Čtení o boháčích: Komunista Štrougal pochválil Babiše a zatratil Bakalu

26.03.2012 4:43

JINÝMA OČIMA Kdo je nejlepším podnikatelem v kapitalistickém Česku? Největší boháče tentokrát pro ParlamentníListy.cz zhodnotil důchodce Lubomír Štrougal, jenž byl premiérem Československa za bývalého režimu mezi lety 1970 a 1988.

Čtení o boháčích: Komunista Štrougal pochválil Babiše a zatratil Bakalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předlistopadový premiér Lubomír Štrougal

O vysvědčení pro tuzemské velkopodnikatele má komunistický premiér Lubomír Štrougal jasno. Pro ParlamentníListy.cz je i pomyslně oznámkoval. Majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš by od něj nejspíš dostal jedničku, majoritní vlastník PPF Group Petr Kellner asi trojku a kupec skupiny Karbon Invest, která ovládá Ostravsko – karvinské i Českomoravské doly, pravděpodobně pětku. A to je hodnotí jen jako hospodáře.

Babiš byl vždy dobrý obchodník

„Když pozoruji Babiše z hlediska jeho obchodování, musím říct, že dělá vše v souladu se zákony a bez podrazů. V tržních podmínkách skupoval nejdřív hospodářská družstva na Slovensku, pak se přesunul do Česka. Zaměřil se na hospodářská družstva, protože dříve obhospodařovala zemědělství. Hnojiva, stroje, osivo, výkup a sklady obilí. Byly to páteře našeho zemědělství. Normálně tak získával kapitál, který investoval do dalších odkupů. V chemičkách produkujících hnojivo získal přes hospodářská družstva vliv a pak je koupil. Proto je dnes největším výrobcem hnojiva ve střední Evropě,“ vysvětluje Štrougal. Právě Babiše tedy hodnotí jako úspěšného podnikatele, který vždy nabídl nejvyšší cenu a vyhlédnutý podnik získal.  

„Je jediný, co má vlastní hospodářskou činnost a jeho bohatství neustále produkuje nové a nové hodnoty,“ doplňuje Štrougal. Podle dřívějších odhadů časopisu Týden činí Babišovo jmění pětadvacet miliard korun, ale podnikatel sám roku 2011 prohlásil, že je jeho hlavním majetkem 28 listinných akcií, které reprezentují sto procent základního jmění agrochemického holdingu Agrofert.

OKD mělo hodnotu dvaatřicet miliard

O Petru Kellnerovi Štrougal už tak lichotivě nehovoří. Majoritního vlastníka PPF Group, jenž má podle odhadu amerického časopisu Forbes majetek přes 8 miliard dolarů, hodnotí jako velmi dobrého překupníka. „Kellener koupí Sazku, dá jí dohromady, překlopí ji do zisku a hned prodá,“ zamýšlí se. Podle něj to jsou způsoby, jak Kellner rychle vydělává miliardy.

Úplně nejhorší mínění má však premiér z bývalého režimu o podnikateli Zdeňku Bakalovi. „Za čtyři miliardy korun koupil OKD. Prodával je za podivných okolností tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Vedle něj stál konzultant, jenž mu říkal, že podle jednoho z posudků by měla cena být šestnáct miliard. Mí přátelé odborníci, co se vyznají v uhlí, prohlásili, že i dvaatřicet miliard je málo. Dát někomu osmadvacet miliard, to nechápu. To je podle mě podvod,“ podotýká.

Také poukazuje na nesplněné Bakalovy sliby, že prodá získaných 45 000 bytů nájemníkům za snížené ceny. „Vždyť v některých bydlí horníci v důchodu. Kdo z nich si může odkoupit byt za tržní hodnotu,“ ptá se s tím, že dnes žije Bakala v závětří ve Švýcarsku a tváří se jako neviňátko. Bakalovo jmění se dle Týdne pohybuje okolo čtyř miliard korun.

Jak to bylo s agenty StB?

Poukazování na to, že byl Andrej Babiš agentem StB, je podle Štrougala mimo mísu. „Za bývalého režimu chodil Andrej Babiš do školy ve Švýcarsku, doma študoval zahraniční obchod, naučil se řeči. Stejně jako jeho táta měl absolutní důvěru jako schopný zahraniční obchodník. Lidé, co pracovali v zahraničním obchodě v západních zemích, se oficiálně stýkali se zástupci rozvědky. Radili se o kontraktech, hodnotili schůzky. Taková byla jeho spolupráce s StB. Nevěřím, že by někoho udával. Kdyby na něj měli důkaz, že někoho udal, už je to dávno venku a v novinách,“ zamýšlí se Štrougal. Na druhou stranu dodává, že nerozumí Babišovým politickým ambicím.  

V těchto souvislostech vzpomíná i na poměry za bývalého režimu. „Seznamům agentů StB jsem nikdy nevěřil. Jednou za mnou totiž přišel velký plynárenský odborník a stěžoval si, že ho tam vedou. Byl tam sice napsaný, ale leccos bylo zfalšováno. Chtěl jsem, aby seznamy prověřili, protože to byla blbost na blbost. Vůbec se jim do toho nechtělo, protože v tom byl opravdu velký nepořádek, a tak prověrka skončila absolutním neúspěchem,“ vysvětluje Lubomír Štrougal, jenž v letech 1961 až 1965 pracoval i jako ministr vnitra. Proto si o současných aférách s umělci, kteří jsou popotahováni za spolupráci s StB, myslí své. S kontrarozvědčíky se totiž prý stýkal kdekdo, ale jen opravdu málokdo byl spolupracovníkem v pravém slova smyslu, tedy udavačem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …