Exšéf Senátu Štěch utírá Miroslavu Němcovou: Ze Zemana u klenotů nebyl cítit alkohol. Jen se zviditelňujete

07.11.2014 12:13

Senátor Milan Štěch jednoznačně vyvrátil tvrzení Miroslavy Němcové, že prezident byl při otvírání komory s českými korunovačními klenoty opilý. Štěch se tehdy coby předseda Senátu a držitel jednoho z klíčů otvírání také zúčastnil a nyní popírá, že z prezidenta byl alkohol cítit. Prý se Zemanem mluvil delší dobu těsně předtím a Miroslava Němcová se dnes chce pouze zviditelnit, protože o ní nebylo dlouho slyšet.

Exšéf Senátu Štěch utírá Miroslavu Němcovou: Ze Zemana u klenotů nebyl cítit alkohol. Jen se zviditelňujete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch obhájil své senátorské křeslo také

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v rozhovoru pro internetovou televizi DVtv uvedla, že při otvírání korunovačních klenotů loni v květnu prezident Miloš Zeman opilý byl, protože z něj alkohol cítila. Uvažovala prý dokonce, že kvůli tomu odejde, což nakonec neudělala, protože by tím jakožto držitelka jednoho z klíčů zabránila ceremoniálu vyjmutí klenotů.

To však kategoricky popírá tehdejší předseda Senátu Milan Štěch, který byl z titulu své funkce také jedním z držitelů klíčů od korunní komory.

„Mohu říci jen to, že když jsme tehdy byli na těch korunovačních klenotech, tak já jsem s panem prezidentem šel z Hradu přes nádvoří do kaple a celou dobu jsme spolu mluvili a já jsem z něho opravdu žádný alkohol necítil,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz tehdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Je podle něho pravda, že prezident působil unaveně. „A zejména, když se šlo zpátky v té kapli dolů, tam je takové točité schodiště, tak se trochu houpal. Ale to bylo v době, kdy měl poměrně vážné problémy s cukrovkou a další věci. Takže jsem z něho opravdu žádný alkohol necítil a tehdy jsem to i řekl. Docela mě zaráží, že se paní Němcová zrovna teď potřebuje přidat ke kritikům, a asi možná je to tím, že o ní není příliš slechu, tak se přidává a dělá taková prohlášení. Proč to neřekla rovnou tehdy? To, co teď dělá, není zrovna namístě,“ řekl Štěch.

„Nemám, co bych zatajoval, já nejsem prezidentovi ničím zavázaný, takže jen říkám, jak to tehdy bylo,“ zdůraznil k tomu.

Milan Štěch se dále zamýšlí nad tím, že tehdy mohl prezident užívat i nějaké léky. „Potom byla navíc vydaná zpráva ohledně cukrovky a s tím, že má problémy s necitlivostí nohou, tak to klidně mohlo souviset. Kdo měl někdy poruchu s rovnováhou a podobně, tak ví, o co jde. Takoví lidé pak vypadají jako opilí, přidržují se zdí a podobně. Pokud bych z prezidenta tenkrát alkohol cítil, tak to řeknu, ale nic takového se nestalo,“ zopakoval tehdejší předseda Senátu. Podotkl navíc, že prezident tehdy vrávoral až poté, co sešel z točitého schodiště dolů, nikoli před tím, když spolu šli přes hradní nádvoří do katedrály.

Debata o tom, zda byl minulý rok při vyjímání korunovačních klenotů z komory ve Svatováclavské kapli prezident Miloš Zeman opilý či nikoli, se rozproudila především po zveřejnění videa, na kterém prezident výrazně vrávorá, přidržuje se zdi a vypadá, že mu evidentně není dobře. Hrad to tehdy vysvětlil virózou. Jasno nicméně nikdy nebylo. Zemanovi podporovatelé většinou věřili, že byl prezident v pořádku, jeho dlouhodobí kritici naopak tvrdili, že pije normálně, a proto je jasné, že opilý byl a „virózu“ tak měl z alkoholu.

Spekulace přiživilo i to, že byl ten den prezident Zeman na ruském velvyslanectví slavit výročí konce druhé světové války. Že by se však opil právě na ruské ambasádě, zase už tehdy popřel exprezident Václav Klaus, který tam byl také. Prý byl v Zemanově přítomnosti celou dobu a hlava státu vypila tak sklenku vína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…