Bojovníci proti korupci požadují půl milionu za rozhovor a není to vtip. Čtěte

09.07.2013 16:34

Cena za poskytnutí rozhovoru pět set tisíc korun. To dostatečně eliminuje kontakt s médii, která považujeme za neobjektivní, což jsou v současnosti všechna tuzemská média. Takové odpovědi se dostalo ParlamentnímListům.cz od nevládní protikorupční organizace Růžový panter, která má v Česku desetiletou praxi.

Bojovníci proti korupci požadují půl milionu za rozhovor a není to vtip. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Naše organizace poskytuje rozhovory za následujících podmínek. Pro média vlastněná Zdeňkem Bakalou, Andrejem Babišem a ostatní skrytě poskytující public relations služby a obsahující neobjektivní zpravodajství a publicistiku je cena za poskytnutí rozhovoru 500 000 korun,“ napsal ParlamentnímListům.cz tým organizace Růžový panter, když se chtěly zeptat její šéfky Ivety Jordanové na nová odhalení v tuzemské korupční džungli.

Představení pantera

„Jsme jediná nevládní protikorupční organizace v České republice s desetiletou praxí zcela nezávislá na státních dotacích a grantech,” má napsáno organizace Růžový panter na záhlaví svých webových stránek. Byla zaregistrována v roce 2002, sleduje korupční prostor ve veřejné správě a je financována z darů a částečně grantů, ale odmítá ty státní. Předsedkyní její správní rady je od samého začátku Iveta Jordanová, o níž se toho na stránkách moc nepíše. Podle jiných zdrojů se narodila v Karlových Varech, studovala sociální a masovou komunikaci, dělala v divadle.

Na stránkách Růžového pantera je nejaktuálnějším prohlášení k aktuálnímu dění na politické scéně, kde se píše, že dohodnutou směnu mandátu lze považovat za politickou korupci, že organizace podala u ÚOOZ podnět k prověření Jany Nagyové a Martina Bartáka z důvodu možného zneužití pravomoci úřední osoby a ze stejného důvodu podala trestní oznámení na ministra obrany v demisi Vlastimila Picka. Prohlášení je z minulého měsíce.

Na stránkách bezkorupce.cz se o organizaci před pěti lety psalo, že je stále ochromena následky sporu s podnikatelem Tomášem Paclíkem. Ústavní soud uložil Růžovému panterovi kromě povinnosti uhradit soudní náklady i pokutu v celkové výši 150 000 korun poté, co organizace na svých stránkách uveřejnila sporné tvrzení, že se Paclík „spolčil v rámci svých podnikatelských aktivit s osobami odsouzenými za přípravu vraždy související s obchody s lehkými topnými oleji“. Peníze na zaplacení získala organizace ve veřejné sbírce. Stížnost na Českou republiku v tomto ohledu však stále čeká na projednání u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Podivná korespondence

ParlamentníListy.cz chtěly od Jordanové telefonní kontakt a následný rozhovor, ale přišly jim výše popsané obchodní podmínky. Je prý nutné podepsat smlouvu se statutárním zástupcem a předem zaslat zálohu, tedy padesát procent fakturované ceny. V takovém případě, jak napsal tým Růžového pantera, může rozhovor bez problému pokrýt sto procent plochy tištěného média ve standardním formátu, u elektronických médií až dvacet stran formátu A4. „Nutná je písemná forma a následná autorizace. Odpovědi není možné krátit, měnit, vytrhávat z kontextu. Odpovídáme poctivě na vše, co se vztahuje k naší práci. Rozhovorem neuvolňujeme žádné materiály. Rozhovor je rozhovor,” je dále napsáno.

Cena 500 000 korun je prý cenou za publikování v neobjektivních médiích, která prezentují realitu utvářenou k obrazu svému. Pak od ParlamentníchListů.cz přišly do organizace Růžový panter už jen dvě závěrečné otázky. Na ně kupodivu už odpověděla samotná Iveta Jordanová, ne tým organizace.

Ptali jsme se, jestli je v pořádku, když korespondenci zveřejníme a jaká média jsou v Česku podle Růžového pantera důvěryhodná.

Odpovědi Jordanové

 A tady jsou odpovědi: „To je samozřejmě možné, ovšem pouze za předpokladu kompletního zcela korektního zveřejnění bez sebemenších úprav a bez zavádějících bulvárních titulků. Učiníme tak rovněž. Zároveň si dovoluji upozornit, že běžná stručná vyjádření k tématům, která zpracováváme, poskytujeme médiím běžně. Také je možné v patřičném kontextu citovat z našich zpráv. K poskytnutí rozhovoru je však potřeba základní důvěry k médiu, kterému je rozhovor poskytnut. Domníváme se, že cena 500 000 korun za rozhovor dostatečně eliminuje kontakt s médii, která nepovažujeme za objektivní. Pokud přesto médium takovou cenu uhradí, což nepředpokládáme, byla by zveřejněna smlouva o podmínkách a faktura. Tento přístup naší organizace reflektuje náš postoj k současné společenské a politické situaci v České republice. Naše organizace se odmítá podílet na manipulaci s veřejným míněním.”

U posledního dotazu Jordanová sice dopředu upozornila, že nejde o otázku bezprostředně související s prací organizace, ale přesto odpoví, a jak řekla, tak udělala: „V současné době bychom rozhovor neposkytli žádnému českému médiu. Pro informování veřejnosti připravujeme rozsáhlou bilanční zprávu, která bude k dispozici na našem webu.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…