Bomba na obzoru? Mirek Topolánek skutečně zvažuje kandidaturu na Hrad

04.11.2017 13:14

VÍME PRVNÍ Expremiér Mirek Topolánek s vysokou pravděpodobností rozšíří peloton uchazečů o úřad prezidenta České republiky. Na rozmyšlenou má již jen pár dní, termín pro oficiální registraci kandidátů uplyne v úterý 7. listopadu v 16:00.

Bomba na obzoru? Mirek Topolánek skutečně zvažuje kandidaturu na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

„Chlap s gulama“, jak se někdejšímu premiérovi přezdívalo, se o kandidatuře stále rozmýšlí. „Na 80 procent do toho půjde,“ sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj blízký špičce ODS. Možná kandidatura současného předsedy Teplárenského sdružení České republiky by znamenala průlom v dosavadním vývoji boje o Pražský hrad, kde zatím chybí jasně pravicově vyhraněný kandidát.

K oficiální registraci uchazeče o Pražský hrad je nutná buď podpora 50 tisíc občanů, či 20 poslanců, případně 10 senátorů. Právě cestou získání podpory od zákonodárců se Topolánek při své možné kandidatuře chystá ubírat.

ParlamentníListy.cz se dotázaly Mirka Topolánka, zda skutečně míní kandidovat a od kterých zákonodárců očekává podporu. Do doby vydání článku nezareagoval.

Pochybnosti o Drahošovi

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí
Je známo, že bývalý premiér má nadstandardně dobré vztahy s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ten sice v prezidentském klání veřejně podpořil Jiřího Drahoše, nicméně o schopnosti někdejšího akademika porazit současného prezidenta Zemana v poslední době zapochybovali i ti, kteří Zemana silně „nemusí“, jako například publicista Tomáš Klvaňa, marketér Jakub Horák či poslankyně ODS Jana Černochová. 

Mimo hru není pro Topolánka ani oficiální podpora ze strany ODS. Jak však ParlamentníListy.cz zjistily, je zatím nejasné, zda „Topol“ bude oficiálním nominantem politické strany, kterou přivedl k rekordnímu volebnímu zisku. „Rozhodne se to v pondělí. Ostatně, klidně se může stát, že do toho Mirek vůbec nepůjde,“ sdělil redakci zdroj blízký vedení ODS.

Topolánek byl předsedou vlády v letech 2006–2009. V posledních dnech na sebe upozornil mediální kritikou záměru Andreje Babiše sestavit menšinovou vládu a vyzval tzv. demokratické pravicové strany, aby se sjednotily a vstoupily do vlády s hnutím ANO jako rovnocenný subjekt. Premiérem takové vlády by dle Topolánka měl být šéf ODS Petr Fiala.

O sjednocení stran hovořil Topolánek v pořadu Devadesátka na zpravodajském kanále České televize ČT24. Navrhoval, aby ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN utvořily jakýsi demokratický blok, který by s Babišem spolupracoval v koalici. „ANO by mělo většinu ve vládě, ODS by měla premiéra, alespoň do doby, než si Andrej Babiš vyřeší své problémy,“ nastínil možné řešení Topolánek.

Zavzpomínal také na to, jak sestavoval menšinovou vládu on sám. V jednu chvíli byl prý skoro domluvený s tehdejším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, že vznikne velká koalice ODS a ČSSD, kterou mohli tzv. přikrýt ještě dva lidovci. „Jiří Paroubek měl být ministrem zahraničí, měla to být sexy vláda,“ vrátil se do minulosti Topolánek.

Babišovi podle Topolánka prý nahrává určitá deziluze z polistopadového vývoje, byť se prý dá tradičním stranám jen těžko co vytknout. Alespoň ne za uplynulé čtyři roky. Hlavní vládní strana ČSSD se podle Topolánka nechovala nijak nestandardně, jenže média to často podávala jinak. Především média, která si před pár lety koupil Andrej Babiš, tradiční strany stále kritizovala. A voliči na to přistoupili. Tato média navíc podpořila určité nálady, které nevidíme jen v Česku. Lidé na řadě míst na světě mají pocit, že politici neřeší problémy, které jejich voliči považují za opravdu důležité. Andrej Babiš by si podle Topolánka měl uvědomit, že volby nevyhrál tak drtivě, aby mohl sestavovat menšinovou vládu, a bude muset hledat kompromis.

Zachytili jsme na mítinku v Jablonci:

Andrej Babiš o Mirku Topolánkovi: „Když vyleze z díry Topolánek, nejzkorumpovanější premiér této země a vykládá něco o tom, jak skládal vládu, tak ať řekne, kolik dal Melčákovi a Pohankovi? Po kavárnách se říkalo, že každému z nich dal desítku. A on se tím chlubí? Že uplatil dva ČSSD poslance, aby měl 102 poslanců? My ale nebudeme nikoho uplácet."

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…