Elitní policista: Žádný koberec už není tak velký, aby se pod něj tohle vše zametlo

30.06.2013 15:35

Na jedné straně se ozývají hlasy, že v případu premiéra v demisi Nečase, exposlanců i „hlavní vládní konkubíny“ se jedná o spiknutí a snad dokonce převrat, na straně druhé pak je řečeno to, co se dalo očekávat a po čem volalo stále víc a víc lidí – systém „padni komu padni“, nejvyšších špiček nevyjímaje. Už od konce 90. let se hovořilo o tom, jak si určitá smetánka buduje své posty, a to nejen v politice.

Elitní policista: Žádný koberec už není tak velký, aby se pod něj  tohle vše zametlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní razie

Hlasy sílily i v novém miléniu a tak přišlo to, co se dalo očekávat…..Lidé na vysokých postech v policii i zastupitelství začali konat. Přišla nové éra mladých dravých soudců, vyšetřovatelů, na které se nedalo mafií moc sehnat a kteří se do případů zakousli na způsob italského Cataniho.

Špity a bratrstvo kočičí pracky

Podle zdroje z  vysoce postavených policejních míst, který chce samozřejmě zůstat v anonymitě, řada čestných lidí odešla, ale dost jich také zůstalo. Ti nezapomněli, jak to tady bývalo po sametové revoluci a v letech divokého podnikání a politikaření. A předali to mladým. A pár z těch, co zůstalo, si s chutí „zchladí žáhu na nedávno ještě prakticky nedotknutelných lidech, o kterých se vědělo, ale nemohlo se na ně…,“ říká muž od policie.

A tak pokračuje dál s tím, že zatímco si prý veřejnost nejdříve jenom špitala, bratrstvo kočičí pracky si užívalo moci a peněz. "A s jídlem rostla chuť, ověšovali se zlatem a stříbrem, kupovali si jachty a začínali žít nad poměry. A když máte vše, chcete ještě víc. Nestačí už být „nadčlověkem“ v byznyse nebo ve své straně, ale chcete výš, chcete řídit víc než pár firem nebo pár tisíc členů, chcete rozhodovat o bytí celého kusu země, ale ne proto, že jste donátorem a že vám leží blaho lidí na srdci, ale jedná se jen a jen o posílení vlastní moci a uspokojení svých choutek," popisuje změny, kterými někteří lidé prošli, muž ze strany zákona. Svěřuje se ale, pod příslibem anonymity, dál.

„Jak bychom tehdy rádi dořešili kauzu plzeňské Škodovky a pana Soudka, ale prostě to nešlo,“ říká pro ParlamentniListy.cz a dodává:. „Státní zástupci nám to ale házeli na hlavu. Řada vysokých důstojníků už v tom jela s nimi, bylo veřejné tajemství, v jakých prvotřídních restauracích se schází právníci se soudci a řeší dané kauzy, které půjdou pod koberec nebo se naopak osolí. Říkalo se, že tam už se vědělo, kdo co vyfasuje, a v soudní síni to pak byla rutina.“

Ucho se utrhlo…..stát v ohrožení?

Před několika dny Bezpečnostní rada státu po nedávné razii možná řešila vnitřní ohrožení republiky. Skrytý zdroj pak jen připomíná fakt, že pokud je Vojenské zpravodajství oslabené, špička vlády může být také….A ptá se, co bude následovat, když je stát ohrožen vlastními pijavicemi, tasemnicemi, které nabobtnaly do olbřímých rozměrů?

„Záviděli jsme Italům, jak zavírají jejich kmotry, viděli jsme na obrazovkách show pro média, jak tahají ctihodné občany v klepetech a ti pak sedí v soudní síni za železnou mříží jak utržené šelmy ze řetězu. Ano, někdo si v chládku poseděl, jiného advokáti vytáhli ven, ale účel to splnilo – občané měli aspoň jakýsi dojem, že pro každého mohou přijít. U nás ne. Bylo to tak, že pro každého mohou, jen pro vyvolené ne. Teď se to mění. Myslíte si, že z toho člověk nemá radost? To není škodolibost, ale konečně jakési zadostiučinění,“ vidí jistou naději muž zákona.

Krakena vypustila vláda…A doplatila na to

Podle muže od policie pomyslného Krakena, který vše u nás dal do pohybu, vypustila sama vláda. A doplatila na to. "Tak bojovala - nebojovala s korupcí, až to některým z nich přerostlo přes hlavu,“ poznamenal policista. Zřejmě se dá usoudit, že tím pravděpodobně myslel „původního, dnes demisního“ premiéra Nečase… 

„Pořád jsou na postech také poctiví lidé, a ti teď těm superkmotrům, kteří si hráli na mafiány, ale ctihodným donům nesahali ani po kotníky, zatopí. Už se přikládá a bude to pořádnej fajrák. Zajištěno je spousta nejrůznějších materiálů. Zajisté také řadě z dotčených lidí prostě selžou nervy a budou povídat. Nehezké věci a příběhy, o kterých jsme možná někdy někde něco zaslechli, ale pak to vyšumělo. Český národ nikdy nebyl extra hrdinný. Proto se bude práskat jak při jízdě splašeného dostavníku," předpovídá muž spojený s policií. A uzavírá s odkazem na očekávání mnohých z roku 2012.

"Mayský kalendář měl pravdu. Začala nová éra. Když jinde ne, tak určitě v České republice. Žádný koberec už není tak velký a silný, aby se pod něj zametly případy, které již nyní sleduje když ne celý svět, tak alespoň Evropská unie," zakončil svoji zpověď elitní zástupce spravedlnosti.

Justice sahá i do vysokých míst a troufá si na velké ryby

To, do jaké míry, se vize policisty naplní, lze jen těžko dopředu odhadnout. Ovšem signály toho, že se zřejmě v Česku poněkud mění prostředí a náhled na spravedlnost, se sem tam objevují, či alespoň jeví. Při aférách posledních měsícíů se na toto téma vyjádřil pro ParlamentníListy.cz mimo jiné například i politolog Jiří Pehe.

„Zdá se, že justice si začíná troufat i na velké ryby a sahat do vysokých míst. Ovšem možná, že těmto orgánům dosud chybí diplomatický cit pro správné načasování. To by ale bylo stále lepší, než to, že by  justice či policie pracovala na politickou objednávku,“ uvedl Pehe. Jak čtenář jistě nepřehlédl, naznačil však i to, jaké riziko může tato změna skrývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, ahe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …