Fischer: Mít pod sebou tuto vládu, doženu ji k volbám

25.04.2012 4:46

EXKLUZIVNĚ Nejžhavější kandidát na prezidenta Jan Fischer se mediálně zaktivoval. Zorganizoval volební tým, založil kancelář, zveřejnil klip "Honzo, neschovávej se" a občasnými prohlášeními rozvířil hladinu už tak dost neklidných politických vod. Přesto však podle něj žádná prezidentská kampaň ještě neprobíhá.

Fischer: Mít pod sebou tuto vládu, doženu ji k volbám
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

I přes pracovní vytíženost si Jan Fischer udělal čas na exkluzivní rozhovor pro ParlamentníListy.cz.

Pane Fischere, co byste dělal v roli prezidenta, kdybyste měl pod sebou současnou vládu, které je rekordně nepopulární, rozhádaná a zmítaná skandály? Zasáhl byste nějak?

Za vládu podle ústavy plně odpovídá premiér. Nyní je na tahu on a musí se rozhodnout, jak dále postupovat, zda chce pokračovat ve vládnutí a v jaké sestavě, či dá přednost předčasným volbám. Teprve ve chvíli, kdy by bylo jasné, že kabinet končí, může do věci vstoupit prezident. Mým cílem by v takové situaci bylo dosažení rychlé dohody, jak se klidně a bez otřesů dostat k volbám.

Upřednostňoval byste v současnou chvíli předčasné volby?

Jak jsem již naznačil, předčasné volby přicházejí na řadu v případě, že se nenajde vůle k pokračování současného kabinetu, ani jiná vládní většina ve Sněmovně.

Video, které jste v rámci prezidentské kampaně natočil, bylo odborníky ztrháno. Litujete tohoto počinu?

Žádná kampaň ještě neprobíhá. Pokud mluvíte o jednom z řady domácích videí umístěných na mém facebooku, je dobré, pokud přitáhlo pozornost. Návštěvnost stránek se prudce zvýšila a lidé reagují velmi dobře.

Nemyslíte, že zveřejnění vašeho majetku může některé potenciální voliče odradit?

Právě naopak. Lidé právem požadují od politiků transparentní majetkové poměry. Ve vyspělých demokratických zemích je to naprostá samozřejmost. Mělo by se to týkat i všech kandidátů na prezidenta. Je to dobrá protikorupční pojistka.

Znáte se osobně s některým s ostatních kandidátů? Jaký máte vztah?

Většinu dalších kandidátů znám. S každým z nich je můj osobní vztah odlišný. Ale věřím tomu, že se k sobě v příštích měsících budeme chovat slušně.

Jste považován spíše za pravicového kandidáta. Nemyslíte, že to je v současnou chvíli trochu nevýhoda s ohledem na nárůst levicových preferencí v ČR?

Češi od prezidenta požadují, aby byl nadstranický. V tom mám jistou výhodu, protože jsem nezávislý kandidát a nestojí za mnou žádná politická strana. Ostatně jsem přesvědčen, že nebude rozhodovat politická orientace, ale kompetence, profesionalita, schopnost hájit naše národní zájmy, jistá ráznost, která přispěje ke zvýšení politické kultury a skutečný zájem o problémy občanů a jejich řešení.

Kterou pravomoc byste jako prezident uvítal navíc a kterou byste naopak obětoval?

Takto o výkonu prezidentské funkce rozhodně neuvažuji. Samozřejmě je vždy možné změnit pravomoci hlavy státu, byť nejsem zastáncem přílišných zásahů do ústavy. Především však těžiště možností prezidenta leží v neformálním vlivu, který si může získat jen dobrou prací a jasným vystupováním.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …