Celý týden mrzne u stánku. Bojuje proti reformám

17.04.2012 20:46

ROZHOVOR Štěpánka Klímková z libereckého Pro Altu tráví tento týden svůj čas u informačního stánku ProAltu na libereckém náměstí. Lidem podává informace o jejich činnosti a akcích, které pořádají.

Celý týden mrzne u stánku. Bojuje proti reformám
Foto: Martin Šimák
Popisek: Brněnská demonstrace organizace ProAlt

 


Co to vlastně ProAlt je a jak dlouho působí v Liberci?
Sdružujeme různé skupiny lidí, kterým se nelíbí asociální reformy a snaží se hledat nějaké alternativy. V Liberci  jsme od konce října. Pořádali jsme tři debaty, o dluhových pastích, svobodách, reformách vysokých škol i zdravotnictví. Největší záběr však nastává nyní.

Jaké akce připravujete na nejbližší dobu?
Po celý tento týden od pondělí 16. do pátku 20. dubna je na Benešově náměstí v Liberci od 10 do 17 hodin informační stánek, kde si s námi lidé mohou popovídat a získat informační letáky. Největší akce je společný pondělní mítink platformy Stop vládě a Změny pro Liberec, kteří si takto připomenou rok od odvolání primátora Jana Korytáře. Ono to spolu souvisí, jak vláda provádí na nás tlaky, tak i na liberecké radnici to nemají kolegové ze Změny jednoduché. Každý večer se budou konat veřejné přednášky a debaty, částečně v restauraci Kozlovna a v Anolku, Asociaci neziskových organizací. Jan Májíček pohovoří o ekonomické krizi a roli neoliberalismu ve světě, předák školských odborů František Dobšík spolu s Ondřejem Lánským z ProAltu budou mluvit o roli odborů ve společnosti.

Jak hodnotíte současnou situaci u nás, proti čemu protestujete?
(Čte prohlášení ProAltu, které přečetla na nedělní demonstraci) Stojíme před vážnou situací. Čeká nás škrtací mánie, takzvané reformy. Týká se to nás všech, zaměstnanců ve veřejné sféře - zdravotníků, policistů, hasičů, akademiků, učitelů - ale i pacientů, důchodců, zdravotně postižených nezaměstnaných. V neposlední řadě i studentů. Principy reforem jsou v mnohém totožné. Spojuje je tendence přenášet problém nedostatku veřejných prostředků na bedra občanů a jejich potomků. Vláda se nás snaží přesvědčit, že jiná cesta není možná. Lidé jsou stavěni před hotovou věc. Musí se šetřit, musíme se uskromnit. Reformátoři svádějí krizi na výši sociálních dávek, bezplatné zdravotnictví a vysoké školství. Tím se snaží poštvávat lidi proti sobě. Studenti jsou označováni jako paraziti, stávkující lékaři jako sobci, nezaměstnaní jako flákači, Romové jako nepřizpůsobiví. Přitom programové rozkrádání státní kasy vládě nevadí. Miliardy vybrané od daňových poplatníků tečou do kapes mázánků, kolibříku, koťat, či jak si nechávají říkat. Proti těmto mafiánským strukturám, které nás přivádějí na buben, vláda nepodniká nic. To, že došlo v České republice k tak kritické situaci, je způsobeno především nezodpovědným chováním vysoce postavených politiků a jejich mafiánským ovládáním společnosti. Klíčovým problémem je snaha jistých lidí neschopných způsobile rozhodovat zakrýt svá. pochybení. Některé prvky vysokoškolského zákona jsou pouze jedním z mnoha projevů důsledků tohoto vývoje. Místo aby se politici postavili k situaci odpovídajícím způsobem, snaží se vše zahladit. To, co se u nás děje, začíná být neúnosné. Náprava nebude jednoduchá. Je potřeba setrvat, stát si za pevně za svým a bystře vzdorovat. Abychom nepromarnili dobrou příležitost změnit stav věcí k lepšímu. Je potřeba naši republiku vyléčit, nebo budou lidé zase emigrovat.

Stojíte promrzlá u informačního stánku. Proč vlastně?
Je potřeba něco dělat, informovat lidi. Každý má nějaké problémy, které spolu souvisí. Je třeba, aby se pospojili.

Vy sama působíte na liberecké Technické univerzitě?
Zatím ano. Jsem odborná asistentka. Teď jsem na takové životní křižovatce, bojuji na více barikádách a nestíhám. Uvažuju, že budu možná platnější působit politicky než na univerzitě. Na školách je situace špatná, jsou podfinancované.

Jak vidíte výhled do budoucna?
Nejde říci jenom stop vládě. Byla by dobrá nějaká alternativa. Pokud budou předčasné volby, vyhraje ČSSD. Jsou tam i dobří lidé, ale jak je vidět i tady v Liberci, není to ani v této straně v pořádku. Znám spoustu šikovných aktivních lidí. Mělo by vzniknout něco jako Občanské forum.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…