Hloupost a diletantismus! Zkušený novinář se dopálil nad hledáním viníka žďárské tragédie

19.10.2014 12:22

TÝDEN V MÉDIÍCH Mediální hyenismus, nezájem, hloupost - co z toho je horší? Otázku si klade ve svém pravidelném týdenním zamyšlení nad stavem českých médií analytik Petr Žantovský. Je pobouřen tím, jak novináři tančí rituální tance nad zesnulým žďárským studentem, a přitom vůbec nevědí, o čem píší a mluví. Proto také nekladou správné otázky správným lidem ve správný čas, jak je vidět i na senátních volbách a jejich mediálním obrazu.

Hloupost a diletantismus! Zkušený novinář se dopálil nad hledáním viníka žďárské tragédie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

„To, jak novináři napříč médii a žánry referují o tragédii, která se odehrála ve Žďáru nad Sázavou, je dalším důkazem toho, jaký v českých redakcích bují diletantismus, prolínající se s ignorancí a senzacechtivostí. Je to jedno z největších selhání našich žurnalistů, a o to hůře, že se týká tragického osudu nevinného člověka,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský. A dokládá to dlouholetou zkušeností a znalostí prostředí psychiatrických zařízení.

Doslova říká: „Mám v psychiatrii řadu přátel, dokonce už za totality jsem s tím prostředím přišel do styku, psal jsem odtamtud reportáže inkognito, které pak vyšly po převratu. Viděl jsem stovky osudů nemocných a nešťastných lidí, nikomu nepřeji tu zkušenost, ale každému bych přál tu míru poznání, kterou mi to přineslo. Proto se otřásám hrůzou, když vidím, jak novinářské hyeny přetřásají žďárskou tragédii, jako kdyby šlo o banální autonehodu. Vždyť přece ta vražedkyně, jakkoli je její čin hrůzný, je také sama oběť. Je to nemocná bytost, těžce a nevyléčitelně nemocná. Není jí jiné pomoci, než sedace a občasná izolace. Posuzovat její čin standardní metodikou viny a trestu je pomýlené. Stejně jako srovnávat její čin s vraždami spáchanými v nedávné minulosti např. na amerických středních školách. Tam byli pachateli sociálně neadaptovaní, možná trochu vyšinutí, ale v zásadě zdraví lidé. Toto je něco jiného. Nicméně pro českého novináře je to prostě vražda ve škole - nezamyslí se nad souvislostmi,“ dráždí Žantovského.

Anketa

Jak hodnotíte senátní volby?

hlasovalo: 1669 lidí

K případu se začaly vyjadřovat i české politické celebrity jako ministryně spravedlnosti nebo předseda vlády. Co o tom soudí Petr Žantovský? „Je to projev stejné míry neznalosti a v některých případech možná i snahy se zviditelnit na nabízející se kauze. Jak může vláda říci: selhal systém? To je nesmysl jak dům. Selhal ten nahoře, který spustil v hlavě pachatelky šílenou věc, která se nedala ani předvídat, natož ji preventivně zabránit. A na toho nahoře nemá vliv ani naše vláda,“ ironicky glosuje Žantovský.

A dodává: „Stejně absurdní je volání po vyvození odpovědnosti - ať už zní od ministryně spravedlnosti nebo od posledního novinového šmoka. Ani lékaři, ani soudci se v daném případě nemohli chovat jinak. Dělali vše, co měli, udrželi naopak systém ve stavu neselhání. Pokud vím, tak jediný, kdo to takto přesně vyjádřil v médiích, byl exministr a lékař Ivan David. Jeho slova podepíšu do písmene,“ ujišťuje analytik.

Zrušit by zasloužila spíše sněmovna než Senát

Obdobnou míru neznalosti shledává Žantovský také v mediální debatě o Senátu v souvislosti s volbami. „Předvolební debaty se vážně zabývají pravomocemi Senátu, jeho politickým složením a spíše technickými, ale skoro vůbec ne věcnými otázkami. Přitom jsem v médiích nezaznamenal opravdu zásadní analýzu toho, zda náš parlamentní systém za to čtvrtstoletí od listopadu 1989 opravdu neprošel nějakou kvalitativní změnou, která by si vyžádala kvalitativní transformační řešení. Jestliže dnes někteří argumentují tím, že Senát svou užitečnost prokázal v nedávných politických krizích a zastoupil Sněmovnu v době, kdy byla nefunkční, má v podstatě pravdu. Ale závěr, který z toho plyne, je jiný, než stále udržovat dvoukomorový Parlament při životě. Naopak. Senát s většinovou formou volby a mnohem menším počtem zákonodárců by velmi dobře mohl fungovat jako jediná parlamentní komora. Zrušení by zasloužila spíše Sněmovna,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Žantovský.

Ale tak radikální větu podle Žantovského nikdo nevysloví, ačkoli i díky nezbytnému přejímání velké části legislativy z Bruselu si ve sněmovně přece velmi často jen hrajeme na to, že děláme nějakou legislativu a skrze ni něco ovlivňujeme. „Ba ne, je to jen dvě stě trafik navíc. Proč to žádný komentátor nenapíše? Je na vině jeho nedostatek odvahy, představivosti, nebo naopak navázanost na politické kruhy, v jejichž zájmu je zachování statu quo? Na to ať si každý sáhne do svědomí sám,“ doporučuje mediální odborník.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY senátních voleb

Slovenští studenti sledují stav českých médií

A do třetice dává Petr Žantovský příklad ze Slovenska, kde v minulých dnech absolvoval sérii přednášek na univerzitách a přinesl si opravdu zajímavou zkušenost: „Byl jsem velmi mile překvapen, jak studenti na Slovensku mají široké vědomosti o tom, co se děje v Česku. Byli schopni velice detailně a fundovaně debatovat o zásadních okolnostech vývoje a stavu českých médiích. Znali do podrobností vlastnickou strukturu a její proměny, sledují velmi aktivně dění kolem Andreje Babiše a Zdeňka Bakaly. A nemají žádné předsudky, apriorní ideologické odsudky a černobílá stanoviska. Vykazují mnohem větší touhu dovídat se, než jakou namnoze znám od jejich českých kolegů,“ prohlašuje.

„Zkuste s českým studentem žurnalistiky vést detailní debatu o důvodech úprku německých investorů ze slovenských médií, o důvodech vstupu Marka Dospivy do SME. Dokonce bych řekl, že pro většinu z nich je slovo Gorila označením primáta, a ne největší politicko-mediální kauzy Slovenska posledních let. Myslím, že se touto ignorancí a nezájmem o skutečné dění kolem nás nepředstavitelně ochuzujeme. Jak potom mají vypadat výsledky novinářské práce člověka, o němž víme, že nic neví,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz v lehké nadsázce Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …