Disident Hučín vypustil hrůzné obvinění Ivo Ištvana. Ten ho tvrdě zastavil

28.11.2013 15:41

Exdůstojník Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimír Hučín v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zpochybnil bezpečnostní prověrku olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Hučín uvedl, že ji podepisoval někdejší šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáš Kadlec. To však Ištvan odmítá a upozornil redakci na skutečnost, že jeho prověrka je teprve z loňska, kdy Kadlec už na NBÚ dávno nepracoval a nemohl mu tedy nic podepsat. Zároveň Ištvan označil Hučínova slova za nesmysly.

Disident Hučín vypustil hrůzné obvinění Ivo Ištvana. Ten ho tvrdě zastavil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

V reakci na dotaz, jak hodnotí rok 2013 z hlediska politiky, Hučín uvedl mimo jiné toto: „Vadí mi také, že Nečas si nedovedl udělat prostor a sjednat si pořádek. Samozřejmě Nagyová, to byl fakt problém, aby se ženská pletla do takovýchto věcí. Ale na druhé straně, on jako premiér měl být informovaný BISkou, co se kolem něj děje. A aby to řešil Ivo Ištvan, který patří k několika málo státním zástupcům, u nichž byla velmi pochybná bezpečnostní prověrka, kterou podepisoval Kadlec, tehdejší šéf Národního bezpečnostního úřadu? Já jsem na tyto prověrky upozorňoval. Lidé jako je Ivo Ištvan, Radim Obst a Lenka Šromová, která je dnes státní zástupkyní pod Ivo Ištvanem, jeho pravá ruka, se nikdy neměli dostat na státní zastupitelství,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Hučín.

Závazek vůči ČSSD

A pokračoval: „Bylo jim umožněno se dostat na státní zastupitelství a teď splácí dluh. Tito lidé jsou zavázáni a vědí, že jejich bezpečnostní prověrka je alfou a omegou toho, že sedí na těchto místech. A potom vznikají obvinění, jako například to, které vypracoval Ivo Ištvan a které stejně nebude realizováno, ale pád vlády to přivodilo. A to je základ. Kauza Nagyová je ostuda, ale nebylo to na pád vlády. A Nečas měl nějakým způsobem zatnout zuby, ustát to a udělat si pořádek kolem sebe.“

„A BISka? Ta toto de facto připravovala a semkla se kolem Zemana, protože oni jsou vzájemně se Zemanem natolik kompromitovaní, že i kdyby se třeba v nějakém momentě neměli rádi, musí držet basu, protože pokud by to všechno, co se dělalo za Zemana s tajnými službami, prasklo, tak ten chlap je zralý na kriminál. Jinak to nevidím,“ doplnil Hučín.

  • Celý rozhovor s Vladimírem Hučínem čtěte ZDE.

Na další dotaz ParlamentníchListů.cz, kým jsou zmiňovaní žalobci řízeni a komu jsou tedy zavázáni, Hučín odpověděl: „Jejich prověrky se řešily za vlády ČSSD. Já jsem tehdy varoval před těmito lidmi. Například k Radimu Obstovi, který dělal případ Jiřího Čunka, jsem přinesl celou řadu důkazů, proč by neměl dostat bezpečnostní prověrku. Lenka Šromová na mě vyrobila sedm trestných činů a věděla, že na ni dělám bezpečnostní prověrku a ona na mě vytvořila obžalobu. Je to normální? To je přece střet zájmů. Nebo jak to slušně nazvat? Takže žena, která byla mnou přímo ohrožená, že neprojde, věděla, že se našly důkazy proti ní, které by jasně svědčily pro to, aby nebyla na státním zastupitelství, rozhodně ne ve vedoucí funkci... A stala se okresní státní zástupkyní,“ upozornil Hučín s tím, že zde tedy existuje prokazatelná vazba na ČSSD. „Za vlády ČSSD se toto tvořilo. Jejich lidé jako je František Bublan a celá řada dalších,“ dodal někdejší disident.

„…Bylo využito mechanismu, kdy lidé jako Ištvan byli instalováni na posty státních zastupitelství a z tohoto titulu měli možnost vytvořit obvinění na Nagyovou, Nečase tak, jak se to hodilo. BIS měla Nečase upozornit, přitom mu namydlila schody. BIS je zodpovědná přímo za to, že tito lidé bezpečnostními prověrkami prošli,“ řekl dále bývalý důstojník BIS.

Ištvan: Jsou to nesmysly. Prověrku mám z loňska

Ivo Ištvan pak v reakci pro ParlamentníListy.cz označil Hučínova slova za nesmysly a také uvedl: „Bezpečnostní prověrku mám z loňska. Těžko ji tedy mohl podepisovat pan Kadlec, který, jak známo, z NBÚ odešel už před lety," řekl olomoucký vrchní státní zástupce.

Zmiňovaný Tomáš Kadlec pracoval v BIS od roku 1991, postupně se stal šéfem ekonomické kontrarozvědky.  Jako šéf NBÚ působil od roku 1998. Odtud odešel v roce 2003. Poté se stal generálním ředitelem státní společnosti Čepro. Odvolán byl v roce 2005. Vždy byl považován za člověka blízkého expremiérovi Stanislavu Grossovi.

Bublan: Nikdo z vlády nemůže ovlivnit postupy NBÚ

Senátor ČSSD a někdejší ministr vnitra František Bublan považuje za bezpředmětné spojovat vydávání bezpečnostních prověrek s vládou. „Nevím, kdy o prověrku požádali jmenovaní, ale je to věc NBÚ. Ten má na to své postupy a nikdo z vlády to nemůže nijak ovlivnit. Spojování této věci s nějakou vládou je proto úplně bezpředmětné. Pan Hučín zkrátka pořád řeší svoje osobní bolístky, a to nikam nevede,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …