Drulák vyhrál soud. Vyhodili ho neprávem

19.10.2023 12:04

Vyhazov, který začátkem roku dostal bývalý diplomat Petr Drulák z Ústavu mezinárodních vztahů, neplatí. Soud v první instanci mu dal zapravdu. ParlamentníListy.cz o tom informovala Drulákova advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

Drulák vyhrál soud. Vyhodili ho neprávem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Drulák

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek rozhodl, že se Ústav mezinárodních vztahů zbavil svého výzkumného pracovníka a někdejšího prvního náměstka ministra zahraničí neprávem. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

O možné výpovědi se mluvilo dlouho, šéfovi ústavu dlouho vadily Drulákovy názory prezentované v médiích. Sám někdejší diplomat byl přesvědčen, že výpověď je protiprávní a rozhodl se bránit soudně. Dnes mu bylo dáno zapravdu.

„Výpověď Prof. Ing. Petra Druláka, Ph.D., je neplatná,“ stojí v oficiálním vyjádření jeho advokátky. Dnes tak rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Petra Druláka zastupovala advokátka a senátorka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová. 

Ústav mezinárodních vztahů se podle ní pokusil napřed vytknout Petru Drulákovi porušení pracovní kázně tzv. vytýkacími dopisy. „Proti jejich obsahu se však Petr Drulák důrazně ohradil, neboť se týkaly toho, že vyjadřuje ve sdělovacích prostředcích své názory. Poté ústav upustil od vytýkaní porušení pracovní kázně, ale vzápětí dostal Petr Drulák výpověď z pracovního poměru z důvodu organizační změny,“ uvádí dále. 

„Proti tomu však podala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová  žalobu. Organizační změnu označila za účelovou, právní výklad podepřela řadou argumentů, poukázala i na původní snahu vytvořit zdání porušení pracovní kázně, a navrhla, aby soud rozhodl o neplatnosti výpovědi. Po dvou soudních jednáních jí dal soud za pravdu. Organizační změnu označil za neprokázanou, a neshledal příčinnou souvislost v tom smyslu, ze dostal výpověď zrovna Petr Drulák. Jde o rozhodnutí soudu prvního stupně, druhá strana se ještě může odvolat,“ připomíná tisková zpráva.

Sama advokátka pochopitelně rozhodnutí velmi vítá. „Tyto spory nejsou snadné, protože zaměstnavatel, v tomto případě Ústav mezinárodních vztahů, bývá v silnější pozici. Jsem moc ráda, že tady účelová snaha zbavit se pracovníka proto, že nesouhlasím s jeho názory, které Petr Drulák kultivovaně vyjadřoval v mezích svého práva na svobodu projevu, nebyla úspěšná. Mám proto profesní i obyčejnou lidskou radost,“ sděluje Zwyrtek Hamplová.

„Jsem rád, že první instance uznala účelovost konstrukce mé výpovědi. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz profesor Drulák.

Podle svých slov si byl vědom, že se pouští do nesnadného boje. „U soudu jsem byl navíc poprvé v životě, tedy jsem měl zdravý respekt. Ale věděl jsem, že jsem ve správných rukou. Jana to chápala nejen jako právní věc, ale současně jako věc principiální, a dala tomu maximum. Prostě jsme spojili síly, a za dnešní rozsudek jsem opravdu velmi rád. Lidé přece nemohou dostávat takto vykonstruované výpovědi,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A náhradu škody.., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 19.10.2023 12:23:10
A náhradu škody by měl oan ředitel zaplatit ze svého spolu s Lipánkem!! Doufám, že pan Drulák bude to finanční odškodnění chtít a bude je žalovat! Za tohle by měli toho pana ředitele vyhodit a znovu na toto místo jmenovat pana Druláka, který tuto instituci založil! Ovšem to by asi musel přejít k té prospěchářské pirátské tlupě!!

|  17 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…