Dělníci bojovali proti "vyhazování policistů z oken". Chanovem prošli bez incidentů

07.04.2012 14:08

Pravicoví extremisté prošlii sídlištěm Chanov. Přivítala je hlasitá romská hudba, která hrála ze dvou stran. Radikálové skandovali: "Cikáni do práce".

Dělníci bojovali proti "vyhazování policistů z oken". Chanovem prošli bez incidentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malý Rom

Extremisté z Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a neonacisté z Národního odporu (NO) provokovali na sídlišti Chanov na okraji Mostu, kde žijí Romové. Svolavatelé sice očekávali 100 až 200 účastníků, jiné odhady hovořily ještě o stovce navíc.

Pochod extremistů však  podle mnohých dospěl k totálnímu debaklu. Z nádraží vyrazilo totiž směrem na sídliště pouze padesátka radikálů. Na chanovském sídlišti se shromáždilo 150 až 200 Romů. Ti uvítali extrémisty hlasitou hudbou a transparenty.

Průvod prošel Chanovem za velkého halasu. Obě skupiny na sebe pokřikovaly za doprovodu hlasité romské hudby. Radikály a Romy od sebe oddělovali nejen policisté, ale i romští pořadatelé v reflexních vestách. Účastníci pochodu došli na konec sídliště, kde přednesli tradiční projevy.

Extrémisti nejsou v Chanově poprvé

Sídliště Chanov si DSSS nevybrala poprvé. Předseda strany Tomáš Vandas tam byl loni v říjnu v rámci své kampaně před senátními volbami. V těch pak pohořel. Skončil až sedmý, předposlední, s pěti procenty hlasů. Nedávno však oznámil kandidaturu na prezidenta.

Z vedení strany byl na místě severočeský lídr Petr Kotáb a také místopředsedkyně Dělnické mládeže Lucie Šlégrová, která je obžalovaná z propagace nacismu. Podle vlajek se pochodu účastnili například členové z Krupky, Nejdku, Ústí nad Labem a Teplic.

Zhruba kolem půl třetí odpoledne hovořil předseda krajské organizace DSSS v Ústeckém kraji Petr Kotáb. Přednesl podobné věty jako na jiných shromážděních, mimo jiné například to, že nepřizpůsobiví občané rozebírají a ničí sídliště. Pustil se i do serveru Romea.cz, když uvedl, že je na něm hlásán otevřený rasismus proti většině. V tomto názoru ho poté podpořila i Lucie Šlégrová a další aktivistka z Krupky.

Narkoman napadl policistu a zřejmě pod vlivem toluenu ho vyhodil z okna

Záminkou k sobotnímu pochodu se stal případ z 19. března, kdy šel jeden z policistů ve čtvrt na osm večer do jedno z místních vybydlených panelových domů prověřit informace, že se uvnitř skrývají hledané děti. Narazil tam však na dvaatřicetiletého narkomana, zřejmě pod vlivem toluenu.

Ten policistu pravděpodobně i kvůli halucinacím, jež může tato těkavá látka způsobovat, napadl. V prvním patře domu, kde se vše odehrálo, ho něčím udeřil do hlavy, pořezal ho na hrudníku a rukou. Policista také utrpěl zranění, která svědčí o tom, že spadl z výšky. Policie však dosud nesdělila, zda ho narkoman z okna opravdu vyhodil.

Pozůstatek minulého režimu

Sídliště Chanov vzniklo na přelomu 70. a 80. let minulého století. Mělo být ukázkou práce tehdejšího režimu s Romy, kteří se tam stěhovali z bouraného starého Mostu i ze Slovenska. Postupně se z něj však stalo ghetto s velmi neslavnou pověstí. V současnosti prý však lidé, kteří z Chanova kdysi utekli do Mostu, opět žádají o to, aby mohli na tomto sídlišti získat byt. Obnovily se tam totiž chodníky, veřejné prostory, rekonstruují se vybydlené domy.

Před patnáctou hodinou se chanovští obyvatelé panelového domu, před kterým se projevy extremistů konají, postěžovali, že je obtěžuje hluk, kteří dělají. I proto se farář Mikuláš Vymětal snažil s policií vyjednat ztlumení aparatury. Nebyl úspěšný ani u policistů, ani u organizátorů z DSSS.

Pochodovali i Horní Maršovem

Před rokem pochodovali nacionalisté sídlištěm Horní Maršov v Krupce. Pochod byl povolený, ale hned u vstupu na sídliště ho zablokoval dav místních, anarchistů i dalších odpůrců neonacismu. Když dav neustoupil, rozehnaly ho policejní dělbuchy, koně a pendreky. Po celou dobu pochodu se obě skupiny neustále provokovaly a Romové hrozili, že budou házet z oken kameny. Nakonec zůstalo jen u náznaků šarvátek.

"Nyní je to ale přece jen odlišná situace. Lidé z Maršova už byli na akce neonacistů zvyklí, zatímco pro Chanovské je to první akce tohoto typu. Budou z toho hodně vyděšení," uvedl mluvčí iniciativy V Ústí neonacisty nechceme Miroslav Brož. Proto prohlásil dopředu, že ani nebudou zkoušet pochod blokovat.

Krátce po patnácté hodině radikálové prošli kolem srocených Romů a sídliště opustili.

Místní obyvatele od extremistů oddělil znovu kordon vytvořený z Romů v reflexních vestách. Romové se pak shromáždili uvnitř kulturního domu, kde jim policie poděkovala za zachování klidu a rozvahy během pochodu DSSS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …