FOTO „Babiš zabil...“ Drsná kampaň na severu

18.10.2017 10:05

REPORTÁŽ Lidé jsou mnohem angažovanější a řeší detaily, říká o předvolební kampani severočeský poslanec Jaroslav Foldyna. Chválí za to média, která informují stylem, jenž poutá pozornost. Lídr ČSSD pro Ústecký kraj se tak vyjádřil pro ParlamentníListy.cz během návštěvy Loun. Pochvalu si ovšem nevysloužili romští „nepraví“ pěstouni nebo hnutí ANO, které je prý zabijákem pomoci pro děti samoživitelek.

FOTO „Babiš zabil...“ Drsná kampaň na severu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna (vpravo) v Lounech dával i autogramy.

Antifanda versus „znalci“

„Já nejsem váš fanda,“ reaguje s lehkým úsměvem postarší dáma na parkovišti před marketem Lidl v Lounech, když jí jeden ze členů ČSSD nabízí informační materiály. „Všechno mám,“ zvolává a odtahuje ruce o pár metrů dál muž s plným nákupním košíkem, aby dal najevo, že on už si oranžový časopis a propagační předměty od sociálních demokratů nabral.

Kontaktní kampaň by měla být jen lehce vtíravá, podotýká Jaroslav Foldyna, děčínský poslanec a náměstek hejtmana, který je i letos lídrem „česanů“ v Ústeckém kraji.

„Ve věcech politiky a toho, co je potřeba, jsou letos lidé o dost konkrétnější. Důchodci mluví hodně detailně o starobních důchodech a prožívají aktuální kauzy, na to se lidé hodně teď dotazují. Také je zajímá mezinárodní situace migrantů, ale na to se už moc neptají. Každopádně se vyptávají na podrobnosti, detaily, což z minulých let neznám. Angažovanost lidí je v tomto směru větší,“ vyhodnocuje politický matador, který má co srovnávat: již v roce 1996 byl poslaneckým asistentem, od roku 2000 působí v krajském zastupitelstvu, členem dolní komory je již po dvě volební období.

Jaroslav Foldyna přijel do Loun v Ústeckém kraji.

Média umějí voliče zaujmout

Foldyna má jasno v tom, co stojí za viditelně zvýšenou politickou gramotností. „Je vidět, že média se věnují různým politickým kauzám tak, že to veřejnost zaujme,“ míní.

Poslanec se nezdráhal odpovědět na dotaz, jak probíhá jeho setkání s případným oponentem, u něhož nemá sympatie:

„Někteří lidé říkají: ‚Tak vy to chcete teďko dělat takhle a proč…,‘ a teď začnou s těmi sociálními zákony, se kterými se tady v severních Čechách nejvíc setkávají. Hovoří třeba o tom, koho jsme ‚tu nechali bydlet‘, komu se dávají dávky na děti, důchodci že nemají peníze, ale Romové ano… To jsou ty spontánní reakce. Druhá věc je teď lithium, protože je aktuální a zazní třeba: ‚To se vám nepovedlo, to jste chtěli ukrást.‘ Takové zjednodušené zkratky. Ale když se s nimi člověk dá do řeči, tak se daří téma vykomunikovat,“ shrnuje.

„Česani“ mají i v Lounech své sympatizanty, kteří pomáhají s kampaní.

Hnutí ANO to zabilo

Na otázku, jak by vykomunikoval, že se ve sněmovně například stále neřeší slibované zálohované výživné, reagoval: „Zálohované výživné se dostalo několikrát na přetřes, ale vždycky to zabilo hnutí ANO. Nesouhlasí s tím. Pan Babiš a podobní mají k těmto věcem jiný přístup,“ uvádí s tím, že víc vidí jako střet právě toto než to, kolik má kde Andrej Babiš miliard nebo zda byl, či nebyl agentem StB.

„Vadí mi mnohem více jeho přístup k těmto zákonům. On prostě odmítá řešit problémy matek samoživitelek. On se přikloní například k valorizaci důchodů jen tehdy, pokud je to pro něj zajímavé z hlediska popularity ze strany veřejnosti,“ dodává s tím, že je skutečně „bordel“, že se politické strany ČSSD, ANO a KDU-ČSL nedokážou dohodnout na řešení problému hlavně dětí samoživitelek. „My do nepřípustných situací dostáváme samozřejmě ženu samoživitelku, ale jde především o ty děti, které vyrůstají v neúplných rodinách a jsou obětí systému,“ podtrhuje.

Podle Jaroslava Foldyny jsou nyní nejdůležitější dva nedodělané zákony – kromě zákona o sociálním bydlení je to právě legislativa týkající se matek samoživitelek.

„Jen mrtvé ryby plavou s proudem“ – moto na propagačním materiálu Jaroslava Foldyny.

Romští pěstouni nehrají fér

Problematická je zejména v Ústeckém kraji také pěstounská péče mezi příbuznými v romské rodině, kde tento typ péče přitom vůbec není opodstatněný a potřebný.

„Romové si přenechávají děti do péče v rámci rodiny. Na druhé straně pak máte naopak pěstouny, kteří se starají o postižené děti – ti skutečně samozřejmě potřebují pomoc. Nikdo ale nekontroluje, že někdo vydělává na tom, že si Romové přenechají dceru a ‚zůstane to v rodině‘. Stát musí ale ze zákona o opatrovníkovi pro ně rozhodnout do dvou měsíců – a berou peníze na vlastní děti! U samoživitelek soud o výživném rozhoduje třeba tři roky a celou dobu nemají nic. A někdy ani potom, pokud se svým povinnostem dotyčný vyhýbá,“ připomíná potíže, které jsou víceméně specifické hlavně na severu.

„Je to legální, ale podle mě je to zneužívání. Jenom se to nepojmenovává pravými jmény,“ dodává ještě Foldyna k tomu, že podle řady dosavadních reakcí institucí nikdo nemůže Romy obviňovat z toho, že by činili něco, co jim zákon nedovoluje.

„Tato skupina obyvatel dokáže ve svůj prospěch využít jakoukoliv skupinu v zákonech a my to slepě nejsme schopni pojmenovat, a tak jsme nedůvěryhodní pro tu druhou skupinu obyvatel, která potřebuje pomoc. Pokud nepojmenujeme věci pravými jmény, nejsme schopni je řešit,“ uzavírá dlouholetý politik, co je základním problémem.

V Lounech se na předvolebním setkání s občany objevili také lounský kandidát Vojtěch Václav Pour (na snímku s Jaroslavem Foldynou) či Tomáš Ryšánek, starosta Štětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …