Čechokanaďan Jírovec po zabití černocha v Baltimore: Takto je to v USA doopravdy. A týká se to nepřímo už i ČR

01.05.2015 19:42

JINÝMA OČIMA Události v Baltimore se nepřímo týkají i poměrů v Česku. Zákroky tamních policistů a jiné mocenské praktiky se postupně stěhují i k nám. Ostatně USA je země, jejíž představitelé žvaní o lidských právech, ale na domácí půdě to je slabší, zejména když jde o přístup k Afroameričanům. Krajan z Kanady a biolog Jiří Jírovec sepsal pro ParlamentníListy.cz své postřehy, protože je v podstatě nedaleko epicentra amerického konfliktu.

Čechokanaďan Jírovec po zabití černocha v Baltimore: Takto je to v USA doopravdy. A týká se to nepřímo už i ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

"Zase jeden mrtvý černoch, politicky správně Afroameričan. Tentokráte pětadvacetiletý Freddie Gray. Zemřel po zatčení na zranění páteře. Víc se zatím neví, vše se vyšetřuje a zřejmě se zase nic nevyšetří. Českého konzumenta takové zprávy může napadnout epigram Karla Havlíčka Borovského: 'Bože, kéž jsem policajtem, to je vyražení, koho chce, toho si chytne a dá do vězení'," glosuje Jiří Jírovec pro ParlamentníListy.cz. Také uvádí, jak je to s rasismem, Černými pantery a komunismem v USA.

Řešení investorů a gangsterů

"Havlíček psal o Rakousku. O USA by musel básnicky zpracovat odstřelování černých bílou policií. Určitě by našel básnickou zkratku, ale celý problém je daleko větší, než aby jej pokrylo několik řádků. Není to jen o policii. USA je země, jejíž představitelé žvaní o lidských právech a utlačování opozice ve státech, které se jim nelíbí. Na domácí půdě to je slabší, zejména pokud jde o přístup k Afroameričanům. Demonstrace, které v šedesátých letech vedl Martin Luther King za zrušení rasové segregace, byly mírumilovné a úspěšné alespoň v tom, že prezident Lyndon Johnson podepsal zákony o lidských právech. To byl velký krok kupředu. Jenže o šedesát let později jsme svědky nadřazeného chování bílých a chudoby a nevzdělanosti velké části společnosti," vysvětluje.

Freddie Gray, který zemřel po zatčení policií, prý před ní utíkal v oblasti častého zločinu, high-crime area, tedy v oblasti, kde se střetávají různé gangy. "Ty o svoje živobytí a místo v určitém oboru podnikání bojují. To samé dělají investoři, kteří mají dokonce proces pro převzetí společnosti, o níž mají zájem. Říká se tomu 'hostile takeover' neboli převzetí společnosti proti vůli majitele. Gangy řeší obchodní spory spíš kudlou nebo pistolí. Kdyby zločin nevynášel, neexistoval by. Kdyby nebyla poptávka po drogách a prostitutkách, tak by zmizeIy důvody bojovat o tyto výnosné oblasti podnikání. I tak bychom se ale setkávali s násilím, které je v tupých hlavách jednotlivců indukováno proválečnou propagandou, násilím ve sportu a kultuře. Tedy pseudokultuře," podotýká pro ParlamentníListy.cz.

A dále se nad sportem a kulturou zamýšlí: "Jak povznášející jsou boxerská utkání v klecích, kde je povoleno všechno. Jak inspirující jsou pro mládež bitky, které povolují majitelé klubů NHL, aby uspokojili choutky pitomců mezi diváky. Na ledě si dávají před držku dva dospělí holými pěstmi, zmínění diváci jásají a rozhodčí dávají bedlivě pozor, aby nebylo porušeno pravidlo, že si soupeři nesmí stáhnout dres. Jak povznášející byla střílečka založená na zabíjení žáků ve virtuální škole. Kdo jich zastřelil nejvíc, byl vítěz. Po protestech byla stažena. Tasit kolt a pálit dřív než protivník. Zlikvidovat mimozemšťany ve filmech dřív než se stačíme dozvědět, odkud jsou, a jestli jejich ženy nejsou v posteli lepší než unuděné pozemšťanky. Občan chroupe u filmu popcorn a je přesvědčován, že jemu se násilí vyhne, stejně tak jako hercům na plátně, pokud zrovna nehrají zločince. K násilí vychovávaná společnost se pak diví, když si pár černochů v Baltimore dopřeje zážitek boje s policií, vypalování obchodů, rozbíjení oken a získání nějaké kořisti z výlohy."

Varování bělošské většině USA

Guvernér teď do Baltimore posílá 5000 členů národní gardy, chvíli se budou na ulicích střetávat s rozlíceným davem a pak všechno utichne, jak říká Járovec. "Tedy do doby, než zas nějaký bílý zastřelí černého. Mezi tím vystoupí černý Barack Obama, řekne několik frází o tom, že mu je líto obětí a že viníci budou po zásluze potrestáni anebo odměněni. Takové ty předpřipravené žvásty. To, co se děje ve 'vyloučených' částech Baltimore, lze ale považovat za varování bělošské většině. Zatím plundrujeme domy a obchody v sousedství, ale jednou dojde na vaše WalMarty a velké mally," doplňuje pro ParlamentníListy.cz.

Problém černochů, tedy nejviditelnější menšiny v USA, je zajímavý dle Jírovce tím, že vlastně nemají žádného vůdce ani žádné symboly. Mezi známější Afroameričany patří Condoleeza Rice, Colin Powell a samozřejmě prezident Obama. Ti všichni byli nebo jsou součástí establishmentu, takže od nich nelze očekávat, že budou vést boj za zlepšení situace Afroameričanů. "To je velký kontrast s šedesátými lety, tedy érou Martina Luthera Kinga. To byl taky pěkný ptáček a provokatér. Podle svědectví údajného komunisty a zpěváka Pete Segera žádal, aby jeho pochody za lidská práva byly spořádané a teprve, až je budou policisté zatýkat, aby je provokovali písní 'We shall overcome', se slovy změněnými na 'we are not afraid, we are not afraid, today', tedy my se vás dnes nebojíme. Komusi to připadalo hnusné a tak Martina odstřelil," ironizuje.

Neexistuje politická strana, která by černochy vedla. The Black Panthers Party, která vznikla v roce 1966 a zanikla po čtyřech letech, byla militantnější než hnutí Martina Luthera Kinga a jako taková byla establishmentem, tedy FBI, považována za největší vnitřní hrozbu USA. Tou byla i Angela Davis. Ta kandidovala za Komunistickou stranu USA na viceprezidentku. Komunistická strana USA stále existuje. Wikipedie uvádí, že v roce 1957 měla asi 10000 členů z nichž asi 1500 byli fízlové pracující pro FBI. "Z dnešního hlediska je zajímavé, že Američané považovali komunistickou stranu nejen za rozvratný subjekt, ale i za 'zahraničního agenta, nepřátelského americkému způsobu života'. Nic nového pod sluncem. Tutéž argumentaci použili Rusové, když schválili zákon o tom, že organizace, které působí v Rusku a jsou financovány ze Západu, se musejí registrovat jako 'zahraniční agenti'," porovnává.

Program Černých panterů

Strana černých panterů měla svůj vlastní program. Z jeho cílů trčí drzost a hrozba rozvratu:

1) Svobodu určit postavení černochů a utlačovaných komunit ve společnosti

2) Plnou zaměstnanost nebo zaručený příjem

3) Vyrovnání dluhu z období zrušení otroctví: každý bývalý otrok měl dostat 40 akrů půdy a dvě muly

4) Slušné bydlení, půda by měla být přeměněna na družstevní s možností na ní stavět

5) Vzdělání pro lidi v jehož rámci by byla vyučována historie černochů a jejich postavení v současné společnosti

6) Bezplatnou zdravotní péči se zařízeními orientovanými na prevenci

7) Ukončit policejní brutalitu, vraždy černých a jiných barevných a utiskovaných lidí

8) Ukončit agresivní války a různé konflikty vyvolávané americkými vládnoucími kruhy

9) Propustit všechny politické vězně, mít v soudních porotách zastupce menšin

10) Veřejnou kontrolu současného průmyslu

Český čtenář dle Jírovce rychle pochopí, že program z části obsahuje "komunistické", tedy nepřijatelné myšlenky ohledně zdravotnictví, vzdělání a bydlení. "Program je v několika bodech urážlivý. USA přece nemohly a nemohou mít politické vězně, Václav Havel by o nich jistě mluvil a bral se za ně. Američané nevedou agresivní války a nevyvolávají konflikty. Toliko vyvážejí svoje hodnoty a zájmy. Prezident Obama sice onehdá naznačil, že to bylo jinak a že se USA již nebudou vměšovat do vnitřních záležitostí latinsko-amerických zemí. Ale tomu, přesněji mu to, stejně nikdo nevěří. Je to konec konců Afroameričan," dodává.

A uvádí další zajímavosti k zamyšlení: "Černí sportovci si troufli urážet svoji převážně bělošskou vlast. Na OH 1968 porušili sprinteři Calvin Smith a John Carlos symbol pokorného vlastenectví a místo, aby dali při hymně pravou ruku na srdce, zvedli ji zaťatou v pěst v černé rukavici k obloze. To byl symbol černé, tedy neexistující moci. Navíc provokovali nášivkami 'lidská práva' na bundách. Panteři byli taková moc bezmocných a jejich svrchovaně nebezpečná politická strana postupně zanikla, ostatně její vůdce byl na seznamu nějžádanějších zločinců USA. Její drzý a urážlivý program byl zapomenut. Bohabojní a spořádaní obyvatelé USA byli ušetřeni změn. Kdo by taky stál o bezplatné vzdělání a zdravotnictví anebo o otroctví plné zaměstnanosti."

Čeští policisté a nezávislá novinářka

Události v Baltimore se nepřímo týkají prý i poměrů v České republice. "Zákroky tamních policistů, ti statní chlapíci se tak bojí o svůj život, že pro jistotu zabíjejí na potkání, a jiné mocenské praktiky se postupně stěhují i do Česka. Zapomenuty jsou doby, kdy anglická policie nenosila střelné zbraně. Autoritu měla sama uniforma a možná obušek anebo kůň.

Česká policie má nejen pistole zděděné po esenbácích, ale bude mít i samopaly. Přibyly paralyzéry a hrubá síla, jejíž použití je přímo úměrné inteligenci majitele svalů. Objevily se už honičky policistů za ukradenými auty. Rovněž severoamerický manýr, jehož finanční bilance je zjevně v červených číslech. Tedy pokud se dají ztracené lidské životy vyčíslit v penězích. I zde přesahuje síla motorů IQ pronásledovatelů," podotýká.

"Čeští politici jezdí na zkušenou do USA. Možná se tam chtějí naučit, jak naložit s nepohodlnou částí populace. Jsou papežtější než papež a tak by upalovali a stříleli preventivně. Prý aby se situace nevymkla z ruky. Zapomínají si brát poučení z toho, že USA přece jenom urazily kus cestu na cestě od rasismu. Ignorují to, že zanedbání sociálních problémů, respektive neochota nebo neschopnost je řešit, může postupně vést ke katastrofě. Události ve městech Baltimore a Ferguson jsou zatím zvládnutelné," vysvětluje s tím, že největší Čech Cimrman varoval Lenina: "Pozor, z jiskry vzejde plamen."

Kanadská média jsou podle Jírovce zaměřená na vnější stránku věci, na ničení, na střety obyvatel s policií nebo národní gardou. Jen výjimečně se objeví pohled, který by šel, byť nepřímo, pod povrch věci. V deníku The Globe and Mail se například objevil článek kanadské novinářky, která žila v Baltimore sedm let. Psala o městě, které za tu dobu poznala. Po několika letech se přestěhovala mimo město do jedné z těch skrytých oblastí, o nichž nikdo v Baltimore City - přinejmenším v jeho nejzdevastovanějších částech - nemá tušení, že vůbec existují. "Vždy jsem se divila, co by dělali, kdyby věděli o krásných domech a soukromých školách, které vypadají jako univerzity. To vše patnáct minut autem od jejich existence podobné třetímu světu. Odešla jsem, protože jsem nemohla snášet zoufalství a pohled na úpadek kolem mě, když jsem v centru chodila po ulicích. Nemohla jsem se dívat na děti, které věděly, že nemají žádnou budoucnost," líčila.

K tomu jen krajan z Kanady a přírodovědec Jiří Jírovec pro ParlamentníListy.cz dodává: "To nenapsala ani komunistka, ani Putinova agentka, ale nezávislá novinářka, jejíž útěk před realitou symbolizuje Severní Ameriku. Ta rovněž nechce vidět problémy, pro které společnost nemá jiné řešení než sílu a případně vězení."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …