Doufám, že napíše ještě jednu knihu, řekl "Kubice" na křtu Rathovy knihy

09.10.2012 20:45

UVNITŘ FOTOGALERIE „Tak doufám, že nezůstane u jednoho vydání,“ řekl dnes dvojník ministra Kubiceho na křtu knihy Davida Ratha, kterou bývalý hejtman sepsal ve věznici v Litoměřicích. Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, kniha nese název Přisedněte si a vydala ji Petra Paroubková, manželka bývalého premiéra a šéfa ČSSD. Dílko se objevilo na pultech knihkupectví právě dnes.

Doufám, že napíše ještě jednu knihu, řekl "Kubice" na křtu Rathovy knihy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková a Berill Mascheková na křtu knihy Davida Ratha

Tak konečně je to tu! Očekávaná kniha Davida Ratha sepsaná ve vězení se konečně vyklubala na světlo a čtenáři si ji tak ode dneška mohou v knihkupectvích zakoupit. Jak ale vlastně toto dílko vznikalo? To nedávno odtajnila pro média sama vydavatelka, tedy Petra Paroubková. „Většina dohod a konzultací proběhla přes dopisy. Rukopis od dr. Ratha jsem také dostala poštou,“ svěřila se Paroubková.

„Některé pasáže jsme po konzultacích s právníky vypustili nebo cenzurovali, jak ostatně bude vidět v knize. Ten, kdo má čisté svědomí, se ničeho bát nemusí,“ poznamenala tehdy také Paroubková, která ale nechtěla jmenovitě prozradit, kdo z politiků bude v knížce vyobrazen jako padouch, podvodník, či ten, kdo takzvaně šel po penězích. Jenže právě toto by krátce před volbami bylo doslova rozbuškou.

„Když byl David Rath na vrcholu, tak se předháněli v tom, kdo je s ním větší kamarád. Když přišel problém, tak ho najednou nikdo nezná, nikdo s ním nemá nic společného? To mi přijde hodně ubohé a pokrytecké. Takové chování je ale typické v ČSSD,“ uvedla pak místo skandálního poodhalení v dnešním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalá mluvčí Davida Ratha Berill Mascheková, která při křtu knížky dnes zdatně Paroubkové sekundovala. Ostatně právě ona rukopis Ratha upravovala jako redaktorka.

Ono to moc o politice neni

Obě jmenované dámy ale kromě toho, že dílko dnes spolu "uváděly v život", téměř nic víc k jeho obsahu neřekly. „Chtěla bych říci, že knížka ani o politice není,“ poznamenala tak třeba Paroubková a vysvětlila také to, proč se knížka měla jmenovat Absolutní proces. „Snad mi autor odpustí, že jsem ji přejmenovala,“ sdělila a naznačila, že se k jejímu sluchu dostalo, že snad měla knihu napsat ona anebo její manžel. „Ani jedno ale pravda není,“ podotkla s úsměvem choť někdejšího nejmocnějšího muže ČSSD.

Ostatně o samotném Jiřím Paroubkovi se v knížce píše také.  A nejenom o něm. Někteří politici tam mají jména reálná, jiní pak zde vystupují pod přezdívkami.. Podle Paroubkové se sice dotyční v knize poznají, ovšem skutečná jména budou zakamuflována přezdívkami. Třeba kmotr Janoušek se tady jmenuje Cukroušek, šedá eminence ČSSD Jaroslav Tvrdík je tady nazýván jako Měkýš, no a ministr vnitra Kubice? Jeho identita je pak schovaná pod Krabicí.

Kromě nich ale Rath v knížce referuje i o Vítu Bártovi, Petru Bendlovi, Tomáši Julínkovi, či samozřejmě také o zkušeném matadorovi české politické scény, tedy o Miroslavu Kalouskovi. A zákulisí politiky? To, na co všichni čekají, tedy že David Rath v knize konečně promluví o tajemném financování ČSSD „špinavými“ penězi? Je to tam také?

Některé pasáže by mohly ovlivnit proces vyšetřování...

„V té knize některé věci nejsou. Asi to Rathovi poradili jeho advokáti, aby dal některé pasáže pryč,“ vysvětlila k tomu Paroubková. „Myslím si, že to jsou pasáže, které by mohly být buď mylně vykládané, nebo nějakým způsobem by mohly ovlivnit proces vyšetřování. Prostě jsem mu nechtěla stěžovat jeho pobyt ve vězení. Nedělám to, abych mu ublížila, ale abych mu pomohla,“ sdělila Paroubková dále.

"Zdržím se komentáře,“ odvětila na to, zda se tedy vyškrtnuté pasáže mohou týkat přímo zmiňovaného financování strany.

"Je to nepolitická akce, takže nepozvali,“ zmínila pak k dotazu, jestli pozvala některé politiky na křest. „Pan ministr Kubice byl ale pozván, a to proto, aby knížku pokřtil. Dá se říci, že byl pozván čistě jako postava, která v knížce vystupuje, ne jako politik. Ovšem on nechal vzkázat, že má sice smysl pro humor, ovšem ne asi dost silný na to, aby se skutečně osobně dostavil.“ dodala.

Falešný Kubice sháněl ochranku

Protože tedy Kubice do Kanzelsbergeru nepřišel, musel ho nahradit dvojník. A ten se svého úkolu zhostil na výbornou. Kromě toho, že měl dobře nalepené vousy, totiž několikrát stačil přítomným novinářům říci, že doufá, že se Rath „pochlapí“ a napíše minimálně ještě jednu knihu. „Doufám tedy, že nezůstane u tohoto jednoho vydání,“ poznamenal a několikrát ještě stačil utrousit, že neví, kde má ochranku.

Paroubková pak navíc omlouvala to, že dvojník je asi poněkud menší, než samotný ministr vnitrra Jan Kubice. „Ale na velikosti nezáleží, že ano?“ dodala pak na to šibalsky.

Daří se mu špatně - fyzicky i psychicky

Zatímco politici chyběli, tak naopak jeho obhájce Adam Černý mezi novináře přišel. A vysvětloval třeba to, jak se Rathovi nyní daří. „Daří se mu čím dál hůř. Očekával, že pokud pomine vazební důvod koluzní vazby po třech měsících, takže ty další důvody budou shledány tak, že i ty pominuly. Pořád ale zůstává vazba útěková,“ zmínil Černý ParlamentnímListům.cz.

Podle něj se Rathovi zmínil režim vazby jen v něčem. „Režim se zmírnil jen ve vztahu k návštěvám a třeba také v tom, že může telefonovat jednou týdně svým blízkým,“ řekl. „Daří se mu ale jinak špatně, a to fyzicky i psychicky. Když žijete půl roku v nějaké místnosti jeden a půl krát dva metry se záchodem, tak jak mu asi může být? Navíc se nemůže moc hýbat, tak ztrácí i na těch fyzických silách. Navíc je tam špatná strava,“ dodal Rathův advokát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …