Bojíme se uprchlíků, naříkají lidé u hranic. Jeli jsme se za nimi podívat

23.07.2015 12:24

REPORTÁŽ „Nemáme z toho dobrý pocit, bojíme se hlavně kvůli dětem.“ To vzkazují politikům někteří lidé, kteří bydlí nebo mají chaty a chalupy v městečkách a vesnicích poblíž česko-rakouských hranic. Strach mají z utečenců. Obyvatelé Dolního Dvořiště i Kaplice totiž mluví o tom, že skupinky migrantů viděli v obou městečkách. Policie ale tvrdí, že šlo zatím pouze o jeden případ, a to o ženu z Nigérie, která cestovala z Itálie a chytili ji v Kaplici. Místní lidé ale poukazují také na to, že jen kousek od hranic, na rakouské straně, žije už několik týdnů právě skupinka migrantů. A ptají se, hlídá je tam někdo?

Bojíme se uprchlíků, naříkají lidé u hranic. Jeli jsme se za nimi podívat
Foto: David Hora
Popisek: Hranice v Dolním Dvořišti je volně průjezdná. Na policii jsme nenarazili ani cestou tam, ani zpátky

ParlamentníListy.cz se proto vypravily do malé vesničky kousek před Freistadtem přesvědčit se, zda tady skutečně najdou migranty ze Sýrie.

Migranti posedávají na zahradě, chtěli fotoaparát

„Nevím o tom, že by tady byli. Žije tady několik muslimských rodin, ale ty jsou tady už dlouho. Nepamatuji si, že by s nimi byly problémy,“ říká Linda Balaschová, která žije kousek od Freistadtu. „Ano, slyšel jsem, že jich několik bydlí v jednom domě kousek odtud směrem k českým hranicím. Tady jsem je ale nikdy nepotkal,“ říká její známý. ParlamentníListy.cz se vypravily přímo ke zmiňovanému domu. Nenápadná budova se světlou omítkou stojí hned u silnice. Část z ní je rozestavěná. Pracuje tam mladý muž, který rusky potvrzuje, že jde o dům, kde jsou nyní ubytovaní migranti.

Azylový dům nedaleko Freistadtu, kde nyní žijí imigranti ze Sýrie, foto: David Hora

Jeden muž tmavé pleti stojí na balkoně a telefonuje. Další posedávají z druhé strany domu na zahradě. Ve chvíli, kdy si všimnou, že kolem domu někdo chodí, vyběhnou a chtějí vědět, co se děje. Z jejich obličeje je znát zlost, ale i strach. Poté, co se dozvědí, že jde jen o reportáž, trochu se uklidní, chtějí ale vidět fotky ve fotoaparátu. Fotit se nechtějí. Dokonce si významně prohlížejí SPZ auta a tvrdí, že si ji zapamatují. „Jsme ze Sýrie, teď bydlíme tady,“ snaží se lámanou němčinou vysvětlit jeden z poměrně zavalitých mužů. „Nechceme zpátky domů,“ pokračuje a stále sahá po fotoaparátu. „Česká republika? Nevíme. Tam nejdeme,“ tvrdí a tváří se, že o žádné České republice snad ani nikdy neslyšeli.

Scénka, která trvá několik minut, nikoho z posádek aut, které jezdí kolem, nezaujme. Nepřijede ani policie, která podle některých médií kolem domu často projíždí. Nakonec se podaří migranty ukonejšit a odjet. Ti sledují odjíždějící auto po celou dobu, než jim za zatáčkou zmizí z očí.

Mají zbytečný strach?

Podle jihočeských policejních mluvčích monitorují každý den policisté hlavní tahy u hranic, vlaky i autobusy. Starostka Dolního Dvořiště Helena Panská ale říká, že teď policii na hranicích neviděla. Policejní auto neviděly na hranicích ani u hranic v Dolním Dvořišti po cestě do Rakouska a zpátky ani ParlamentníListy.cz. Podle některých lidí v obci ale tady policisté opravdu často stojí a mezi hraničními přechody zřejmě přejíždějí. „S námi vůbec nikdo nekomunikuje,“ říká starostka. 

V Dolním Dvořišti se mluví o tom, že údajně nedávno se skupinka imigrantů objevila v místním kasinu a ptali se, kde jsou. Ani o tom prý starostka ale žádné informace nemá. Říká se také, že větší skupinka údajných migrantů se vyskytla i v Kaplici, která je vzdálená několik kilometrů směrem do vnitrozemí. „To víte, že máme strach. Když sem budou chtít přijít, tak, myslím, těžko půjdou přes oficiální hraniční přechod. Nemám z toho dobrý pocit hlavně kvůli dětem. Nechci, aby teď chodily někam sami,“ říká žena z Kaplice, která nechce prozradit své jméno.

„Máme celou řadu oznámení od obyvatel, že se někde objevili utečenci. Většinou ale jde o turisty nebo o lidi, kteří tady žijí. Potvrzený je pouze případ jedné ženy, kterou jsme zajistili v Kaplici,“ uklidňuje obyvatele příhraničních měst mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek.

Dobrý pocit z utečenců ubytovaných v nedaleké rakouské obci nemají ani lidé ve Vyšším Brodě. „Já jsem tady žádného utečence ještě neviděl. Samozřejmě lidé celou tu situaci vnímají,“ říká starosta Milan Zálešák. „Vídávám tady více policejních hlídek,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …