Debilita! Západ rozvrtal Irák, Libyi a Sýrii! Zeman udeřil proti Západu a řekl: Stropnický a Šlechtová, nejste ministři USA!

15.04.2018 18:51

Do Pressklubu na Frekvenci 1 zavítal speciální host. Po několika měsících k občanům z rádia promluvil prezident Miloš Zeman. Vyjádřil se k otázce sestavování vlády v České republice i k sobotnímu útoku Spojených států, Velké Británie a Francie na Sýrii. Západ dostal od české hlavy státu pořádně na frak. Tzv. za uši dostali také dva ministři Babišovy vlády, kteří útok v Sýrii podpořili.

Debilita! Západ rozvrtal Irák, Libyi a Sýrii! Zeman udeřil proti Západu a řekl: Stropnický a Šlechtová, nejste ministři USA!
Foto: Frekvence 1
Popisek: Miloš Zeman v pořadu Frekvence 1

Moderátor Luboš Procházka zavítal na lánský zámek, aby vyzpovídal prezidenta Zemana. Hned v úvodu se od něj dozvěděl, že s Andrejem Babišem probíral dvě témata – sestavování vlády i útok v Sýrii. Pokud jde o vyjednávání o nové vládě, prezident doporučil Babišovi jednat o vládě s SPD Tomia Okamury a komunisty. Babiš dal najevo, že toto doporučení pro něj bude zásadní, ale jak už se někdy předsedům stran stává, jeho záměry změnili spolustraníci.

Anketa

Chcete, aby další pokus na sestavení vlády dostal opět Andrej Babiš?

56%
44%
hlasovalo: 9753 lidí

„První pokus Andreje Babiše zněl: uděláme koalici 103 – to znamená ANO a ODS. No a kdyby s tím za mnou přišel, tak já pokrčím rameny a byla by koalice 103. Druhý pokus byl ANO v koalici s ČSSD a podporou komunistů. A když i toto jednání zatím ztroskotalo, tak už tu zůstalo jediné řešení, menšinová vláda hnutí ANO tolerovaná SPD a KSČM. Ale i proti tomuto jednání se postavila část, zdůrazňuji část, poslanců hnutí ANO,“ podotkl prezident.

I navzdory tomu, co všechno vyjmenoval, prezident věří, že vládu s důvěrou budeme mít do konce června.

Poté došlo na Sýrii. Prezident Zeman nejdříve nastínil uvažování Andreje Babiše (ANO), které označil za méně důležité, a pak předestřel svůj vlastní názor, který označil za důležitější.

„Nejdříve to méně důležité, to jest stanovisko Andreje Babiše, a pak to důležitější, tedy stanovisko moje. Kdybyste se díval na tiskovou konferenci Andreje Babiše po odchodu z Lán, tak pan premiér poněkud modifikoval své včerejší stanovisko. On řekl nejprve, že se chtěl solidarizovat se spojenci. Já jsem mu na to řekl, že je hezké být solidární, ale že čeští politici jsou politici České republiky, a nikoli jiné země. A teď k tomu důležitějšímu, což je můj názor. Zastávám názor, že jakýkoli útok může být proveden jen s mandátem OSN. Jediná výjimka, kterou uznávám, je, když se bojuje proti islámským teroristům, což není případ Sýrie,“ zdůraznil prezident.

Posléze ocenil, že se do Sýrie začínají vracet první uprchlíci a kterákoli kovbojská akce, která by tento proces mohla ohrozit, je podle Zemana špatně.

V obecné rovině Zeman doplnil, že si Západ na Středním východě nepočínal dobře, mírně řečeno. „Západ neuvěřitelně rozvrtal Střední východ. Začněme vstupem do Iráku s tvrzením, že tam jsou zbraně hromadného ničení. Žádné se nenašly,“ prozradil Zeman, který ocenil, že proti útoku na Irák se stavěl i jeho předchůdce Václav Klaus starší.

„Místo toho, abychom se z tohoto nesmyslu poučili, tak jsme udělali druhý nesmysl a ten se jmenoval Libye... A díky tomuto skvělému zásahu nejenže dnes není v Libyi regulérní vláda, ale ještě přes Libyi směřují tisíce a tisíce ilegálních migrantů do Evropy. Inteligent udělá jednu chybu a pak ji neopakuje. Člověk, který se vyznačuje průměrnou inteligencí, spíše debilitou, udělá tu chybu dvakrát, nu a člověk, který ji opakuje potřetí, tak to už nebudu komentovat,“ vypálil Zeman.

Poté si rýpl i do ministra zahraničí za hnutí ANO Martina Stropnického a ministryně obrany Karly Šlechtové, kteří se k útoku v Sýrii postavili kladně. „Andrej Babiš říkal, že se chtěl solidarizovat se svými dvěma ministry, kteří málem pořádali tiskové konference o tom, jak milují útoky na Sýrii. Tak já bych těmto ministrům prostřednictvím vašeho rádia vzkázal: jste stále ještě ministry České republiky, a nikoli Spojených států amerických,“ uvedl Zeman.

Ale aby se nezdálo, že vládu Andreje Babiše jen kritizoval, ocenil, že se kabinet chystá zlevnit dopravu lidem, kteří mají hluboko do kapsy, tedy především seniorům a studentům.

Ve druhé polovině pořadu Zeman prozradil, že 28. října 2018 se chystá dát státní vyznamenání bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové. Ta je členkou jeho poradního týmu a spolu s prezidentem a podnikateli letěla nedávno do Ruska. Za co má Vitásková státní vyznamenání dostat? Prý za to, že se nebála bojovat proti solárním baronům.

Ani trochu prezident nešetřil také české novináře. Vůbec nejhorší jsou prý podle Zemana komentátoři, kteří ve svém životě nic nedokázali, ale vyjadřují se ke všemu.

„Já bych doporučoval všem čtenářům papírových médií, aby je odhlásili a aby se ponořili do internetových médií,“ doporučil občanům prezident s tím, že na internetu lidé najdou daleko hlubší informace. Podstatné podle prezidenta je čerpat informace z různých zdrojů a poté na základě zdravého rozumu to, co čtou, zhodnotit a utvořit si vlastní názor.

Vynadáno od něj dostal také moderátor Frekvence 1, když se ho zeptal na to, jak hodnotí knihu a životní osudy biatlonistky Gabriely Koukalové. Zeman dal jasně najevo, že nehodlá hodnotit životy sportovců.

Než se rozloučil s diváky, prozradil prezident ještě, že se v dohledné době chystá opět vyrazit do krajů, a to podle toho, ve kterém kraji získal nejvíc hlasů, aby tam občanům poděkoval. Postupně však navštíví všechny kraje. Příští týden ho navíc čekají schůzky s dalšími předsedy politických stran. „Oni o ně sami požádali, já se nikam necpu,“ zaznělo z úst Zemana.

Foto: Frekvence 1

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …