Chybí nám politici s čistýma rukama. Proto slaví úspěch komunisté

14.05.2012 20:54

JINÝMA OČIMA Liberalismus selhal, myslí si politolog Oskar Krejčí. Proto sílí preference levice. Lidé prý hledají alternativu. Navíc narůstá strach ze zvyšujícího se etnického napětí a z toho, co nastane, až Západ ztratí své privilegované postavení ve světě.

Chybí nám politici s čistýma rukama. Proto slaví úspěch komunisté
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

„Musíme si uvědomit, že tento jev je celoevropský, tak jako jsou celoevropské sociální a politické problémy liberalismu,“ konstatuje Krejčí. „Na Slovensku proto vidíme vytvoření jednotného středolevého bloku, u nás růst preferencí komunistů."

Takové jevy podle něj nalezneme od Řecka přes Španělsko až po Francii a Německo. Odlišnosti jsou podle politologa dány hlavně tím, jak výrazné osobnosti jsou v čele jednotlivých stran. „No, a protože je Robert Fico velmi schopný politik, který má navíc velké charisma, dokázal na Slovensku celý středolevý elektorát sjednotit,“ říká Krejčí. U nás tápavé vedení sociální demokracie otevírá prostor pro KSČM.

Velkým měřítkem těchto změn se podle Krejčího mohou stát prezidentské volby. „Když se sociální demokracie zařadí, jak naznačuje, pro volbu liberálního kandidáta, prohraje. Když podpoří středolevého kandidáta, kterým by se mohl stát například Miloš Zeman, oslaví úspěch." Takovému kandidátovi prý stačí v době nastupující krize jen nepokazit kampaň.

Když neuspěje levice, bude bodovat krajní pravice

Lidé jsou zklamáni z liberálních receptů. „Teď záleží na tom, jak úspěšné budou levicové recepty v podmínkách nedostatku financí,“ říká Krejčí. Jestli prý i tyto recepty selžou, pak nastane opravdu problém. „V případě zklamání z levice, budou hledat záchranu u radikální pravice, kde se najde někdo, kdo ostré sociální – případně politické a etnické – rozdíly prohlásí za samozřejmé. A to už je hodně zlé,“ je přesvědčen politolog.

„Potřebujeme jako sůl politiky, kteří nehledí na své řemeslo jako na formu soukromého podnikání, jako na hledání konkurenčních výhod,“ podotkl. „Chce to nástup nové generace politiků s čistýma rukama a novými nápady, jak naplnit humanistický ideál. Zatím ale takoví politici chybí. Stále víc chybí."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …