Důkaz: Vláda do TikToku nikdy nehodlala nalít půl milionu. Lživé informace šíří i předseda STAN

30.01.2021 16:40

EXKLUZIVNĚ ParlamentnímListům.cz se od dvou na sobě nezávislých zdrojů podařilo získat podklady a dokumenty, které mapují vývoj a vznik nápadu propagovat Úřad vlády ČR na sociální síti TikTok. Z nich jednoznačně vyplývá, že se Babišův kabinet tímto krokem pokusil prorazit zeď v podobě mladých uživatelů internetu.

Důkaz: Vláda do TikToku nikdy nehodlala nalít půl milionu. Lživé informace šíří i předseda STAN
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Logo sociální sítě TikTok

„Už dlouho jsme si všímali výborných tweetů Anny Šulcové, která se covidu-19 věnuje a taky už dlouho říká, že je pro očkování. Kdo Annu nezná, je to čtyřnásobná vítězka Czech Social Awards a na Instagramu má víc než 800 000 sledujících a na jiných sítích také. Na TikToku 590 000, na YouTube 480 000 a na Twitteru 280 000 sledujících. Je to neuvěřitelné, čeho ve 21 letech dosáhla,“ uvádí člověk, s nímž naše redakce v sobotu hovořila.

Byl to právě on, kdo se divil až neuvěřitelné vlně nenávisti, která proti mladým propagátorům boje proti dezinformacím vyvstala. Cílem kampaně totiž bylo upozornit právě na lži, jež se kolem koronavirové nákazy šíří. Jako jeden z posledních si do celé akce kopl ministr zahraničních věcí Petříček (ČSSD).

„Radši bych si už zatancoval s ostatními lidmi na koncertě než ve Strakovce na TikToku. Lepší reklama pro celou vládu by byla třeba investice do trasování nebo snaha věnovat více energie do zvládnutí pandemie. Skutečné činy budí větší důvěru než ukázat lidem lustr,“ poznamenal v sobotu na Twitteru.

Náš zdroj dále uvedl, že Anna Šulcová přivedla Jakuba Gulaba, se kterým dlouhodobě spolupracuje, a oba nabídli, že udělají zdarma sérii krátkých videí do patnácti vteřin o dezinformacích.

„Byl jsme rádi, že máme tu možnost, takže jsme jim vyšli vstříc a nabídli všechno, co chtěli. Měli nápady na osobnosti, které by chtěli, aby jim daly vyjádření jako respondenti pro videa. Nabídli jsme i další a okamžitě zařídili pány Prymulu, Smejkala, Hela, paní Roháčovou a další. Práce Anny a Jakuba byla zdarma, takže jsme nechtěli, aby jim vznikaly další náklady. Anna a Jakub se pustili do práce, věnovali tomu veškerý svůj čas,“ vysvětluje náš zdroj.

Doplňme, že směs odborníků na zmíněných videí je pestrá.

Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM, měl hovořit o dlouhodobém účinku vakcíny a očkování proti covid-19, ministr zdravotnictví Jan Blatný o nežádoucích účincích vakcíny, Hana Roháčová z Fakultní nemocnice Bulovka o tom, jestli očkování na covid-19 může u žen způsobit neplodnost, a viroložka Ruth Tachezy vysvětlila, jestli očkování proti koronaviru může změnit lidskou DNA nebo způsobit onemocnění covid-19.

Uvádíme na pravou míru dezinformační příspěvek Víta Rakušana (STAN)

Důvody pro výběr sociální sítě TikTok prý byly nasnadě. Průměrný denní čas strávený na TikToku je u jednoho jeho českého uživatele přes hodinu. Každý takový člověk se na síť vrací zhruba dvanáctkrát denně. V Česku se navíc tato síť k politickému marketingu prakticky nevyužívá, a to navzdory faktu, že si uživatelé prohlídnou stovky milionů videí měsíčně.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
„Je jasné, že normálně by nás to nenapadlo, ale pokud máme tu možnost spolupracovat s Annou Šulcovou, která tam má 590 000 lidí, tak je to logická úvaha,“ doplňuje náš zdroj dále.

ParlamentnímListům.cz se od druhého zdroje podařilo získat i přesné členění kampaně. Ta měla mířit na TikTok, Instagram a jako třetí byl vybrán YouTube. Pakliže tedy někdo napsal nebo komentoval, že půl milionu korun by měl spolknout čínský TikTok, lhal.

Rozdělení částky bylo podle dokumentů, které máme k dispozici, takovéto: 224 tisíc korun na nákup prostoru na sociální síti TikTok, 150 tisíc korun za prostor na Instagramu a 126 tisíc korun na podporu videí na YouTube. To se nakonec nekoná, jelikož vlna kritiky smetla nápad i nadšení zmíněné dvojice videoblogerů.

„Nálada ve společnosti je tak vyhrocená, že stačí jakákoli dezinformace a tyhle dva mladé lidi označí za nepřátele. Předseda hnutí STAN napíše, že vláda dává do čínské firmy půl milionu, aniž má fakta, lhář, takových bylo víc,“ uzavřel náš druhý zdroj.

Jaké je být koaličním partnerem, předvádí oranžový ministr zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…