Dcera Kalouskova kamaráda Kaderky získala na MPSV zakázku v řádech milionů

27.01.2012 20:56

EXKLUZIVNĚ Firma 21leté Anety Kaderkové, dcery blízkého přítele Miroslava Kalouska (TOP 09) Ivo Kaderky získala zakázku za 1,4 milionu korun na ministerstvu práce a sociálních věcí, kterému šéfuje Jaromír Drábek (TOP 09).

Dcera Kalouskova kamaráda Kaderky získala na MPSV zakázku v řádech milionů
Foto: MPSV.cz
Popisek: Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

Firma We make media, jejíž jednatelkou je teprve 21letá studentka arts managementu na VŠE Aneta Kaderková, vyhrála zakázku na  "Vzdělávání zaměstnanců státní správy v oblasti sociální reformy," kterou před třemi měsíci MPSV vyhlásilo.

Zakázka malého rozsahu byla podle tiskového odboru MPSV rozdělena na dvě části, přičemž první část, požadavek e-leraningu pro zaměstnance, byla z důvodu nulového zájmu ze strany uchazečů zrušena. „Pro druhou část, tj. kulaté stoly, přišla jediná nabídka - WE MAKE MEDIA, s.r.o.  Na zajištění této části byla uzavřena smlouva,“ vysvětluje redakci ParlamentníListy.cz tisková mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

V rámci plnění tendru uspořádala firma We Make Media v těchto městech: Praha,  Karlovy Vary,  Ústí nad Labem, Liberec, Plzeň, Příbram, České Budějovice, Hradec Králové,  Jihlava, Pardubice, Brno, Olomouc, Ostrava a Zlín konference u kulatých stolů, kde školila zaměstnance o připravované sociální reformě.

"Přijde mi to vychytralé utracení evropských peněz. Nechápu, proč si na to MPSV najímalo externí firmu, když podle mých informací stejně většinu školení zajišťovali zaměstnanci ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), který byl ve vládádch ČSSD ministrem práce a sociálních věcí.

Firma We make media celkem za svou práci inkasovala 1,376 milionu korun. Podle výpisu z živnostenského rejstříku je společnicí ve firmě rovněž manželka Ivo Kaderky Ivana Kaderková.

Byla jediná, komise kritéria nezkoumala

Veřejná zakázka byla přidělena vybranému uchazeči, neboť jeho nabídka byla předložena a zpracována v souladu se zadávacími podmínkami a splňovala požadavky zadavatele. "Vzhledem ke skutečnosti, že předmětem hodnocení by byla pouze jediná nabídka, a to We Make Media, s.r.o., hodnotící komise její hodnocení ve smyslu stanovených hodnotících kritérií neprovedla,“ odpověděla Plívová. Podle doplňujících informací tiskového odboru byly osloveny s nabídkou účasti na tendru další tři firmy Omnimedia, Kontis a Pragoeduca.

To je však podle redakcí zjištěných informací přinejmenším sporné.

"Zda naše firma byla skutečně oslovena MPSV s uvedeným tendrem, Vám bohužel potvrdit nemohu. Já osobně si nepamatuji, že bychom u nás ve firmě probírali naši možnou účast v tomto tendru. Mají to zde ale na starosti i jiní kolegové. V každém případě jen letmým pohledem do zadávací dokumentace, pokud jsme osloveni byli, tak jsme toto oslovení nejspíše ihned vyhodili. Takového tendru bychom se nezúčastnili, protože nesplňuje ani minimální znaky toho, že zadavateli jde skutečně o nezávislý výběr nejlepší nabídky,“ odpověděl redakci ředitel agentury Kontis Jan Pejša.

"Nepamatuji si, že by nás někdo oslovil, jsem ve funkci teprve od srpna (zakázka byla uveřejněna až 30.9. pozn. redakce), ale pokud by se mi dostala do rukou, určitě bychom se ji zabývali,“ sdělil redakci ředitel firmy Pragoeduca Miloš Hodač.

"MPSV nás skutečně oslovilo, pokud mě paměť neklame. Výběrového řízení jsme se v daném případě neúčastnili vzhledem k časovému vytížení," odpověděl Pavel Zábrodksý, ředitel firmy Omnimedia.

To mám jako zavřít firmu?

Přátelský vztah mezi ministrem financí a Ivo Kaderkou potvrdila sama ředitelka firmy We make media. „Ano, můj manžel má přátelský vztah s Miroslavem Kalouskem, třikrát týdně spolu hrají tenis. Můj manžel, je mimo jiné prezidentem Českého tenisového svazu a není žádným tajemstvím, že se osobně zná s většinou významných osobností v České republice i s předními politiky této země a to napříč politickým spektrem,“ sdělila redakci ParlamentníListy.cz Kaderková.  Jako střet zájmů vyhranou zakázku rozhodně nevnímá. „ To bych měla ukončit podnikání a "zavřít" svoji poměrně velmi úspěšnou firmu s ohledem na svoje příjmení, anebo proto, kdo je můj manžel a s kým vším se osobně zná?" ohradila se.

 Odposlech u stolu

Ministr financí Miroslav Kalousek se rovněž nijak netají přátelstvím k Ivo Kaderkovi. Když byl v únoru minulého roku v Kaderkově kanceláři objeven odposlech, Kalousek na to konto prohlásil.

“Pravidelně si chodíme třikrát týdně zahrát tenis a v té místnosti, kde se našlo nahrávací zařízení, si pak dáme snídani nebo kafe. Já si nemyslím, že by tam bylo namontováno na mě, protože s kamarády o své práci nemluvím. Takže si někdo mohl maximálně poslechnout, že mě zase bolí koleno, nebo že už to není jako zamlada," uvedl v minulosti pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …