu. Trvalo mi přes rok, než se mi podařilo tuhle barokní faru koupit a další dva roky, než jsem to dal dohromady,“ řekl pro ParlamentniListy.cz malíř, který vlastně barokní objekt zachránil od zkázy.

Ten využívá faru jako chalupu i jako ateliér. Při rekonstrukcích vše zachoval v původní podobě a i dnes se snaží minimalizovat moderní prvky.

Režisér Troška zachraňuje faru pro Hoštice

O záchranu fary se snaží i režisér Zdeněk Troška. Ne však pro sebe, ale pro své milované Hoštice na Strakonicku, kde žije, a které proslavil komediemi Slunce, seno...

„Je to krásná barokní stavba, přesto už desítky let pustne. Už když jsme Slunce točili, museli jsme využít faru v nedaleké Dobrši. Diváci si to ani neuvědomili, že je to jinde a dodnes se na faru ptají. Nechápu, proč církev už dávno nesnížila cenu tak, aby to mohl někdo za slušné peníze koupit a přestavět,“ říká Troška.

Biskupství českobudějovické nedávno sice částečně cenu snížilo, ale ne příliš. Teď chce za hoštickou barokní faru 950 tisíc korun. Původně chtělo přes milion. Jdou zvěsti, že vysokou cenu nasadila církev proto, aby to „ náhodou nekoupil Troška a neudělal tam muzeum svých košilatých komedií“.

„To je naprostý nesmysl. Já o ten objekt nestojím, kdyby ano, už jsem ho koupil dávno. Chci jenom, aby ta fara, kde bývala kdysi dole i škola, nahoře bydlel velebný pán, nepustla dál a nespadla. Proto věřím, že se najde někdo, kdo to konečně koupí a opraví a bude tu třeba nastálo bydlet. Ten objekt by si to zasloužil,“ vyslovil přání Troška.


(Fara v Hošticích, FOTO: Radek Kraus)

Věřící prodej nemovitostí berou jako menší zlo

Mnoho lidí, včetně věřících sice nepříliš souhlasí s tím, že se z církve stává „realitka“, a že vůbec prodává majetek, na druhou stranu jsou pro to, že je lepší objekty prodat, než aby dál pustly.

„Církev nemá na provoz farních budov, které nejsou obsazeny duchovními peníze. Jsou to náklady nejen na opravy, ale i na údržbu. Nyní nabízíme aktuálně několik objektů k prodeji,“ řekl technik českobudějovického biskupství František Mrosko.

Přístup představitelů církve kritizují i sami někteří kněží. „Kdyby to neprodávali za odhad, ale za „reálné“ ceny, možná by už celá řada těch objektů měla nového majitele a nemusela by strašit v těch obcích. Chápu, že z toho chce biskupství vytěžit co nejvíce, ale jsou objekty, které se prodávají i šest let a pořád neúspěšně. A další budovy přibývají,“ říká ParlamentnímListům.cz kněz středních let, který sám žije na faře, která by potřebovala větší investice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…