Co popřála ODS odcházejícímu Pospíšilovi. Čtěte

29.06.2012 6:14

ANKETA ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS s dotazem, co by popřáli odvolanému ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi a kde by podle nich nyní mělo být jeho místo, kde by mohl být prospěšný.

Co popřála ODS odcházejícímu Pospíšilovi. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Premiér Petr Nečas Pospíšila ve středu odvolal kvůli rozporům ohledně rozpočtu ministerstva spravedlnosti na vězeňství, ačkoli se též hovoří o jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní. Podle informací ParlamentníchListů.cz by ho měl nahradit první náměstek ministra Daniel Volák.

V čele kandidátky do kraje

„Popřál bych mu pevné zdraví, stálou chuť do práce v ODS. Jeho místo by teď mělo být v čele krajské kandidátky v Plzeňském kraji,“ reagoval poslanec Jan Bureš. To by se mohlo splnit, protože místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko by byl rád, aby Pospíšil vedl krajskou kandidátku do voleb.

Podle rovněž odvolaného bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksy by měl Pospíšil zůstat sám sebou, neodcházet do ústraní, více se věnovat svému regionu a nezahořknout. „Měl by zůstat optimistou. Život a zvláště politika jsou během na dlouhou trať, a žádný sprint. Vše s rozvahou. Kdo umí pracovat a držet slovo, nemusí se budoucnosti bát,“ míní Fuksa.

Podbně mu popřál i poslanec Jiří Papež: "Popřál bych mu hodně úspěchů. Byl bych rád, kdyby v politice zůstal. Prospěšný by mohl být například v regionu na Plzeňsku."

Měl by být vděčný

„Nevím, jestli uvažuje v současné době o nějaké politické pozici. V každém případě mu přeji úspěch v tom, co bude dělat. Myslím, že odevzdal kus práce na trestním i občanském zákoníku,“ myslí si místopředsedkyně Senátu Alena Palečková.

Europoslanec Hynek Fajmon se domnívá, že by Jiří Pospíšil měl být vděčný ODS za možnost být v tak mladém věku tak dlouho ministrem spravedlnosti. „Dostat takovou příležitost není v zavedených demokraciích vůbec možné. O tom, co bude dál, si musí rozhodnout sám,“ dodal europoslanec.

"Jirkovi přeji zdraví, hlavně duševní. Pro něj je jasné místo předsedy legislativní rady vlády," usmíval se senátor Petr Bratský.

Špína politiky

„Nevím, co by měl dělat. To je jen jeho věc a nikdo by mu do toho neměl kecat a já politické úkoly nedávám. Přeji mu stejně jako každému šťastný a dlouhý život,“ uvedl senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Poslanec Jaroslav Martinů uvedl, že si Pospíšila moc váží. „Obrazně řečeno ho považuji za klenot ODS, jakých je v každé straně nedostatek. Myslím, že jeho včerejší vyjádření, že nadále chce pracovat pro ODS, svědčí o jeho charakteru. Také věřím, že je pouze otázkou času, kdy se opět do některé budoucí vlády vrátí. Bohužel špína politiky je nekonečná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Martinů.

"Panu ministrovi Pospíšilovi přeji, aby nezahořkl, jako odborník na spravedlnost s politickou zkušností bude jistě užitečným poslancem," reagoval europoslanec Milan Cabrnoch.

Poslankyně Jaroslava Wenigerová popřála Pospíšilovi především zdraví, duševní i fyzické, a pár opravdových přátel. "Pak všechny výzvy, které bezesporu přijdou, zvládne s bravurou a nadhledem," dodala poslankyně.

Ať se nenechá otrávit

Poslanec Jaroslav Plachý uvedl, že Pospíšil má za sebou rekodifikaci všech zásadních kodexů českého práva, což se nepodařilo žádnému z jeho předchůdců. "Předchozí ministři se měnili jako ponožky, nebo na to neměli. Proto jsem přesvědčen, že by nyní Jiří Pospíšil mohl předávat své zkušenosti mladé generaci na některé z právnických fakult, a nemusí to být jen ta plzeňská. K tomu mu přeji pevné zdraví a nervy a hodně životního optimismu," dodal Plachý.

„Především doufám, že Jiří Pospíšil zůstane platným členem ODS a že na podzimním volebním kongresu upevní svou pozici ve vedení ODS. Přeji mu samozřejmě hodně zdraví a sil,“ říká senátor Karel Šebek.

"Udělala bych z něho vítěze krajských voleb a hejtmana a osobně bych mu přála čas na umění, kterému rozumí a má ho moc rád," sdělila zase poslankyně Zdeňka Horníková.

„Ať se tím nenechá otrávit a dál pracuje ve veřejných funkcích. V rámci ODS má mou podporu,“ sdělil senátor Vítězslav Jonáš.

"Chtěla bych mu především poděkovat, a to zejména za to, že máme nový Občanský zákoník. Jsem přesvědčená, že určitě najde místo, kde se svými znalostmi a zkušenostmi bude zemi prospěšný," reagovala senátorka Daniela Filipiová.

„Odpovím jako obvykle. S panem kolegou Pospíšilem jsem si po sms korespondoval, ale je to interní záležitost. Žádné rady ani nápady navenek zveřejňovat nehodlám a nebudu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …