Docent sleduje policejní bouři kolem Kalouska a mluví o revoluci

17.07.2012 8:00

Duel ministr financí Miroslav Kalousek versus policejní prezident Petr Lessy, údajný nátlak při vyšetřování, telefonické hovory ministra s policejním prezidentem, trestní stíhání politiků a k tomu náhrady církvím ve výši 134 miliard korun ve chvíli, kde hrozí druhá vlna krize. Ustojí to vláda? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly politologa, docenta Vladimíra Proroka, prorektora Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

Docent sleduje policejní bouři kolem Kalouska a mluví o revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

„V duelu mezi Miroslavem Kalouskem a Petrem Lessym je samozřejmě složité říct, kdo z nich mluví pravdu. Lessy ale nemá žádný zásadní zájem říkat nepravdu, protože by ho na tom mohli chytit. Zatímco pan ministr Kalousek je politikem delší dobu…,“ zvažuje Prorok. Domnívá se proto, že větší šanci mít pravdu má policejní prezident Petr Lessy.

Rozkrádalo se tu 20 let, prohrává celá země

Docent Prorok připomněl, co už dříve říkal pro Parlamentnilisty.cz a před čím varoval. „Policistům už dochází trpělivost s těmi kauzami, které se minimálně 15 let neřešily," říká.

Připomíná, že zatímco policistům se peníze krátí, přestože požadavky na jejich výkon zůstávají stejné nebo dokonce vyšší, peněz je v resortu vnitra i na policejních výplatních páskách stále méně a další snižování se plánuje. "A onu mají před očima mnohamiliardové kauzy, které se neřeší," dodává.

Kdo z toho duelu Kalousek — Lessy má větší šanci na vítězství, si prý docent Prorok tipnout netroufá. „Berme to tak, že vítězem nebude nikdo, vždyť se tu rozkrádalo 15 – 20 let, takže prohrává celá země,“ konstatuje prorektor VŠ mezinárodních veřejných vztahů. „Tenhle národ zkrátka prohrál,“ dodává.

Nadějí na vítězství je stíhání letitých kauz. Policie to ustojí, věří Prorok

Určitým vítězstvím podle Proroka bude, když se kauzy začnou řešit. Jak říká, když sledoval jeden z pořadů Otázky Václava Moravce, zaujali ho dva policejní plukovníci (Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Tomáš MARTINEC, ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR, pozn. red.). I oni podle Proroka, byť jemně kamuflovaně, přiznali, že se kauzy tohoto typu dlouhou dobu neřeší. „Jinými slovy, tady jsme akorát všichni poražení,“ zlobí se Prorok.

Vladimír Prorok věří, že policie tlak ustojí. „Alespoň myslím, že by mohla,“ konstatuje. S námitkou redakce, že podle některých policistů, stojí za policejním prezidentem Lessym už jenom policie, Vladimír Prorok nesouhlasí. „Pozor, stojí za ním i veřejnost,“ upozorňuje. Jak říká, pečlivě i v této záležitosti sleduje internetové debaty. „Hlasy tvrdící, že má Kalousek pravdu, a že je čestný, jsou ve výrazné menšině,“ upozorňuje.

Vláda bude podporu ztrácet i nadále

Vladimír Prorok zároveň připomíná, že už dlouhodobě nemá ani stávající vláda Petra Nečase podporu občanů. „A to se nezmění, spíše to posílí,“ dodává politolog.

Oba plukovníci podle něj vystupovali velmi solidně. „Takže bych se divil, kdyby ta podpora policejního prezidenta také nesílila,“ konstatuje Prorok. Politici se to mohou podle něj nějakým způsobem pokusit posunout nebo otupit, ale nic jiného nezmohou.

Uznávaný politolog je dokonce přesvědčen, že tento stav může zcela otřást vládou. „Vzpomeňte si na italskou revoluci soudců, to bylo podobné a otřáslo to celým politickým spektrem, konstatuje. „Kdyby se u nás tento stav neřešil a odkládal se, bude to pak také o to razantnější, a také otřes pak může být o to větší,“ je přesvědčen Prorok. Čím dřív prý dojde k vyřešení politické moci na úrovni vlády, tím menší otřesy podle něj tato země zaznamená. „Radikálové posilují a čím déle se věci neřeší, tím to může být horší,“ dodává.

Vládou může otřást kauza Parkanová, ale i církevní náhrady

Také kauza s Vlastou Parkanovou a letouny CASA, může podle Proroka otřást s vládou a politickým spektrem. „Otázka samozřejmě zní, koho všeho se může ta kauza dotknout,“ konstatuje. Nicméně nevylučuje, že vláda v důsledku může padnout. „Protože pokud se podezření potvrdí, je to natolik závažné, a plukovníci už i v televizi konstatovali, že se už dostali do „vyšších pater“ politiků, může to dopadnout stejně jako v Itálii,“ upozorňuje.

Pokud jde o pád vlády, tak se ji koaliční politici pokusí podle politologa za každou cenu udržet. Jedině prý, že by se dostali k informacím, které nejsou známé veřejnosti, a pokusili se to bagatelizovat. „Přesto, vždyť dnes už stačí, aby jich od koalice odpadlo několik málo…, domnívá se politolog.

V této souvislosti se nabízí jako zajímavý tip i hlasování o narovnání s církvemi. „Vzpomeňte si, koaličních poslanců nehlasovalo 105 nebo 101, ale 93. Kde byli ti ostatní?,“ ptá se Prorok. Jestliže se podle něj někteří koaliční poslanci hlasování o nedůvěře vládě nezúčastní, může kabinet padnout takřka kdykoliv.

Jestli dorazí druhá vlna krize, revoluci nevylučuji

Zatím to vidí Vladimír Prorok tak 50:50. „Jestliže se ale skutečně začnou vyšetřovat kauzy, pak už to podle mne nikdo nezastaví, tvrdí Prorok. Čím dřív k tomu, podle něj dojde, tím to bude lepší, protože následky nebudou tak radikální. „A čím méně radikálnosti, tím menší otřes pro tuto zemi to bude,“ dodává.

Na dotaz redakce, zda cítí ve vzduchu revoluční kvas, se Vladimír Prorok zasmál. „Záleží na tom, co si pod tím pojmem představujete…“. Varuje však před druhou vlnou krize, na kterou upozorňují západní politici. „Nezapomínejme, že naše ekonomika je proexportní, a už teď zaznamenáváme propad o jedno procento. Kdyby se ty všechny věci dostaly do souběhu, pak bych ani tuto variantu nevylučoval,“ dodává Vladimír Prorok už zcela vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …