Cikánům peníze dáváš, postiženým bereš, nadávají politici Drábkovi

30.01.2012 20:58

AKTUALIZOVÁNO Česká televize ve svém pořadu 168 hodin informovala, že rodiny s těžce postiženými dětmi přišly díky opatření Ministerstva práce a sociálních věcí, jemuž šéfuje Jaromír Drábek z TOP 09, o příspěvek od státu ve výši až sedm tisíc korun měsíčně. Přišly o rodičovský příspěvek, který mohli dosud čerpat jako rodiče handicapovaných dětí až do sedmi let věku. Nyní ho dostávají pouze na tři roky. Matky si proto často nemohou dovolit zůstat s dětmi doma. Zhoršení péče o postižené děti kritizuje opozice, ale i někteří koaliční politici.

Cikánům peníze dáváš, postiženým bereš, nadávají politici Drábkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava je naprosto zhnusen. „To je gaunerství nejhrubšího zrna. Slušná slova na to snad neexistují. Na dávky pro Cikány a nemakačenka peníze jsou, ale těm nejubožejším a nejbezbrannějším, kteří za své postižení nemohou, ministr práce peníze sebere? Herodes! Rodiče těhhle dětí si neumí dávky vyřvat jako Cikáni. Od téhle vlády nás fakt už nemůže překvapit nic. Mě by zajímalo, jak by se na to ministr Drábek díval, kdyby měl sám postižené děti. Oni všichni žijí v představě, že snad mají všichni plat jako ministr. Nemám nic proti tomu, aby se sebrali peníze nemakačenkům, ale ne postiženým dětem. Tohle je prostě hnus a slušnými slovy se to dá těžko vyjádřit,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Zamezení zneužívání?

Poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, která je lékařka, ale ministra za TOP 09 Jaromíra Drábka hájí. „Nikdo by nesouhlasil s tím, aby těžce nemocní byli kráceni na příspěvcích. Jde jen o to, požádat o dávku a prokázat míru postižení. Cílem je naopak dostat prostředky k potřebným v dostatečné výši jak na péči, tak na pomůcky, respektive mobilitu a zamezit zneužívání,“ vysvětlovala Pecková.

Senátorka Severočechů.cz Alena Dernerová se zrušením příspěvku nesouhlasí. „Ti lidé nedostávají dávky na postižené děti, aby si z nich žili na vysoké noze, ale aby se mohli o své dítě starat. To není žádná legrace mít doma postižené dítě. Ty děti bývají třeba často ochrnuté a po půl roce je znovu přezkušovat je nesmyslné. Je opravdu hrozné, že stát chce ušetřit na těch nejzranitelnějších,“ uvedla dětská neuroložka Dernerová.

Sociální výbor na problémy upozorňoval

Velká kritika je též u koaličních politiků. „Od počátku naše garantka za sociální oblast upozorňovala MPSV, že ta situace nastane. Přitom se jedná o desítky rodin s těžce postiženým dítětem, nikoli stovky. Budeme se muset k tomu vrátit. Pro mě je hodno obdivu a úcty, jak dokázali rodiče nebo matky přijmout své postižené dítě, starají se o ně. A nedali ho do ústavu,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

"O problému víme (může k tomu dojít). Snažíme se, aby situace byla napravena, eventuálně vysvětlena co nejdříve (například formou kompenzací). Se snižováním příspěvku pro těžce postižené děti (pokud jsou dodrženy všechny podmínky), souhlasit nelze. Nicméně je třeba vždy ověřit, zda a z jakých zdrojů lze finanční prostředky celkem obdržet," sdělil poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

„Na tuto záležitost jsme při jednání Výboru pro sociální politiku upozornili a byla i též součástí balíku připomínek z Kanceláře veřejného ochránce práv. Příjemci příspěvku na péči z řad postižených dětí budou mít příspěvek zvýšený. Tyto okruhy osob nemusí být kompatibilní,“ uvedla poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Poslanec TOP 09 Jaroslav Eček uvedl, že do tří let věku dítěte je možné se rozhodnout, zda rodiče chtějí rodičovský příspěvek nebo příspěvek na péči. "Pro někoho je výhodnější to, pro jiného ono. Pro děti do 18 let se příspěvek pohybuje v rozmezí tři až 12 tisíc korun měsíčně. U II. stupně vzroste příspěvek z pěti na šest tisíc, u sociálně slabších matek bude možné ještě navýšení o dva tisíce, pak se tedy interval pohybuje od pěti do 14 tisíc. Pokud tato částka nestačí, může být požádáno, stejně jako u všech občanů, o dávky v hmotné nouzi. Nicméně jistá část péče spadá i na rodinu a solidaritu v rámci ní," vysvětlil poslanec.

Hyenismus. Seberte to nefachčenkům a Bruselu!

„Se snižováním příspěvku na tělesně postižené – ať děti nebo dospělé – absolutně nesouhlasím. Rezervy bych hledal v dávkách chronickým ´nefachčenkům´, kteří, byť zdraví a plni síly, dlouhodobě odmítají pracovat a žijí ze sociálních dávek na úkor společnosti. Postižení lidé si svůj osud nevybrali a nemají možnost, na rozdíl od příživníků, se svou situací něco dělat. Máme povinnost pomáhat těm, kteří se nemohou o sebe postarat sami, ne těm, kteří dlouhodobě, mnohdy po generace, odmítají pracovat a žijí ze sociálních dávek na úkor společnosti,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka, známý svou kritikou nepřizpůsobivé romské minority.

"Zásadně nesouhlasím s tím, aby MPSV krátilo finanční pomoc rodinám s těžce zdravotně handicapovanými dětmi. Jednalo by se o státní hyenismus. Problémy je potřeba okamžitě, zdůrazňuji okmažitě vyřešit. Jinou věcí je zneužívání státní podpory v případech, které to nepotřebují. Ty si naopak zaslouží administrativní tvrdost. Je evidentní, že zatím ministerstvo práce ve své nové roli selhává," míní poslanec ODS Pavel Bém.

Ministra za TOP 09 Drábka tvrdě odsoudila šéfka Suverenity Jana Bobošíková. „Snižovat příspěvky na těžce postižené děti je hyenismus, ne sociální politika demokratického státu. Ale od TOP 09 nic jiného nečekám. Je nezajímají postižené děti v České republice, ale Brusel, Bilderberg a jejich byznys kamarádi. Aby mohli posílat desítky miliard do Bruselu, budou raději odírat o peníze české postižené děti,“ rozhořčovala se Bobošíková.

Peníze do rodinné péče, ne do ústavů

„Nemohu souhlasit se snižováním příspěvku na zdravotní péči a rehabilitace pro nemocné či postižené děti. Chápu, že pan ministr Drábek se snaží najít ve svém rezortu finanční úspory, ale s ohledem na takto citlivé téma je na zvážení, zda je toto opatření správné. Obdobným aktuálním tématem je také připravovaný zákon o sociálně-právní ochraně dětí, který se momentálně připomínkuje. Týká se i pěstounských rodin a dětských center. V tomto ohledu by měl stát finančně podporovat každou aktivitu rodin, které mají vůli a odhodlání se o odložené, mnohdy i postižené děti postarat a vytvořit jim tak důležité rodinné zázemí,“ míní poslanec ODS Jan Florian.

„Odmítali jsme tato opatření v legislativním procesu, odmítáme to i nyní,“ uvedl stručně předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Nevím, co dělá MPSV. Za jeho kroky je zodpovědný ministr. Pokud nemáme peníze a máme dluhy, tak se šetří všude. Pokud máme miliardy pro církev a MMF, tak bychom měli mít i pro postižené a nemocné děti,“ uvedl senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

„Co se dá k takovým škrtům pod zástěrkou „sociálních reforem“ říci? Nesouhlasím. Svůj nesouhlas jsem vyjádřila při projednávání navrhovaných zákonných úprav v senátu a jasně ho deklaruji i nyní. Jsem máma dvou dnes již dospělých a samostatných dětí a také původní profesí zdravotník.  Péče o dítě zdravé je náročná profese na plný úvazek. A co péče o dítě s nějakým handicapem? Kdo to osobně nezažil, neumí si představit, kolik síly, trpělivosti, vynalézavosti, námahy i bolesti musí máma v sobě nalézt, aby dítě přivedla byť i k sebemenšímu pokroku. Kolik měsíců a někdy i roků trpělivé terapie je nutné k tomu, aby dítě řeklo první slovo, udrželo lžíci, tužku a podobně,“ řekla ParlamentnímListům.cz senátorka ČSSD Božena Sekaninová.  

„Zrušení možnosti souběhu rodičovského příspěvku a příspěvku na péči pro děti s těžkým zdravotním postižením, vymezení podstatně tvrdších podmínek na získání příspěvků na zvláštní pomůcky – to vše povede k podstatnému zhoršení životních podmínek rodin, jejichž dítě je dlouhodobě těžce nemocné či postižené. A teď nehovořím pouze o existenčních nebo chcete-li ekonomických podmínkách života těchto rodin. Obávám se, že negativní dopady se odrazí i ve snížení dostupnosti a kvality potřebné péče o dítě. S takovým postupem a s takovou podobou sociální reformy se nedá souhlasit,“ dodala senátorka.  

„Obecně se nemohu vyjádřit. Jednotlivé případy mohu komentovat, pokud budu znát náklady na rehabilitaci, respektive léčebný tělocvik,“ reagoval místopředseda zdravotního výboru sněmovny Jiří Štětina z VV.

Teď když máme, co jsme chtěli…

Drábka silně kritizuje opozice z ČSSD a KSČM. „My, když jsme ve sněmovně bránili podobně postižené, byli jsme obviněni z obstrukcí. Postižených lidí je mi upřímně líto a bude jich přibývat. Lid byl upozorňován, že finance se budou brát u těch nejbezbrannějších. Na ně útočí takzvané reformy. Nu a teď už máme, co jsme chtěli – většina voličů a médií. Sociální stát se potápí jako italské parníky. Bylo tedy naše varování jenom populismem? Chtěli lidé opravdu tuto cestu? Jistě nelze rozhazovat za šrotovné a podpory skutečným lemplům. Což i někteří naši vůdci uměli a je mi to líto. Ale ani toto není řešení. Naopak je to srabárna. Změnit to ale lze až ve volbách,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba, který je lékařem.

Podle místopředsedy sněmovního sociálního výboru Miroslava Opálky je problém v tom, že ministerstvo nepřikládá k návrhům zákonů vyhlášky, což je podle něho v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. „Buďto nestíhá, nebo úmyslně. Je třeba působit na efektivní vynakládání peněz, ale ne plošnými opatřeními,“ míní poslanec KSČM.

Ministerstvo asociálních věcí pana Drábka

„Ministerstvo pana Drábka mělo být už dávno přejmenováno na asociální stejně jako současná vláda. Vychází ze dvou lživých předpokladů: že všichni sociální systém zneužívají a že šetřit se musí na úkor těch nejzranitelnějších a nejpotřebnějších. Místo důsledné kontroly, která je samozřejmě složitější, se bere  nepodloženě a šmahem všem. Pravice má totiž jediné řešení: pomozte si sami. Solidarita se stala téměř vulgárním slovem,“ míní místopředsedsedkyně zdravotního výboru sněmovny Soňa Marková z KSČM.

Podle lékaře a senátora za ČSSD Jana Žaloudíka není žádný důvod, aby se příspěvky rušily. „ČR má dle premiéra ambice řadit se k dvaceti nejvyspělejším státům světa, snad ne s touto strategií na úkor slabších a postižených. Mnohá opatření pana Drábka jsou zavrženíhodná a asociální. Těším se, až skončí. Dá nám hodně práce mnohé škody po něm napravovat. Drábek je cestou zpět a nikam,“ myslí si senátor. Jeho kolega Petr Guziana jen stručně uvedl, že je proti zrušení příspěvku.

"Ministerstvo pod vedením Drábka neustále obírá ty, kteří jsou na tom nejhůř a nemohou se bránit. Brát peníze těžce postiženým dětem, které už tak mají těžký osud, je hyenismus. Ministerstvo v čele s tímto ministrem se vyloženě transformovalo na ministerstvo nezaměstnanosti a asociálních věcí," zlobila se poslankyně KSČM Marta Semelová.

Vrcholek ledovce Drábkovy deformy

"Určitě s tím nemohu souhlasit, a to i přes to, že vím o případech zneužití těchto dávek. Je ale úkolem ministra nastavit takový kontrolní mechanismus, aby byli postiženi jen ti, co podvádí a ne všichni, kdo dávky pobírají a jednají čestně," uvedl senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič je rovněž proti snižování příspěvků na postižené děti. „Považuji tento postup v úzké souvislosti takzvaných sociálních reforem za vysoce asociální,“ uvedl poslanec.

Podle senátorky Dagmar Terelmešové z ČSSD je tento případ pouze jedním z příkladů překotně schvalovaných takzvaných sociálních a zdravotních reforem, v nichž se vyskytuje spousta chyb. Například podle ní bude nutné za rok 2009 vracet sirotčí důchody, což je podle ní nepřípustná retroaktivita. Úřady práce jsou díky Drábkově reformě zahlceny a počítačový systém padá několikrát denně, čili se musí veškerá agenda provádět ručně, tvoří se zde obrovské fronty a úředníci jsou na kraji psychického zhroucení.

Nová praxe a zmatek

Po Novém roce je to tedy tak, že pokud chtějí být maminky s postiženými dětmi doma, musí požádat o dávku pomoci v hmotné nouzi. Naději na úspěch však mají ty, které prokážou slabší zajištění. „Zákon pamatuje na sociálně slabší rodiče. Těm v podstatě nabízí možnost zvýšení tohoto příspěvku o 2 tisíce korun měsíčně,“ uvedla pro ČT mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

V ostatních případech mají matky nárok pouze na příspěvek na péči, který se stanovuje podle závažnosti postižení dítěte a může se vyšplhat maximálně na 12 tisíc korun. Maminky si stěžují, že již sice žádosti podaly, ale není jisté, kdy se na ně dostane, protože jsou úřady žádostmi přehlceny.

Podle organizací pro handicapované však poskytnuté peníze nestačí. Ke všemu nový systém vyplácení dávek na postižené děti není pro matky přehledný, upozorňuje ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …