Hejtman Hašek je hlupák nebo zloděj, tvrdí Jančura. Má prý důkazy

07.06.2012 21:31

Už nejen ministr financí Miroslav Kalousek, ale i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek označil podnikatele se žlutými autobusy a vlaky Radima Jančuru za lháře. I on podniká právní kroky na ochranu svého dobrého jména. A co na to podnikatel? Výborně, řekl ParlamentnímListům.cz radostně. Že je pan Hašek hlupák nebo lhář, jsem samozřejmě schopen prokázat, dodal.

Hejtman Hašek je hlupák nebo zloděj, tvrdí Jančura. Má prý důkazy
Foto: STUDENT AGENCY
Popisek: Radim Jančura

Za ostrou Haškovou reakci může rozhovor pro deník Právo, ve kterém majitel společnosti Student Agency a vlakové RegioJet Radim Jančura tvrdí, že první místopředseda ČSSD Michal Hašek má dostat 40 milionů korun od výrobce vlaků, které mají na jižní Moravě nasadit České dráhy.

Jančuro, jste lhář, pouštím na vás právníky

„Radim Jančura svým sprostým lhaním překročil jakékoliv tolerovatelné hranice svobody slova, když vědomě bez důkazů osočuje někoho z údajné korupce. Požádal jsem dnes své právní zástupce, aby vůči lháři Jančurovi podnikli okamžitě příslušné kroky na ochranu mého jména a mých práv,“ přišla do ParlamentníchListů.cz rozzlobená Haškova reakce.

A Jančura se zaradoval. „Tak to je dobrá zpráva,“ reagoval Jančura nadšeně. „Řeknu to jako u ministra Kalouska. I panu Haškovi děkuji za nahrávku na smeč. Já samozřejmě mám důkazy, že pan Hašek je hlupák a zloděj,“ dodal bojovně.

Hejtmane, jste buď hlupák nebo zloděj

A jak chce Jančura své tvrzení doložit? „To souvisí s tím, že jsme mu dali nabídku na provozování vlaků na jižní Moravě, která byla na měsíc o sto padesát milionů korun levnější, než dnes platí pan Hašek - a tedy kraj - Českým drahám. Takže za deset let mohl kraj, respektive pan Hašek ušetřit jeden a půl miliardy korun,“ vysvětluje provozovatel žlutých vlaků.

„A když tuto naší nabídku odmítl, podepsal mnohem nevýhodnější smlouvu s Českými drahami, tak je pro mě buď hlupák, protože neumí počítat, anebo zloděj,“ doplňuje Jančura svou jednoduchou rovnici.

Necháváte ČD tratě za draho

A aby toho nebylo málo, argumentuje dále. „Kraj si dal do smlouvy s ČD bod, že má možnost od roku 2016 vyhlašovat tendry pro ostatní dopravce. Tak jsem několikrát žádal pana hejtmana, aby požádal své odborníky z odboru dopravy, aby mu udělali analýzy, na kterých tratích se mu nejvíce vyplatí dělat tendry na další dopravce. Tedy kde se vyplácí největší dotace, jejichž snížením by se dalo ušetřit,“ popisuje podnikatel.

„A já vím, že by to nakonec byly ty elektrické tratě, které si nyní objednává od Českých drah. On se bez jakékoliv odborné analýzy rozhodl jinak a vybral si jednu bezvýznamnou dieselovou trať. On zmařil i tuto druhou možnost ušetřit po odborné analýze zmíněné peníze,“ konstatuje Jančura.

Když nechce ušetřit, pak úplatek asi není fáma

„Tak je to pro mě důkaz, že to před tím nebyla jenom nějaká chyba nebo snad nedůvěra k nám, když jsme ještě nebyli ani železniční dopravci a nejezdily nám vlaky ve dvou zemích – v Česku a na Slovensku. Dnes už vím, že za tím musí být nějaký záměr, proč se rozhoduje způsobem, který je pro kraj nevýhodný,“ dodává.

„No a k tomu se mezi politickými konkurenty proslýchá, že by elektrické soupravy bez výběrového řízení i nadále operovaly České dráhy. A ty potřebují vypsat tendr na koupi několika těchto vlaků, který má být prý ve výši asi osmi set milionů korun,“ pokračuje Radim Jančura.

Všechno kvůli mašinám z Plzně?

„No a jak je v Česku zvykem, proslýchá se, že tendr má vyhrát Škoda Plzeň a mluví se o úplatku čtyřicet milionů korun. Ano, ten úplatek je jenom povídání. Stará baba povídala. Ale zapadá to do toho, že pan Hašek nechal ČD ty tratě, na kterých by mohl nejvíc ušetřit,“ míní dopravce.

„A tak zisk z možných úspor nepřijde do kraje, ale zůstane Českým drahám,“ uzavřel kruh své teorie Jančura. „Z toho důvodu, ačkoliv důkazy nemám, věřím, že ty povídačky se blíží pravdě. Každopádně to, že pan Hašek musí být hlupák nebo zloděj, je zcela evidentní, na tom si trvám a to prokázat schopen jsem,“ shrnul Jančura.

Připomeňme, že podnikatel už čelí asi měsíc starému trestnímu oznámení za šíření pomluvy tiskem od ministra financí Miroslava Kalouska. O něm „hubatý“ podnikatel prohlásil, že je největším zlodějem v České republice, který si nakradl miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …