Gazdík? Nejhorší. Toto dělal. Zástupce učitelů promluvil

19.06.2022 20:53 | Kauza

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) rezignuje ke 30. červnu na funkci ve vládě kvůli svým stykům s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Gazdík na Twitteru uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví v Evropské unii, které na Česko připadá v druhé polovině roku. Na jeho rezignaci zareagoval svým vyjádřením zaslaným ParlamentnímListům.cz. i prezident Pedagogické komory Radek Sárközi.

Gazdík? Nejhorší. Toto dělal. Zástupce učitelů promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestněprávní rovině,“ oznámil na Twitteru v neděli krátce před desátou dopoledne Petr Gazdík. V případu Gazdík nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN. „Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ vysvětlil svou rezignaci.

„Osobně hodnotím Petra Gazdíka jako nejhoršího ministra školství. Téměř každý týden vystoupil s nějakým nedomyšleným návrhem, co by se mělo změnit, překopat, zrušit... Proto jeho rezignaci vítám. Školství potřebuje stabilitu, uvedl v úvodu Radek Sárközi. Nový ministr by podle něj měl více naslouchat návrhům učitelů z praxe. „Petr Gazdík se obklopil lidmi, kteří zastávají výrazně menšinové názory a chtějí je vnutit všem, například majitel firmy Scio Ondřej Šteffl. Příštího ministra čeká náročný úkol zprofesionalizovat práci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ upozornil.

Školy čeká velmi náročný rok

„Úřad by měl pracovat mnohem transparentněji než doposud. Když jsem například podal na ministerstvo dotaz, jak vznikala aktuální novela zákona o pedagogických pracovnících, obdržel jsem odpověď, že byla konzultována během neformální snídaně s ministrem a neexistuje ani zápis, kdo se této schůzky zúčastnil... Takto by se určitě postupovat nemělo. Ministr je vždy politický post, ať už ho zastává člen nějaké strany nebo ‚odborník‘,“ konstatoval prezident pedagogické komory.

„Určitě by bylo dobré, abychom znali jméno nového ministra (nebo lépe ministryně) školství co nejdříve. Školy čeká velmi náročný rok: začlenění desítek tisíc dětí z Ukrajiny do výuky. Je třeba navýšit rozpočet školství. Ohledně dalších změn si myslím, že méně je více. Nic zásadního se nestane, pokud odložíme Gazdíkem ohlášené změny maturit, jednotné přijímací zkoušky na SŠ, revize rámcových vzdělávacích programů a podobně,“ uzavřel Radek Sárközi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …