Foldyna vybuchl: Albrightová je zločinec a vražedkyně. Ať skončí u soudu

22.08.2012 20:04

Podle poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) je záměr amerických politiků skupovat významné podniky v Kosovu nechutným zločinem, který teprve v plné kráse odhalí jejich pravý záměr. Tím podle něho nebylo zemi pomoci, ale oloupit.

Foldyna vybuchl: Albrightová je zločinec a vražedkyně. Ať skončí u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Exministryně zahraničí Madeleine Albrightová a další američtí politici skupují klíčové podniky v Kosovu. Politici, kteří se angažovali v řešení otázky nezávislosti této bývalé srbské provincie, se účastní privatizace třeba tamních lignitových dolů. Do Kosova tak zamíří nemalý americký kapitál.

ParlamentníListy.cz zajímalo, co si o poměrně překvapivém kroku Američanů myslí čeští odborníci na zahraniční politiku.

Poslanec a člen zahraničního výboru Jaroslav Foldyna, který se dlouhodobě o problematiku Kosova zajímá, je záměrem Albrightové a dalších politiků doslova zhnusen.

Foldyna: Dříve zabíjeli, teď obchodují. Tragické

"Je to tragické, kam až může klesnout lidská hamižnost. Je to zločin. Albrightová a další v Kosovu zabíjeli nevinné lidi, bombardovali, dnes tam obchodují. Mělo by se to dostat před soud v Haagu," uvedl rozhořčený poslanec.

Ten sice stále věří v to, že USA jsou demokratickou zemí, postup v oblasti Kosova jej ale výrazně zklamal. "Naprosto jednoznačně to potvrzuje jejich loupeživost a kšeftování. Je to pro mě velké zklamání," uvedl k záměru amerických politiků. Těm přeje trest. "Věřím, že všechno špatné, co se stane, bude potrestáno," uzavřel pro ParlamentníListy.cz.

Albrigtová si vybírá daň?

Komentář k nákupu podniků poskytl redakci i exministr zahraničí, Cyril Svoboda (KDU-ČSL). "Za KDU-ČSL jsme hlasovali proti uznání Kosova z mnoha důvodů. Jedním z nich byla obava, že fakticky jde o ekonomické zájmy zainteresovaných. Ti, kdo prosazovali nezávislost, si nechají své úsilí zaplatit," uvedl pro redakci.

Nad přílivem amerického kapitálu do Kosova se pozastavuje třeba i chorvatský deník Jutarnji list. Všímá si toho, že společnost Albright Capital Management, jejímž vlastníkem je Albrightová, se společně s dalšími osmi společnostmi účastní privatizace kosovského Telekomu. Podle některých zdrojů je prý výběrové řízení ušité na míru právě firmě Albrightové, která se v řešení otázky nezávislosti Kosova výrazně angažovala.

Kosovský Telekom má více než milion předplatitelů v mobilní síti a asi 100 000 uživatelů pevných linek. Albrightová přitom už loni vydělala 20 milionů eur (485 milionů korun) díky prodeji vlastnického podílu v kosovské telekomunikační firmě Ipko slovinskému Telekomu.

Podle chorvatského deníku je americký vliv v Kosovu velký už od roku 2000. Například generál NATO Wesley Clark, který velel spojeneckým operacím při kosovské krizi v roce 1999, plánuje koupit hnědouhelné lignitové doly.

Kosovo je ve světovém žebříčku nalezišť lignitu páté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …