ČSSD je pod pomyslným dnem volitelnosti a důvěryhodnosti, tvrdí její exčlen

17.02.2013 12:10

V Libereckém kraji značně pohořely velké parlamentní strany – ODS, ČSSD i TOP 09. Poučení si z toho však příliš nevzaly. Například sociální demokraté zde utrpěli nejhorší výsledek v Česku. Krajský předseda Robert Dušek sice dal svoji funkci k dispozici, jeho spolustraníci ho však opět zvolili.

ČSSD je pod pomyslným dnem volitelnosti a důvěryhodnosti, tvrdí její exčlen
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

„Žádná sebereflexe,“ komentovala volbu jeho protikandidátka z České Lípy Romana Žatecká. Ještě ostřeji se vyjádřil dnes již bývalý liberecký sociální demokrat Jan Červený. „Liberecká ČSSD zašla pod pomyslné dno volitelnosti a důvěryhodnosti. Zase si tam zvolili ty samé lidi, kteří tuto stranu natolik znevěrohodnili, že mají nejhorší výsledky v Česku.“

Podobně je na tom ODS

Podobná situace v bleděmodrém však panuje i u občanských demokratů. I u nich po volebním Waterloo nenastala žádná změna a jejich krajským předsedou je stále neúspěšný prezidentský kandidát Přemysl Sobotka. „Obávám se, že jestli si ODS z těchto proher neudělá analýzu, nemusí dostat v parlamentních volbách ani pět procent, což může být její konec,“ vyjádřil se nedávno bývalý člen ODS a primátor Liberce z devadesátých let Jiří Drda.

Jediní kdo k nějaké personální rošádě přistoupili, se tak stala krajská TOP 09. Místostarostu České Lípy Jiřího Kočandrle nahradil na pozici šéfa bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „To si teda pomohli,“ ohodnotil jeho volbu pro ParlamentníListy.cz Liberečan Petr Svoboda.

Krajská ČSSD – žádná sebereflexe

Sociální demokraté ztratili v posledních krajských volbách v Libereckém kraji polovinu voličů. „To je přímo strašidelný propad, které ovšem vedení bagatelizuje. Nevidím u nich žádnou sebereflexi,“ uvedla v médiích Romana Žatecká, která byla v lednu protikandidátkou znovu zvoleného krajského předsedy, europoslance Roberta Duška z Liberce. Což těžce nesli zvláště zástupci z České Lípy a Semil.

„Liberečáci dostali ve volbách okolo 10 procent, zatímco my 18,“ vypočítal Stanislav Valdman, sociální demokrat z Nového Boru. Propad podle něj způsobilo několik věcí. „Jak se chovali naši náměstci hejtmana poslední 4 roky. Nebo jak liberecká ČSSD zradila svého koaličního partnera Změnu pro Liberec na liberecké radnici. Liberecká organizace o tom ale nechce nic slyšet,“ uvedl. „Sociální demokraté kráčí vstříc dalším volebním porážkám v kraji, nejbližší a asi i největší bude v komunálních volbách v Liberci,“ mínil Svoboda.

Liberecká ČSSD ztratila zbytky pudu sebezáchovy

Sedm let byl členem liberecké ČSSD Jan Červený. Odešel z ní po odvolání primátora Korytáře a zničení koalice mezi jeho Změnou pro Liberec a ČSSD. „Tehdy jsem vystoupil na zastupitelstvu s tím, že liberecká ČSSD ztratila poslední zbytky pudu sebezáchovy. A to potvrdila utvořením neoficiální koalice s osvědčenou ODS. To jsem ale ještě netušil, že jsou schopni zajít ještě pod pomyslné dno volitelnosti a důvěryhodnosti,“ objasnil ParlamentnímListům.cz.

Myslí tím znovuzvolení neúspěšného krajského vedení. „Zase si tam dosadili ty samé lidi – Robert Dušek, Martin Sepp, Milan Šír – kteří tuto stranu znevěrohodnili tak, že má nejhorší výsledky v republice. Tím zahubili naději na obrodu této nejstarší demokratické strany u nás,“ upozornil.

Kvůli skandálu tři krajští politici ČSSD odstoupí

V liberecké ČSSD působil i Pavel Felgr. „V krajských volbách vedla kandidátku ČSSD neznámá Lenka Kadlecová, která se během kampaně vyhýbala besedám s veřejností, jak to jen šlo. Výsledek pak byl pro ČSSD nejhorší ze všech krajů,“ konstatoval. „Krajské vedení v čele s Robertem Duškem sice po volbách rezignovalo, ale teď v lednu je zvolili znovu téměř ve stejném složení. Což nelze chápat jinak, že se ČSSD nepoučila a vzkaz od voličů nepochopila,“ ozřejmil.

V posledních hodinách se však ledy pohnuly. V souvislosti se skandálem s pobíráním odměn uvolněných radních v dozorčích radách krajských firem, které vyšetřuje policie, oznámili tři významní členové ČSSD, že na nejbližším krajském zastupitelstvu se vzdají mandátu. Jde o bývalého náměstka hejtmana pro dopravu Martina Seppa, exradního pro ekonomiku Zdeňka Bursu a exradního pro sociální věci Pavla Petráčka. „Nelze ale říci, že rezignací těchto tří zastupitelů je to jiná ČSSD,“ domníval se Felgr.

Podobě smýšlí lídr Změny pro Liberec Jan Korytář: „Krajské vedení ČSSD sice stáhlo nejprovařenější politiky, ale určitě se jich nezbaví. Robert Dušek a jeho skupina o moc nepřišli. Rezignace zastupitelů je jen manévr před parlamentními volbami, aby se strana stala volitelnější. Tito politici nyní zůstanou v ústraní a až se ČSSD dostane k moci, objeví se na ministerstvech, dozorčích či správních radách.“

V ODS jde hlavně o peníze, zakázky či místa v dozorčích radách

O moc lépe, co se týče volebního výsledku vlastně ještě hůře, je na tom pravicový konkurent ČSSD, ODS. Po prohraných krajských a poté i prezidentských volbách vyzvala krajské vedení k rezignaci nejživotaschopnější a nejúspěšnější organizace ODS v Libereckém kraji – ta jablonecká. Ale marně. Krajským předsedou i nadále zůstává neúspěšný prezidentský kandidát Přemysl Sobotka. „U ODS je vývoj skutečně podobný jako u sociálních demokratů. Zisk pěti zastupitelů v krajských volbách byl výrazný neúspěch, ale předposlední místo Přemysla Sobotky v prezidentských volbách je už propadák,“ upozornil Felgr.

„Obávám se, že jestli si ODS z těchto proher neudělá analýzu, nemusí dostat v parlamentních volbách ani pět procent, což může být její konec,“ vyjádřil se nedávno bývalý člen ODS a primátor Liberce z devadesátých let Jiří Drda. K němu se s kritickým názorem připojil dlouholetý občanský demokrat Jaroslav Zámečník. „Do ODS začaly pronikat koncem devadesátých let zájmové skupiny. Začalo jít hlavně o peníze, zakázky a místa v dozorčích radách. Ideály šly stranou,“ sdělil redakci. Což je ovšem podle mnohých velice podobná situace jako v ČSSD.

Šéfem krajské TOPky neoblíbený Drábek

Úplně nejhůře dopadla v krajských volbách v Libereckém kraji TOP 09, která se vůbec nedostala do krajského zastupitelstva. Klíčovým faktorem byl chytrý strategický tah Starostů pro Liberecký kraj, kteří do voleb šli samostatně bez TOP 09 a i díky tomu je vyhráli. Krajský lídr TOP 09, českolipský místostarosta Jiří Kočandrle, po volebním debaklu odstoupil. Nyní si krajská Topka zvolila nové vedení. Předsedou se stal nejznámější regionální Topák Jaromír Drábek.

Jeho jmenování však vzbudilo rozpaky. „To si teda pomohli. Předsedou je exministr, který musel odejít po skandálu svého nejoblíbenější náměstka, zavedl nesmyslné S karty a rozvrátil úřady práce,“ podivoval se Svoboda. Uznal však, že sám není voličem této strany. „Takže je možné, že jim zcela zjevná asociálnost pana Drábka nevadí a hlas mu dají. Je ale otázkou, jaký bude jejich počet. Já osobně si myslím, že pan Drábek se svou současnou reputací TOP 09 příliš voličů nepřitáhne, spíše naopak,“ doplnil.         

             Výsledky krajských voleb v Libereckém kraji

rok 2008                                                                  rok 2012

  • ČSSD  26,79 % - 34 749 hlasů                        1. Starostové pro LK  22,21 %
  • ODS    22,50 % - 29 187  hlasů                        2. KSČM                    17,89 %                 
  • KSČM 13,59 %                                                  3. Změna pro LK       16,85 %
  • Starostové pro LK 13,78 %                               4. ČSSD                     13,05 % -  16 900 hlasů
  • SOS 6,12 %                                                      5. ODS                        9,26 % -   11 993 hlasů  
  •                                                                         6. TOP 09                    3,52 %                                                                              

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…