Chci být vyslechnut v kauze Nagyová, ozval se Petr Nečas

02.07.2013 18:30

Odstupující premiér Petr Nečas (ODS) v úterý vyzval státního zástupce, aby byl vyslechnut v souvislosti s kauzami kolem své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Je prý "kdykoliv plně k dispozici" a může poskytnout "relevantní informace", uvádí se v dopise, který zveřejnil Úřad vlády. Nečas by byl prý nerad, kdyby se neprovedení jeho výslechu stalo záminkou pro případné prodlužování vazby obviněných.

Chci být vyslechnut v kauze Nagyová, ozval se Petr Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

"Z médií je mi známo, že současně vedené vyšetřování se vztahuje i k mé osobě, kdy jsem působil jako předseda vlády. Jsem přesvědčen, že mohu poskytnout relevantní informace k činnosti v chodu úřadu, která je orgány činnými v trestním řízení pokládána za trestnou," uvádí Nečas v prohlášení a zmiňuje, že podezřelé osoby v kauze Nagyová jsou podle jeho zjištění soudcem omezeny v osobní svobodě kvůli "potřebě vyslechnout předsedu vlády".

Nečas proto státního zástupce informuje, že je kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví. "Byl bych velmi nerad, aby neprovedení mého výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby," dodává.

Podle policie Nečas slíbil trojici exposlanců ODS úplatek a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že by se i on mohl dostat do hledáčku policie. Podle kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny však zatím žádná žádost o vydání některého z poslanců v souvislosti s případem nepřišla. Ve čtvrtek bude o případu na policii vypovídat šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS), již dříve tak učinil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09).

Trojice bývalých poslanců ODS - Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa - čelí obvinění, že složila mandáty za slib dalších výhod, čímž měla porušit zákon. Do případu jsou zapleteni také někdejší náměstek na Ministerstvu zemědělství Roman Boček a Nagyová.

Ta figuruje i ve druhé kauze, kde čelí obvinění spolu se třemi vojenskými zpravodajci kvůli tomu, že se měla podílet na nelegálním sledování Nečasovy manželky Radky a dvou dalších lidí. Sedm z osmi obviněných je ve vazbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …