Boj za Romy s mačetami: To prostě nesmí být soud pro výstrahu

25.01.2012 6:21

Známá advokátka Klára Veselá Samková se ujala obhajoby pětice Romů obviněných z loňského mačetového útoku v novoborské herně. Nechci ty hochy takzvaně vysekat za každou cenu, řekla Samková pro ParlamentníListy.cz. Jde jí prý především o zajištění spravedlivého procesu. Obhajobu nevzala bezplatně. Složily se na ni rodiny obviněných.

Boj za Romy s mačetami: To prostě nesmí být soud pro výstrahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

„Já bych se docela ráda, ačkoliv jsem advokátka a nikoliv soudce či něco podobného, vyhnula tomu, co podle mého názoru udělala paní doktorka Bradáčová, která druhý den, tedy pár hodin po smutné události v Tanvaldu, měla jasno, že nešlo o rasově motivovaný čin,“ reagovala Samková na dotaz ParlamentníchListů.cz, jaké pochyby ji vedly k tomu, že se ujala obhajoby obviněných Romů.

TÉMATA: Tanvald a Romové v Novém Boru

Nechci vynášet soud za pár hodin, jako někdo

Připomeňme, že Lenka Bradáčová je státní zástupkyní, která šetří případ, kdy se o silvestrovské noci třiašedesátiletý střelec měl bránit napadení nožem. Přitom zastřelil jednoho romského mladíka a druhého postřelil. Čin není klasifikovaný jako rasově motivovaný, je považován za sebeobranu střelce a nyní se šetří, zda byla jeho obrana adekvátní.

„Já bych tedy nerada v kauze takzvaného mačetového útoku vystupovala tak, že je mi teď už všechno jasné, že to nebylo, jak říkají obvinění, a že to bylo jinak. Ta věc je v šetření probíhajícího trestního řízení. Nicméně jde o řízení, ke kterému já nemám důvěru a tyto mé značné pochybnosti mě vedly k tomu, že jsem se rozhodla ujmout se té obhajoby,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz advokátka.

Nechci ty hochy vysekat za každou cenu

„Nejde mi primárně o to, z toho ty hochy za každou cenu vysekat, to by měli jít asi tak vedle k Tomáši Sokolovi. To, o co mně primárně jde, je zajištění práva na spravedlivý proces. Toto je způsob obhajoby, který jsem převzala, který jsem konzultovala se svými klienty a jejich rodinnými zástupci. A to byla moje podmínka, jak já obhajobu budu vést,“ poznamenala Samková.

Vysvětlila také, jaké pochyby má na mysli. „Jestliže jsou tam dva obžalovaní ve věku šestnáct a devatenáct let bez jakéhokoliv záznamu v trestním rejstříku, pokud je mi známo, a najednou je tam pokus vraždy? Tak to je pro mě pochybnost. Pak je tam nedávná překvalifikace útoku na trestný čin vraždy ve stadiu pokusu, která může být reakcí na účelovou mediální objednávku. Pro tyto a jiné pochybnosti jsem se prostě rozhodla se té záležitosti ujmout,“ osvětlila advokátka.

TV Nova, ta tomu prý dala

„Domnívám se a jsem tom přesvědčená, že velmi špatnou službu udělala TV Nova, která pustila do hry jakýsi animovaný skoro bych řekla film toho útoku poté, co se to stalo, a který vůbec nevycházel z žádného šetření. A ten film už je personifikován jako to, co se právě takto stalo. Takže jde o to zjistit skutečně, co se stalo a jak se to stalo,“ míní obhájkyně.

Výstražný proces? Nesnáším výstražné procesy

„Stačí, když si vylustrujete diskuze pod jednotlivými články na toto téma, tak je v podstatě jasné, že kauza je vnímána jako monster proces, jako odplata, jako výstražný proces, aby si nikdy nikdo už nic nedovoloval. A jednoduše, výstražné procesy já nesnáším!“ dodala Samková rezolutně.

Každý má podle ní právo na spravedlivý proces bez ohledu na to, jestli je společenská situace taková nebo maková. „Prostě právo je nedělitelné a spravedlnost zrovna tak a obé musí být zachováno v podstatě v každém případě, jak vůči skinům, tak vůči Romům, tak vůči anarchistům, tak i vůči zbytku národa,“ má advokátka jasno.

SLEDUJEME téma: Romové

Podle ní tak kauza přesahuje soukromoprávní charakter a soukromý zájem obviněných. „A myslím si, že tam je celospolečenský zájem, aby se skutečně dostalo všem spravedlivého procesu a práva na něj,“ dodala.

Pomáhat budou studenti

„Z tohoto důvodu jsem se obrátila jak přes facebook a další svoje kanály na studenty právnické fakulty a další veřejnost a v současné době spolupracuji s asi deseti lidmi – studenty povětšinou, kteří se rozhodli mi pomoci. Už jsme měli první schůzku, kde jsme si vyjasnili stav věcí a způsoby práce a spolupráce a oni podepsali mlčenlivost, že nesmí nic vynášet,“ popsala Samková a dodala, že o průběhu kauzy chce zachovat objektivní informování veřejnosti.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz uvedla, že obhajoby se neujala bezplatně. „Ne, nedělám to bezplatně, rodiny obviněných se nějakým způsobem poskládaly. Ale řekněme si zcela upřímně, že hájit za těchto okolností pět lidí, je v podstatě nezaplatitelná práce,“ konstatovala Samková.

Připomeňme, že v srpnu loňského roku v Novém Boru napadla pětice Romů hosty baru Pivní pomoc. Útoku měl předcházet konflikt dvou romských mladíků se servírkou, kdy mladíci požadovali výhru z automatů. Dva z pěti účastníků útoku nebyli dosud dopadeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …