Drábek mi brání pracovat, tvrdí nezaměstnaný. Buzerace. Ministr se diví

21.04.2012 14:09

Nadává na ministra Drábka, který mu svými nesmyslnými zákony znemožňuje pracovat. Josef z Ostravy, který je nezaměstnaný už od léta loňského roku, totiž konečně v dubnu podepsal pracovní smlouvu s bezpečnostní agenturou SBS IVA. Příjem z této práce však u něj nepřesáhne čtyři tisíce korun měsíčně, proto Josef zůstává v evidenci úřadu práce, který za něj platí zdravotní pojištění.

Drábek mi brání pracovat, tvrdí nezaměstnaný. Buzerace. Ministr se diví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek

„Úřednice úřadu práce mne však honí i dvakrát, třikrát týdně na poštu a nechce vzít na vědomí, že pracuji a musím dodržet nějaký pracovní režim. I dnes jsem si směnu vyměnil, ale to nejde do nekonečna,“ říká rozčílený Josef. Celý systém podle jeho slov funguje tak, že přijde na poštu, kde mu úřednice za přepážkou zkontroluje pozvánku a doklady a potom mu z počítače vyjede papír s datem, kdy má přijít příště. „Nemohu si měnit směnu pokaždé, když si to úřad práce usmyslí. Zaměstnavatel mi to nemusí tolerovat a co když mne díky šikaně úředníků propustí?“ ptá se 56letý muž.



Ví o tom, že ve svém věku už je pro většinu zaměstnavatelů nezaměstnatelný. Zajímal se o práci už totiž nejen v regionu ale také v Praze. Přihlásil se na práci revizora u pražského dopravního podniku, kde mu však k přijetí chyběla maturita.

Dokud vláda nepadne, nejde nic dělat

„Zajímal jsem se také o práci v Siemensu a v dalších firmách. Ale mne už nikdo v mém věku na stálou smlouvu nezaměstná, maximálně na nějakou brigádu anebo na černo,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Josef.

„Byl jsem také za poslancem Zaorálkem, ten mi však řekl, že bohužel s Drábkovými nařízeními nejde nic dělat, dokud tato vláda nepadne, a to může trvat. Ale co mám dělat? Úřednice úřadu práce mi v podstatě brání pracovat,“ řekl Josef, který se chtěl se svou úřednicí domluvit a předložil ji řádně podepsanou pracovní smlouvu v termínu od 11. dubna do 31. ledna 2013.

„Najednou ji vadilo, že ta smlouva není jen na tři měsíce. Ale já za to nemohu, já jsem vůbec rád, že nějakou smlouvu mám,“ uvedl muž, který se chtěl domluvit také s nadřízeným své úřednice. Ten mu však prý jen řekl, že s ní nic nezmůže, protože ona má svou hlavu.

„To nařízení na poště je totálně postavené na hlavu. Sám jsem zažil, že před poštou zastavila dodávka, z ní vyskákalo pět chlapů a šli se přihlásit. Takže na co takové nařízení je?“ tvrdí Josef.

Jedno potvrzení o příjmu úředníkům nestačí

Dalším problémem je podle něj také příspěvek na bydlení. „Měl jsem brigádu u UPC, kdy jsem obcházel domácnosti a vydělal jsem si 1050 korun hrubého. Ovšem úřednici na sociálce nestačí originální výplatní pásek, výpis ze sporožirového účtu, ale potřebuje nějaký další papír od zaměstnavatele z pražské centrály, a pokud se to do konce dubna nestihne, o příspěvek přijdu podle úřednice úplně. Můžete mi říct, co je to za buzeraci? Ministerstvo vykřikuje, že chce zjednodušit administrativu a nakonec na všechno potřebuje desetkrát více papírů a potvrzení,“ říká rozčílený Josef.

„Slyšel jsem, že s Kanadou bude opět bezvízový styk a tak uvažuji, že pojedu práci hledat tam jako naši romští spoluobčané. Vždyť já jsem v České republice vlastně diskriminován! V mém věku mne nikdo na neurčitou smlouvu nezaměstná, a pokud mne zaměstná na tu krátkodobou, úřednice Úřadu práce a sociálky mne šikanují,“ zlobí se muž z Ostravy. Zvažuje také podání trestního oznámení na ministra Drábka, chce se o tom poradit s právníky.

Ministr  Drábek se diví

ParlamentniListy.cz požádaly o stanovisko k tomuto případu také samotného ministra. „Takový způsob přivýdělku by měl být podle mého důvodem k omluvě nepřítomnosti na CzechPOINTu, samozřejmě pokud zaměstnavatel potvrdí, že v daném čase nezaměstnaný u něho práci vykonával. Děkuji za tento podnět, pokud se konkrétní uchazeč přihlásí, nechám věc prošetřit a pokud se tak skutečně děje, nechám sjednat nápravu,“ vzkázal ministr Jaromír Drábek přes svou tiskovou mluvčí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …