Další finanční úlet starostky Hujové. Za tohle vyplatila skoro 200 tisíc

17.08.2014 12:44

EXKLUZIVNĚ Neuplynula příliš dlouhá doba, co server ParlamentníListy.cz zveřejnil informace o opulentní hostině starostky Prahy 3 a čelné pražské představitelky Vladislavy Hujové, a vycházejí najevo další zprávy o divokém hospodaření této pražské městské části pod taktovkou starostky.

Další finanční úlet starostky Hujové. Za tohle vyplatila skoro 200 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová

Starostka Hujová si v říjnu roku 2011 kvůli eliminaci bezpečnostních rizik objednala audit heren. Oslovila napřímo bezpečnostního experta, který měl herny lokalizovat, vyfotit, spočítat výherní automaty, zjistit vlastníky, vztahy k nemovitostem, oprávnění včetně doby jejich expirace. Oslovenému odborníkovi nabídla rovnou i sumu za audit, a to maximálně 160 tisíc korun bez DPH.

Zpracovatel analýzu do požadovaného data, konce roku 2011, dodal a beze zbytku zkonzumoval nabídnutou cenu v celkové výši 192 tisíc korun včetně DPH. Analýza čítá několik stránek a sestává se z fotografií, popisů lokace, počtů výherních automatů, majitelů a údajů o nich. S ohledem na závěrečný výstup (v příloze) se ale nabízí legitimní otázka, zda radnice Prahy 3 vynaložila na audit heren adekvátní sumu.

Generál v záloze Šándor ohledně auditu moc sdílný nebyl

Analýzu zpracovával bývalý šéf Vojenského zpravodajství, generál v záloze, Ándor Šándor. Ten byl v minulosti také konzultantem pražského dopravního podniku. Šándor ParlamentnímListům.cz potvrdil, že projekt pasportizace heren pro žižkovskou radnici zpracovával. „Audit jsem dělal, byl jsem osloven paní starostkou, nebyla to moje aktivita, včetně ceny za dílo. Audit měl za cíl zjistit celkový stav těchto provozoven v katastru městské části 3 vzhledem k plánu radnice komplexně řešit otázku heren,“ popsal vznik kontraktu médii hojně citovaný bezpečnostní odborník Šándor. Podle něj šlo o jedinou zakázku tohoto druhu, a jedinou také, pokud jde o městské části.

„Vzhledem k povaze a charakteru činností svého poradenství, které pro klienty dělám, zachovávám mlčenlivost, a proto jistě pochopíte, že musím být ve své odpovědi stručný,“ dodal Šándor.

ParlamentníListy.cz samozřejmě oslovily i starostku Hujovou a jejího mluvčího, aby se k problematické zakázce vyjádřili. Ptali jsme se na otázky: V čem audit spočíval? Jak se Ándor Šándor k zakázce dostal, oslovil radnici on, nebo radnice jej? S kým generál Šándor o kontraktu jednal, kdo jej podepisoval? Jaké jsou závěry auditu? Kolik za svou práci obdržel v rámci plnění? A zda pro radnici zpracovával ještě jiné audity, analýzy, jaké a za kolik? Starostka Vladislava Hujová i její mluvčí Stanislav Kněnický nezareagovali ani po druhé urgenci otázek.

Začalo to obědem pro šest osob za devět tisíc

Poslední den letošního července server ParlamentníListy.cz zveřejnil podrobné informace o tom, jak radnice městské části Praha 3 využívá peníze daňových poplatníků na velmi špičkovou reprezentaci. Redakci ParlamentníchListů.cz se totiž podařilo získat kopii účtenky z oběda starostky z Obecního domu. Účet činil devět tisíc korun.

Šneci v krustě za 850 korun, hovězí vývar za téměř tři stovky, glazovaný humr za čtrnáct set, steak z hovězí svíčkové za tři tisíce nebo čokoládový dortík za 650 korun. To a další vybrané speciality z Francouzské restaurace Obecního domu obsahoval podle kopie účtenky oběd z 15. března 2012.

Starostka MČ Praha 3 a místopředsedkyně pražské TOP 09 Vladislava Hujová si následně účet na 9 000 Kč nechala proplatit úřadem městské části, což vedle účtenky potvrzuje i výdajový doklad. Peníze za účtenku byly vydány Dagmar Kropáčkové ze sekretariátu starostky.

Mluvčí starostku hájí. Prý se jednalo o významné jednání

„Reprezentace městské části patří k základní kompetenci starosty Prahy 3. V uvedeném případě se jednalo o významné jednání vedení městské části Praha 3 a představitelů hlavního města Prahy. Nejedná se o běžné výdaje v rámci reprezentace městské části Praha 3. V případě významných jednání v restauračních zařízeních, které splňují reprezentační účely, však nejde ani o výdaje zcela výjimečné," tak reagoval na zjištění ParlamentníchListů.cz mluvčí radnice třetího pražského obvodu Stanislav Kněnický.

Starostka sousedního obvodu prý na tak opulentní pracovní obědy nechodí

Pro srovnání, jak to na úřadech pražských městských částí chodí a zda je normální jít na oběd za devět tisíc, byť by se jednalo o pracovní akci, se ParlamentníListy.cz obrátily na Janu Černochovou z ODS, starostku sousední městské části Prahy 2. Ta něco podobného na svém úřadu zcela odmítla.

„Jako starostka MČ Praha 2 nemám k dispozici žádný fond na reprezentaci, a pokud chci někoho pozvat na oběd, pozvu ho za své peníze. Myslím si, že jako starostové nemáme malé příjmy, a příležitostí, kdy jdu někam na oběd, mám tak málo, že nevidím jediný důvod, proč bych to neměla za sebe zaplatit sama,“ řekla ParlamentnímListům.cz Jana Černochová.

Starostka: Devět tisíc za večeři pro šest lidí je zcela v pořádku

Později Hujová v rozhovoru pro server Týden.cz nezvykle vysoké výdaje na pracovní oběd hájila tím, že šlo o významné politické jednání a že jako starostka městské části musí svůj úřad reprezentovat. Sumu devět tisíc korun za večeři šesti lidí považovala za adekvátní a její proplacení v rámci reprezentace úřadu prý bylo zcela v pořádku.

Přiznala, že někomu se může zdát účtenka vysoká. „Nicméně na tom obědě bylo šest osob a bylo to významné politické jednání mezi představiteli magistrátu a městskou částí,“ uvedla s tím, že za čtyři roky působení ve své funkci absolvovala takových obědů ani ne deset. „Rozhodně nebyly ve výši devíti tisíc, záleželo na počtu lidí. A pokud by to odporovalo pravidlům, která má úřad městské části určená na čerpání rozpočtu, tak by ji úředník, jenž schvaloval proplacení této částky, určitě neschválil,“ řekla starostka serveru.

Politická konkurence nenašla nic jiného než tuto účtenku, stěžuje si Hujová

Ještě o něco později se starostka k celé věci vyjádřila na svém profilu na sociální síti. „Účtenka není za žádný soukromý oběd, jednalo se o pracovní jednání šesti osob z vedení radnice Prahy 3 a magistrátu, které proběhlo na jaře 2012," píše Hujová a dodává, že „důvod, proč se účtenka objevuje 2 měsíce před volbami, a navíc v době, kdy jsem byla na dovolené, je myslím, zcela zřejmý. Jsem ráda, že politická konkurence nebyla schopná za 4 roky mého působení na radnici najít nic než tuto účtenku," míní zástupkyně strany Karla Schwarzenberga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …