Exstarosta Jančík byl i napotřetí zproštěn obvinění

28.04.2012 8:51

Detektivům z protikorupční policie (ÚOKFK) se znovu nepodaří dostat k soudu bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS). Státní zástupce totiž v pondělí už potřetí zrušil usnesení o zahájení stíhání pro zneužití pravomoci. Prověřování bude pokračovat nadále.

Exstarosta Jančík byl i napotřetí zproštěn obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

Kauza se týká zakázky radnice z let 2003 a 2004, kdy tehdejší starosta Jančík uzavřel s firmou Agentura Praha 5 smlouvu o postoupení pohledávek na dlužném nájemném přesahující částku 63 milionů korun.

Podle policie musel vědět, že jde o nezákonný postup, protože prý jednal bez předchozího schválení zastupitelstva. Policie dále tvrdí, že si tím agentura polepšila o 4,3 milionu korun. Sama radnice pak tímto bylo poškozena částkou kolem jedenácti milionů.

Obvinění nebylo dostatečně podloženo

Podle závěrů žalobce Martina Černého z Prahy 5 bylo obvinění někdejšího pražského radního Milana Jančíka nepřezkoumatelné, a tudíž nezákonné, píše deník Právo. Zároveň policistům ale uložil, aby i nadále pokračovali v jeho prověřování. Tentokrát už počtvrté, potvrdil Právu Jančíkův obhájce Jiří Teryngel. „Jsem rád, že státní zástupce dal našim výtkám za pravdu, i když mě to mile překvapilo, protože tentokrát jsem čekal, že to stíhání nezruší,“ uvádí pro Právo Teryngel.

Dále dodává, že podle jejich názoru však ani napotřetí toto usnesení u policie nemohlo obstát. Podle státního zástupce obvinění nebylo dostatečně podloženo, píše Právo.

Jančíkovi přitom za zneužití pravomoci hrozilo až deset let vězení. Policie jej poprvé obvinila na konci roku 2010, ale týž státní zástupce tohle usnesení zrušil. Další obvinění následovalo loni, avšak i to zrušil, tentokrát plzeňský žalobce. Třetí obvinění padlo letos v březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …