EXKLUZIVNĚ Ministr kultury přemlouval Zemana: Dejte strýcovi medaili a nesejdu se s dalajlámou. Známe pozadí kauzy, která spustila lavinu

21.10.2016 15:48

Důvodem vyškrtnutí Hermanova strýce Jiřího Bradyho ze seznamu vyznamenaných 28. října na Hradě není žádná msta, ale porušení slibu ze strany ministra kultury. ParlamentníListy.cz zjistily, jak to celé vzniklo.

EXKLUZIVNĚ Ministr kultury přemlouval Zemana: Dejte strýcovi medaili a nesejdu se s dalajlámou. Známe pozadí kauzy, která spustila lavinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Pátečním mediálním prostorem ostřásla zpráva, že prezident Zeman nechal na poslední chvíli škrtnout plánované vyznamenání pro Jiřího Bradyho, strýce ministra Daniela Hermana. S informací přišel server Aktuálně.cz.

Brady, jehož rodiče a sestra zahynuli v koncentračním táboře, sám prošel Terezínem a Osvětimí, po válce emigroval do Kanady a svůj následný život zasvětil přednáškám o nacistických hrůzách, které sám zažil.

Prezident se mu původně chystal při slavnostním ceremoniálu 28. října udělit vyznamenání, Brady ale nakonec nic nedostane. Je totiž strýcem ministra kultury Daniela Hermana, který se tento týden navzdory opačnému názoru vlády i Hradu setkal s tibetským exilovým vůdcem dalajlámou.

Média celou záležitost začala prezentovat tak, že se Miloš Zeman mstí Hermanovi snad tou nejhorší možnou formou a upře ocenění člověku, který zažil hrůzy holocaustu. Jak ovšem zjistily ParlamentníListy.cz, v pozadí toho všeho není Zemanova msta, ale porušení slibu ministra Hermana.

„Za Bradyho lobboval osobně jeho příbuzný Herman, který přemlouval Zemana, aby mu dal vyznamenání. Zeman souhlasil a Herman oplátkou slíbil, že se nesejde s dalajlámou,“ řekl redakci zdroj blízký Hradu. „Slib prezidentovi Herman brutálně porušil, což ukazuje, co je to za člověka,“ dodal zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …