EXKLUZIVNĚ Lidovci mají zítra definitvně odpískat koalici se Starosty. Tohle se má dít dál. Čtěte více ze zákulisí

17.07.2017 10:15

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz by měli lidovci odstoupit od koalice se Starosty a nezávislými.

EXKLUZIVNĚ Lidovci mají zítra definitvně odpískat koalici se Starosty. Tohle se má dít dál. Čtěte více ze zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedové sněmovny Gazdík a Bělobrádek

Zítra by se dle informací ParlamentníchListů.cz měl sejít celostátní výbor KDU-ČSL a měl by odpískat volební koalici se Starosty. Lidovci se totiž obávají, že koalice by nezískala potřebných 10 procent hlasů a tímto způsobem by propadlé hlasy pomohly především Andreji Babišovi.

Gazdík prý pro „KDU-ČSL s podporou Starostů“, Rakušan proti

Dle informací redakce ve středu 12. července proběhlo jednání mezi Pavlem Bělobrádek a Mariánem Jurečkou na straně jedné a Petrem Gazdíkem a Vítem Rakušanem na straně druhé.

„Tam jim Bělobrádek s Jurečkou natvrdo řekli, že projekt takto fungovat nemůže a nabídli Starostům místo na kandidátkách KDU-ČSL. „Gazdík, Polčák, Farský a asi třetina starostů je pro možnou kandidaturu STAN na naší kandidátce. Rakušan je ale proti s tím, že by radši Starostové kandidovali zvlášť s tím, že by minimálně dosáhli tří procent a tím na státní příspěvek. V úterý se má sejít náš celostátní výbor a koaliční projekt odpískat. Mám informace, že většina členů CV bude hlasovat pro ukončení. Ukazuje se, že s koaličním projektem se sice ztotožnili voliči KDU-ČSL, ale nikoli STAN. Takto by naše hlasy propadly a nahráli bychom Babišovi. Zvlášť, když možná propadne TOP 09. Byli bychom sami proti sobě. Tento projekt není životaschopný,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z KDU-ČSL.

K oficiálnímu ukončení zatím nedošlo

Na tyto věci jsme se dotázali prvního místopředsedy STAN Víta Rakušana a ten představil svůj pohled. „K těm věcem, co uvádíte, mohu uvést následující. Minulé pondělí se sešlo předsednictvo STAN a opět se tam hlasovalo pro pokračování projektu koalice. O žádném jiném modelu se v orgánech STAN nehlasovalo. Tři čtvrtě roku jsme přesvědčovali naše členy, že projekt koalice je životaschopný, jednání o tomto projektu a proces schvalování nebyl ani v KDU-ČSL jednoduchý. Za projektem koalice nadále stojíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz Rakušan.

Rakušan se vyjádřil i ke schůzce s vedením KDU-ČSL. „Na společném jednání předsednictev KDU-ČSL a STAN ze strany vedení KDU-ČSL k žádnému předložení usnesení orgánu jejich strany nedošlo. Došlo k otevřené interní debatě o tom, že průzkumy nejsou ideální, což je fakt. Jen pro příklad, vámi zmíněný Jan Farský tam řekl, že bychom se neměli dívat na průzkumy, ale měli bychom představovat voličům náš program, který je kvalitní. Že by nám vedení KDU-ČSL řeklo, že koalice končí, je mylná interpretace médií. A že by pan Farský chtěl kandidovat na kandidátce lidovců je naprosto chybná informace vašeho zdroje.“

O jiném modelu než koalice by muselo hlasovat vedení STAN

„Pokud jde o informaci, že zítra se koná setkání celostátního výboru KDU-ČSL, o tom víme. Nevíme, jak to jednání dopadne. Pokud tam dojde k odhlasování usnesení, které ukončí koaliční spolupráci, budeme na to muset reagovat. Jsme demokratická strana, takže by se k tomu musel vyjádřit náš celostátní výbor STAN. Pokud by se mělo dojít k jinému modelu spolupráce než koalice, musel by to odhlasovat náš celostátní výbor STAN. A jelikož jsme demokratická strana, nemohu předjímat, jak by náš orgán v takovém případě hlasoval a kdo by hlasoval tak či onak. Pro nás stále platí koaliční smlouva. Jelikož jsou prázdniny, tak očekávám, že náš celostátní výbor by se podařilo svolat zhruba do týdne,“ řekl redakci Rakušan.

ParlamentníListy.cz již v minulosti informovaly, že ke koaličnímu projektu byl v KDU-ČSL poměrně velký odpor a že si lidovci nechávali zadní vrátka v případě, že by průzkumy nevypadaly dobře. Významným kritikem koalice byl od počátku vlivný Jiří Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …