Expert v šoku: Dramatická chyba České televize. To na pokraji války není legrace!

20.09.2014 12:31

TÝDEN V MÉDIÍCH Především informování českých médií o dění na Ukrajině a na Krymu si ve svém pravidelném hodnocení vzal na paškál Petr Žantovský. Tvrdě kritizuje především manipulační techniku České televize, kterou považuje za útok na zájem veřejnosti znát všechna fakta. V souvislosti s blížícími se komunálními volbami se pozastavuje nad sebevražednými hesly ODS a TOP 09.

Expert v šoku: Dramatická chyba České televize. To na pokraji války není legrace!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

V uplynulém týdnu se Petr Žantovský pozorně rozhlížel, co se v našich médiích na téma Ukrajina a Rusko děje a neděje, píše a nepíše a narazil na několik zajímavých věcí. „Například pan ministr obrany Ukrajiny Valerij Heletej oznámil – a odvysílaly to v pondělí v České televizi Události – že západní země dodávají Ukrajině zbraně. Česká televize v tomto okamžiku jeho vyjádření ukončila,“ podivuje se pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský na úvod svého pravidelného hodnocení.

Divák České televize si tak z tohoto velice radikálního sdělení, které rozhodně na klidu nepřidá, odnesl dojem, že západní státy dodávají Ukrajině zbraně zjevně na obranu proti agresivnímu Rusku. „Když se ovšem člověk podíval na celý záznam Heletejova vyjádření, které bylo k dispozici minimálně na internetu, tak zjistil, že pan ministr dodal hned poté, že ovšem v žádném případě neřekne, které státy to jsou, co údajně dodávají zbraně,“ uvádí Petr Žantovský i další část vystoupení ukrajinského ministra obrany.

Neodvysílanou větou se vážně posunul význam celého sdělení

„To je typická manipulační technika, kterou užívají některá česká média – a je mi moc líto, že jsou to i veřejnoprávní média – kdy vyjmou z nějakého sdělení jenom jeho část, která se hodí do krámu, a druhou část neřeknou, nesdělí, zamlčí, ustřihnou. Tímhle způsobem bychom mohli v podstatě z každé věty udělat větu úplně jinou a z každého tvrzení pak tvrzení úplně opačné. A to je tedy velmi burcující,“ kritizuje mediální odborník to, jak veřejnoprávní televize naložila s dost zásadním vyjádřením ukrajinského politika.

Kdyby totiž Česká televize odvysílala i druhou část, tak by musel následovat dotaz, proč to ukrajinský ministr obrany nechce sdělit. „Jestli se zavázal těm státům k mlčení, nebo jestli to náhodou není celé výmysl, jestli ty státy vůbec existují jinde než ve fantazii pana Heleteje. Protože ta v České televizi neodvysílaná věta velice vážně posouvá význam celého sdělení, a to na pokraji světové války není legrace. Tomu nelze jen přihlížet a říkat: ´To je jen novinářské pochybení, to jsou pouze hloupí novináři.´ Ne, tohle už je útok na zájem veřejnosti znát všechna fakta a já to vidím jako velice dramatickou chybu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Při zpravodajství České televize zíral analytik s otevřenou pusou

Zaujalo ho i to, jak v České televizi komentovali volby na Krymu, v nichž zvítězila ruská vládní strana Jednotné Rusko. „Nebylo to žádné překvapení, Putin a Putinovy struktury získávají na ruskojazyčných územích, ať už je to Ruská federace nebo teď Krym, vždy vysoké procento. To je dáno tím, že Putin je velmi oblíbený politik, říká věci, které Rusové chtějí slyšet, a umí to s nimi. Má za sebou úspěchy, například proti období Borise Jelcina je rozdíl mezi tehdejším a dnešním Ruskem patrný i tomu, kdo je opravdu velký rusofob,“ míní mediální analytik.

Česká televize informaci, že Putinova strana dostala na Krymu sedmdesát procent hlasů, doprovodila větou „To samo (ten procentuální výsledek) je důkazem nedemokratičnosti těchto voleb“. „Přiznám se, že jsem už dlouho nezíral na obrazovku s tak otevřenou pusou. Protože to už snad není ani propaganda, to už neumím nějak nazvat. Pochopitelně nenásledoval dotaz moderátora na reportéra, který tu větu vyslovil, v čem je to důkaz nedemokratičnosti voleb na Krymu,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Novináři žvaní nesmysly a neumějí zdůvodňovat, proč říkají to, co říkají

„Znamená to snad, že Putin tam vyslal prezidentskou gardu, která stála u volebních místností, za každým voličem byl člověk s kalašnikovem a říkal: ´Buď tam strčíš Putina, nebo půjdeš na Sibiř?' Nebo jak to je? Nedemokratické volby jsou volby nesvobodné. Takže buď byly volby na Krymu svobodné, nebo nesvobodné. Ale je třeba to dokázat,“ říká mediální odborník s tím, že otázku, v čem tkví nedemokratičnost voleb na Krymu, položil známému rusofobovi a příteli evropskounijně-ukrajinských zájmů, novináři Luboši Palatovi, když se společně zúčastnili středečního vysílání v Českém rozhlase.

Dostalo se mu odpovědi, že při volbách na Krymu nebyli mezinárodní pozorovatelé. „Ale v tom případě všechny naše volby od roku 1992 byly nedemokratické, protože si neuvědomuji, že bychom měli ve volebních místnostech nějaké mezinárodní pozorovatele, že by tady strašily nějaké mezinárodní neziskové organizace a přepočítávaly hlasovací lístky. Takže kde je ta demokratičnost a vazba na tu mezinárodní pozorovatelskou misi? Já si prostě myslím, že naši novináři žvaní nesmysly a neumějí zdůvodňovat, proč říkají to, co říkají. A výsledkem jsou potom tyhle bizarnosti,“ poukazuje Petr Žantovský.

Česká média při referování o dění na Ukrajině neuvádějí všechny informace

Když se ho při zmíněné rozhlasové debatě redaktor zeptal, proč podle něj česká média nezvládají dobře informování o dění na Ukrajině, vysvětlil to tím, že nedávají všechny informace. „Já přece neříkám, že jedna strana konfliktu jsou padouši a druzí hrdinové, že to je jako v Limonádovém Joe nebo ve westernu. Tak to nikdy není a ve válce to platí dvojnásob. Nikdo není zlatý a nikdo není špinavý, všichni jsou tak trošku obojí. Ale právě proto jsme novináři od toho, abychom to popisovali, abychom na obě misky vah kladli všechna pro i proti a umožňovali občanovi si na to udělat vlastní názor,“ tvrdí mediální analytik.

Ptá se proto, proč se u nás zamlčují některá fakta. Třeba oznámení západních médií, že malajsijské letadlo neodstřelil systém Buk, nebo to, že se skupina významných nizozemských vědců otevřeným dopisem distancuje od vládní nizozemské propagandy, která je velmi silně protirusky zaměřená. „Ten otevřený dopis obletěl svět. Já jsem položil panu Palatovi otázku, v čem spatřuje problém. A on řekl, že to je tím, že je všechno podvázáno nepříčetnou ruskou propagandistickou masáží. Tak se ptám, jestli výsledkem propagandistické masáže je otevřený dopis elitních vědců z Nizozemska. Domnívám se, že ne. Ale třeba pan Palata nebo jiní novináři mají odlišné vysvětlení, jenom jsem je stále ještě neslyšel,“ říká Petr Žantovský.

Novináři se už neptají, kdo vraždil na Majdanu, a to jim má expert za zlé

Pozastavuje se i nad tím, proč se média u nás neustále neptají na to, kdo vraždil na Majdanu. „Tam nastoupila rota velmi vycvičených profesionálních odstřelovačů, kteří v rámci jedné z těch demonstrací v podstatě ze zálohy velice profesionálně zabili několik lidí. Tenhle fakt spustil ty události, způsobil nucenou abdikaci a útěk tehdejšího legitimního prezidenta Janukovyče. Tenhle fakt dal záminku pro kobercový nálet západních politiků na Kyjev, byla tam Ashtonová, Zaorálek, Štětina, byl tam kdekdo. Každý, na koho si vzpomenete, přijel na Majdan,“ připomíná mediální odborník.

Jejich cesty na centrální kyjevské náměstí přišly hned vzápětí, co na něm došlo k té masové vraždě. „A všimněte si, že žádná média v Česku, myslím z těch oficiálních, liberálních, se dnes neptají, kdo na tom Majdanu vraždil. Kdo, s jakým důvodem, kdo je tam vyslal, kdo je vyzbrojil, kdo je vycvičil, jaký to mělo cíl. Putin to určitě nebyl, protože to je sebevražda. Janukovyč to dvakrát nebyl, protože to by byla další sebevražda, vždyť potom musel zmizet ze scény. Takže kdo tam vraždil? My to nevíme. Proč to nevíme? Na to se naši novináři neptají a já jim to mám hodně za zlé,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Heslo ODS „Praha si zaslouží poctivého primátora“ je se Svobodou k popukání

Druhé téma věnuje blížícím se komunálním volbám a vybírá několik „vydařených“ prezentací politických stran a jejich kandidátů. „Velmi mě potěšila a pobavila ODS, která zařadila na své billboardy pana exprimátora a docenta Svobodu a dala k němu nápis ´Praha si zaslouží poctivého primátora´. No s tím se dá jedině souhlasit, že. Když si člověk vezme, co se dělo na magistrátu po odchodu Pavla Béma, nehodnotím teď Bémovu epochu, která jistě měla svá pro i proti, ale jenom tu epochu pana primátora Svobody, tak kdo jenom trošinku viděl do toho, co se tam dělo, tak se nad tímhle heslem musí zhluboka zasmát,“ myslí si mediální analytik.

Velmi bizarní příhoda se povedla straně TOP 09, která si na billboardy vybrala primátora Tomáše Hudečka. „Nic proti tomu, je to sympatický mladý muž z Olomouce. Ale pod ním napsala heslo velké jako dům ´Vracíme vám Prahu´. To je taky docela dobré sebevražedné heslo. Protože když se zamyslíte, tak si řeknete ´Aha, tak když nám ji vrací, tak nám ji někdo musel ukrást. Ale kdo to byl? A kdo seděl na radnici v poslední době?´ Je to naprosto nesmyslné sebevražedné heslo, které bude TOP 09 zcela evidentně stát nějakých pět procent hlasů,“ předpokládá Petr Žantovský.

Esteticky vydařená kampaň ČSSD znesnadní cestu sdělení k jejímu voliči

Naopak chválou nešetří na provedení kampaně ČSSD. „Ačkoli nejsem voličem sociální demokracie, tak musím říct, že se mi líbí její vizuály. Myslím si, že to pojali tentokrát moc pěkně esteticky. Mluvím o černobílých fotografiích s oranžovými nápisy a jednoduchými a věcnými hesly typu ´Nepustíme developery do vašeho parku´. Ty vizuály jsou pěkné, estetické, a právě proto si myslím, že sociální demokracii volby nevyhrají, protože kvalita – nemyslím věcná, ale estetická – málokdy vyhrává,“ upozorňuje mediální odborník.

Domnívá se, že ze strany sociální demokracie je to možná příliš sofistikované. „Černobílá fotografie obecně je dnes symbolem určitého postoje k estetice, k umění a ke kulturnímu způsobu života. Černobíle nikdo nefotografuje, jenom umělečtí fotografové. Ty fotografie jsou opravdu úžasné, ten vizuál je moc pěkný a myslím si, že ty volby jim prohraje. Nebo jim určitě znesnadní to sdělení spoustě lidí, pro které černobílá fotografie nic neznamená. Řeknou si: ´A proč tam není barevná?´ A to, se obávám, je typický volič ČSSD,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Svobodní oživili kampaň využitím razítka místo tváře předsedy

Na kampani Strany svobodných oceňuje, že měla naštěstí do té míry soudnost a moudrost, že na své komunální plakáty nedala europoslance a svého předsedu Petra Macha. „Je na nich karikatura Macha, nad ním kulaté razítko a je tam napsáno Petr Mach doporučuje. Jsou tam nějací dva kandidáti a nějaké heslo, ale ten fór s tím razítkem, že na nás neciví pan Mach z každého rohu, je sám o sobě oživující, občerstvující, i když nevím, jestli to bude mít pozitivní dopad na volební výsledek Svobodných. To si netroufnu odhadnout, ale přijde mi to jako velmi inteligentní nápad,“ poznamenává mediální analytik.

Zatímco snad všichni kandidáti hlásají „my zařídíme“, „my nedopustíme“, „my dokážeme“, tak kandidát hnutí Pro Prahu na starostu Prahy 5 Jan Skalický si vystačí s jednotným číslem „já zařídím“ nebo „já udělám“. „Je to takové jakoby mocenské, takové panovnické. Pan Skalický je člověk, který sám o sobě nese nějaké sdělení, nějaký příběh, třeba si někdo vzpomene na jeho minulost na Ředitelství vodních cest a jeho spor s tehdejším ministrem dopravy Žákem,“ připomíná Petr Žantovský.

Nezvyklá sázka na používání lidové mluvy

Skalického vyjadřování na plakátech a billboardech výhradně v jednotném čísle „Nesnáším kolony“, „Vyženu z ulic feťáky“ či „Nechci bordel na pětce“ považuje za velmi zajímavé. „Možná je to jeden ze zlomových okamžiků těchto voleb, protože ukážou, jestli tenhle postup je správně, nebo ne. A pak je pro tuhle kampaň typické používání argotu nebo lidové mluvy. Jako třeba ´Vyženu z ulic feťáky´ nebo ´Mám rád vaše psy, ne jejich hovna´. Omlouvám se čtenářům Parlamentních Listů za to slovo, ale je to citace. Tenhle kandidát se nebrání tomu říkat tahle slova, což je v našich kampaních velmi nezvyklé,“ upozorňuje mediální odborník s tím, že je sám zvědav, jak na to budou voliči z Prahy 5 reagovat.

Poslední téma dnešního ohlédnutí za děním v médiích je smutné. „Zemřel pan doktor Petr Příhoda, kterého si leckteří pamatují jako poradce premiéra Petra Pitharta z počátku devadesátých let. Já si pana doktora Příhodu pamatuji, jak jsme se pravidelně potkávali v předpokoji Českého rozhlasu 6, Radia Svobodná Evropa, kam jsme oba dva chodili číst své komentáře. Já jsem s jeho názory z 99 procent nesouhlasil, on zase s mými, ale strašně jsem si na něm vážil jeho noblesy, jeho elegance, jeho tolerance a jeho vysokých mravních hodnot,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Odešel publicista s obdivuhodnými lidskými kvalitami

Připomíná i Příhodův neobyčejně zajímavý životopis. „Rodiče byli antikomunisti, otec mu zahynul za druhé světové války v německé věznici, matka si pak vzala stalinistického komunistu, takže žil od dětství vlastně v prostředí politicky velice rozkotaném. A myslím si, že to byl ten důvod, proč také našel cestu k víře, k církvi a stal se věřícím. Podstatné je, že člověk, který nesl v sobě schizmata dvacátého století, schizma nacismu, schizma komunismu, schizma antikomunismu, dospěl k neskutečné a velmi obdivuhodné lidské kvalitě. A proto si myslím, že je důležité na něj vzpomenout jako na publicistu, který měl lidské kvality. To je v Čechách velká vzácnost,“ dodává Petr Žantovský.  

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …