Firma Eltodo okradla město, sdělil natvrdo umělec Roman Týc

11.01.2021 13:00

„Právníci mi říkali, že jsem vůbec neměl být u trestního, ale u občanského soudu, kde nehrozí odnětí svobody, ale pouze nahrazení škody, a že šlo o totální systémové selhání,“ uvedl k dávnému incidentu umělec Roman Týc pro aktuální číslo časopisu Reflex. Jednalo se o počin, kdy zmíněný muž v roce 2017 vyměnil skla v padesáti semaforech v centru Prahy; klasické panáčky nahradil novými, které mu přišli vtipnější.

Firma Eltodo okradla město, sdělil natvrdo umělec Roman Týc
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Roman Týc

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí
„Jenže já někde do médií řekl, že pokud moje instalace stála pět tisíc korun a firma Eltodo magistrátu za uvedení do původního stavu naúčtovala 100 tisíc, je jednoduše spočitatelné, o kolik Eltodo město okradlo. Když jsem pak o Semaforech dělal rozhovor s jedním novinářem a vysvětlovat mu původní záměr, tedy že signalizační systém pro mě symbolizuje systém společenský a různými charaktery panáčků jsem chtěl ilustrovat rozmanitou společnost, vypnul diktafon a off record mi vysvětlil, že jeho nezajímá, co měl projekt znázorňovat, ale to, co rozkryl, tedy že Eltodo účtuje magistrátu přemrštěné ceny,“ řekl Roman Týc pro časopis Reflex.

Výtvarník skupiny Ztohoven, který si říká Roman Týc, v dubnu roku 2017 vyměnil skla v padesáti semaforech v centru Prahy, klasické panáčky nahradil novými, které mu přišli vtipnější. Dle jeho slov mu vadilo, že jsou panáčci na semaforech nudní a smutní. Výměnu tehdy uskutečnil naprosto veřejně za bílého dne, kdy většinu lidí ani nenapadlo, že nejde o oficiální výměnu. Několik dní poté Pražané mohli na semaforech vidět oběšeného, čurajícího, popíjejícího či panáčka bez nohy o berlích.

Jeho činu byl původně odložen jako přestupek, pak jako krádež, protože původní skla majiteli, tedy Eltodu nevrátil. V roce 2011 poslal Obvodní soud pro Prahu 7 Týce na měsíc do vězení, protože odmítl zaplatit pokutu 60 korun, kterou mu soud vyměřil za výměnu skel. Kdyby pokutu zaplatit, prý by uznal, že nějaký trestný čin spáchal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …